Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": A apărut revista Buletin istoric, nr. 14/2013

A ieșit de sub tipar numărul 14, pentru anul 2013, al revistei "Buletin istoric", editată de Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

În toamna anului 2013, membrii Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași și-au autosuspendat activitățile de cercetare curente, pentru a-și dedica întreaga energie redactării unor lucrări speciale dedicate fericitului Anton Durcovici. Acesta este și motivul pentru care nr. 14/2013 al revistei de istorie ecleziastică, "Buletin istoric", vede lumina tiparului cu oarecare întârziere.

Cel mai recent număr al revistei se deschide cu articolul pr. Emanuel Imbrea, dedicat vizitei canonice din anul 1907 a episcopului de Iași, Nicolae Iosif Camilli, în Parohia Oțeleni. Articolul respectiv este inclus în rubrica Din istoria Bisericii locale, în cadrul căreia sunt publicate și alte articole de interes. Astfel, dr. Dănuț Doboș este autorul unui articol dedicat unor preoți-martori ai credinței în anii regimului ateu comunist și unor preoți și laici care au avut în perioada interbelică o contribuție esențială la dezvoltarea presei bisericești. La rândul său, proaspătul colaborator al departamentului, prof. Marius Andi Dașchievici, readuce în memoria colectivă o cunoscută familie de origine croată, catolică din Iași, din prima jumătate a secolului al XX-lea, Anton și Elena Cuncic.

În sfârșit, pr. Petru Ciobanu realizează o foarte interesantă incursiune în istoria Bisericii Catolice din Moldova din stânga Prutului.

Piesa de rezistență a revistei o reprezintă însă rubrica intitulată Comunități parohiale, în cadrul căreia pr. Cornel Cadar publică un nou capitol dintr-o importantă lucrare monografică privind localitatea sa natală, Horgești. Recomandăm, de asemenea, articolul semnat de pr. Leopold Nestmann care face parte dintr-o amplă lucrare monografică, rămasă în manuscris, redactată de autor în anii `60 ai secolului trecut, când s-a aflat la conducerea Parohiei Barticești.

Cercetătorul dr. Anton Coșa publică un articol care realizează o incursiune în istoria Parohiei Romano-Catolice din Răcăciuni, de la începuturile acesteia și până în zilele noastre.

Profesorul Traian Diaconescu a dorit să-i aducă un omagiu, la comemorarea a 300 de ani de la moartea sa, marelui domn al Țării Românești Constantin Brâncoveanu, voievod martir și "simbol al jertfei pentru libertate și credință creștină a poporului român".

Prezență constantă în ultimii ani în paginile revistei "Buletin istoric", profesorul băcăuan Ioan Dănilă publică în avanpremieră sumarul și concluziile unui volum mult așteptat, pregătit de istoricul băcăuan Dumitru Zaharia, care tratează problematica catolicilor din Moldova, precum și "suferințele cauzate românilor de apariția și folosirea cuvântului «ceangău»".

Pr. dr. Ștefan Lupu,
director coordonator al Departamentului de Cercetare Istorică

* * *

Buletin istoric, nr. 14/2013
Departamentul de Cercetare Istorică, Ed. "Presa Bună", 2014, ISSN 1582-103X, 17x24 cm, 188 p., 23 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat