Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Evanghelia în viața copiilor. Omilii pentru Anul B, Cultură și religie în dialog și Ecumenism. Răspunsuri la 101 întrebări

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Evanghelia în viața copiilor. Omilii pentru Anul B, scrisă de Stanislau J. Klimek și tradusă în limba română de Andrei Adam-Motyka. Cartea apare în colecția "Omiletică", formatul 14x20, are 338 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

În Evangheliile sinoptice ne este ilustrat modul în care Isus Cristos se raportează la "cei mai tineri" ai societății: "Atunci i s-au adus copii ca să-și pună mâinile peste ei și să se roage, dar discipolii îi mustrau. Însă Isus le-a zis: «Lăsați copiii și nu-i opriți să vină la mine, căci împărăția cerurilor este a acelora care sunt ca ei». Și, punându-și mâinile peste ei, a plecat de acolo" (Mt 19,12-14).

Gândindu-se la Pruncul Isus, Papa Francisc, într-o predică rostită la Betleem, subliniază că: "Și astăzi copiii sunt un semn. Semn de speranță, semn de viață, dar și semn «diagnostic», pentru a înțelege starea de sănătate a unei familii, a unei societăți, a întregii lumi. Atunci când copiii sunt primiți, iubiți, păziți, ocrotiți, familia este sănătoasă, societatea se îmbunătățește, lumea este mai umană".

Fiecare familie își găsește armonia în copii, căci simpla comuniune a soților poate fi limitată de o posibilă singurătate în doi. Numai al treilea subiect, o altă persoană îi scoate pe părinți din egoismul monoton al existenței cotidiene, fiind proba de foc a iubirii dintre ei. De aceea copiii sunt încununarea și statornicia iubirii dintre soți și investiția cea mai de preț a unei familii.

Preotul polonez Stanislau J. Klimek, în lucrarea pe care o prezentăm cititorilor noștri, Evanghelia în viața copiilor. Omilii pentru Anul B, are în vedere tocmai acest subiect, oarecum voalat de predicatorii moderni: copiii. În această a doua culegere de predici (la Editura Sapientia a mai apărut un volum de predici pentru Anul A, în 2013), împărțită în patru părți, părintele Stanislau folosește un ton concret, vesel și chiar nostim, evitând elementele fanteziste, sentimentalismele, amenințările, pedepsele sau descrierea atrocităților. Cea mai mare parte a predicilor sale se adresează copiilor de peste 10 ani.

Cartea apare în limba română grație traducerii realizate de Andrei Adam-Motyka din limba polonă ("Ewangelia w życiu dziecka. Rok A. Opracouwanie ks. J:S.K").

Plecând de la presupunerea că preoții găsesc cu ușurință ajutorul necesar în domeniul exegezei, dogmaticii sau al liturgicii, în diferite cărți și publicații, părintele polonez Stanislau își îndreaptă atenția mai mult asupra părții ilustrative, folosind numeroase pilde și asemănări, după modelul lui Cristos, care, în momentul în care se adresa publicului de rând se folosea de parabole, de istorioare concrete pentru a face mai ușoară receptarea mesajului său.

În aceste predici, autorul se limitează aproape întotdeauna să comenteze Evanghelia, rareori făcând referință la primele două lecturi. Părintele Stanislau îndeamnă ca aceste omilii să fie preluate doar ca un punct de pornire pentru predicatori, dezvoltându-le pe baza propriilor trăiri, experiențe: foarte important pentru vestitorii cuvântului divin este faptul ca predica să fie ancorată în viața parohiei în care își desfășoară activitatea.

Lucrarea poate fi de un real folos tuturor celor care vestesc cuvântul lui Dumnezeu și doresc să găsească o bază pentru pregătirea lor. Papa Francisc în exortația apostolică Evangelii gaudium afirmă: "Un predicator care nu este pregătit, care nu este spiritual, demonstrează necinste și iresponsabilitate față de darurile pe care le-a primit" (145).

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Cultură și religie în dialog, scrisă de pr. dr. Emil Dumea. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", formatul 14x20, are 290 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Religia și cultura cuprinde oferă un răspuns la marile probleme ale existenței și ale vieții. Însă, în vreme ce religia este un drum care îl conduce pe om înaintea lui Dumnezeu, cultura are ca domeniu de predilecție operele minții și ale spiritului, făcând din ele o finalitate a efortului intelectual.

Biserica și credința găsesc în cultură un material indispensabil lor, ca informație și ca disciplină de dezvoltare intelectuală, tot așa cum doctrina Bisericii devine obiect de studiu pentru cultură. De aceea, trebuie să existe un dialog între religie și cultură. Nu ne putem închipui o veritabilă cultură despărțită și ignorată de religie, și nici invers. În acest sens, cuvintele celebre ale sfântului papă Ioan Paul al II-lea din enciclica "Fides et ratio" sunt ilustrative și de mare anvergură: "Credința și rațiunea sunt ca două aripi cu care spiritul uman se înalță spre contemplarea adevărului" (nr. 1).

Această relație necesară dintre cultură și religie este scoasă în evidență și de părintele Emil Dumea în cartea Cultură și religie în dialog, pe care o prezentăm acum cititorilor noștri. Lucrarea, împărțită în zece capitole, prezintă marile și fundamentalele conținuturi, temele de interes comun, pentru un posibil dialog, dintre cultura zilelor noastre și religie. În același timp, autorul nu ezită să afirme cu convingere că acest raport, în contextul actual, este din ce în ce mai amenințat, mai șubrezit, ajungându-se uneori la negarea cu desăvârșire a oricărui tip de raport dintre Dumnezeu și lume. În lucrarea de față, autorul insistă totodată asupra necesității urgente de a revitaliza și actualiza creștinismul, păstrându-i esența evanghelică, care să corespundă contextului contemporan.

În această carte, părintele Emil Dumea oferă cititorilor numeroase informații de ordin istoric cu privire la acest subiect, având în vedere în special spațiul european, într-un mod generalizat, dedicând, de asemenea, multe pagini situației concrete din spațiul românesc. Într-unul din capitolele acestei lucrări (IX), ne este oferită și o sinteză a gândirii Papei emerit Benedict al XVI-lea cu privire la conflictul dintre culturi.

Lucrarea se adresează tuturor celor care doresc să afle care sunt punctele de legătură dintre cultură și religie, dar și elementele care fac ca acest dialog să fie periclitat, precum și celor care doresc să aibă un punct de pornire pentru construirea dialogului intercultural și interreligios, având în minte și cuvintele Papei emerit Benedict al XVI-lea: "Bisericile trebuie să fie mai prezente și mai convingătoare în a oferi un plus de inimă și inteligență, de rațiune universală culturii sau culturilor contemporane".

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Ecumenism. Răspunsuri la 101 întrebări, scrisă de Zdzislaw Jozef Kijas și tradusă în limba română de pr. dr. Damian Patrașcu. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", formatul 14x20, are 406 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de25 lei.

Refacerea unității între toți creștinii a fost unul din principalele și urgentele țeluri ale Conciliu al II-lea din Vatican. Decretul despre ecumenism Unitatis Redintegratio, în introducere, afirmă următoarele: "Cristos Domnul a întemeiat o singură Biserică și totuși mai multe comunități creștine se înfățișează oamenilor ca adevărata moștenire a lui Cristos: toți afirmă că sunt ucenicii Domnului, însă ei nu simt la fel și umblă pe căi diferite, ca și cum Cristos însuși ar fi împărțit. Această împărțire contrazice pe față voința lui Cristos și este un scandal pentru lume, constituind chiar o piedică pentru cauza preasfântă a vestirii evangheliei la toată făptura".

În concluzia aceluiași document, Conciliul îndeamnă ca "inițiativele fiilor Bisericii Catolice să meargă mână în mână cu inițiativele fraților despărțiți, fără a se pune vreun obstacol în calea Providenței și cu deschidere totală față de inspirațiile viitoare ale Duhului Sfânt". Pe lângă aceasta, Conciliul declară că este conștient de faptul că năzuința sfântă de a-i împăca pe toți creștinii în unitatea Bisericii lui Cristos, una și unică, depășește puterile și capacitatea omului. De aceea el își pune întreaga speranță în rugăciunea lui Cristos pentru Biserică, în iubirea Tatălui față de noi, în puterea Duhului Sfânt.

Despre această dorință de unitate a creștinilor vorbește și părintele Zdzislaw Jozef Kijas, decanul Facultății de Teologie Pontificală "Sf. Bonaventura-Seraphicum" și consultor al Congregației pentru Cauzele Sfinților din Roma, în cartea Ecumenism. Răspunsuri la 101 întrebări. Lucrarea a fost publicată recent la Editura Sapientia, grație traducerii realizate din limba italiană de părintele Damian Patrașcu.

În această carte autorul dorește să răspundă unei lungi serii de întrebări adresate de diferite persoane, asupra tematicii ecumenismului, străduindu-se totodată ca printre aceste răspunsuri să nu se strecoare polemicile, generalizările negative, pozițiile părtinitoare și prejudecățile. Practic, întrebările sunt structurate în aceste capitole: I. Începuturile și evoluția ecumenismului; II. Sacramentele în viața Bisericii și în dialogul ecumenic; III. Bisericile care participă la dialogul ecumenic; IV. Instituții cu caracter ecumenic; V. Starea actuală a dialogului; VI. Chestiuni teologice în dialogul ecumenic; VII. Chestiuni ecumenice deschise; VIII. Viitorul ecumenismului.

Deși nu are pretenția de a fi oferit răspunsuri exhaustive la toate tematicile, părintele Zdzislaw Jozef Kijas afirmă cu deplină convingere că eventuale lipsuri nu reprezintă neapărat o deficiență, ci, mai curând, ele "generează nevoia de a pune ulterioare întrebări și de a găsi ulterioare răspunsuri. Chestiunile dialogului ecumenic și ale unității rămân deschise și rămân vii în spațiul personal de cercetare al fiecărui credincios".

Laurențiu Turbuc

* * *

Evanghelia în viața copiilor. Omilii pentru Anul B,
Stanislau J. Klimek, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-175-7, 14x20 cm, 338 p., 20 lei

Cultură și religie în dialog,
Emil Dumea, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-164-1, 14x20 cm, 290 p., 20 lei

Ecumenism. Răspunsuri la 101 întrebări,
Zdzislaw Josef Kijas, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-163-4, 14x20 cm, 406 p., 25 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat