Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Evangelii nuntiandi, Credința trăită și mărturisită și Lupta spirituală

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Evangelii nuntiandi. Exortație apostolică despre evanghelizarea în lumea modernă, scrisă de papa Paul al VI-lea și tradusă în limba română de Petru Ciobanu. Cartea apare în colecția "Magisterium", formatul 14x20 cm, are 88 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 8 lei.

Exortația apostolică Evangelii nuntiandi a fost publicată de papa Paul al VI-lea, în anul 1975, ca rod al sinodului episcopilor ce s-a ținut în anul 1974 și care a tratat tema evanghelizării în lumea modernă. Recent, într-un interviu dat pe 22 iunie 2014, papa Francisc spunea că "pentru mine, Evangelii nuntiandi este cel mai mare document pastoral care a fost scris până astăzi". De asemenea, foarte mulți teologi și experți în evanghelizare consideră că acest document nu și-a pierdut nimic din actualitate, ci continuă să ofere linii directoare și pentru Biserica de astăzi. Din acest motiv, Editura Sapientia se bucură să pună la dispoziția cititorilor acest document tradus din italiană de Petru Ciobanu.

Exortația apostolică Evangelii nuntiandi este structurată în șase părți. Prima parte face o rememorare a evenimentelor care îl au pe Isus ca protagonist al evanghelizării, pentru a trece apoi la rolul Bisericii în evanghelizare. În partea a doua se dă un răspuns la întrebarea: "Ce înseamnă a evangheliza?" Partea a treia tratează despre conținutul evanghelizării, urmând ca în partea a patra să se prezinte căile ei iar în partea a cincea să se definească destinatarii evanghelizării. Ultimele două părți vorbesc despre lucrătorii evanghelizării și despre spiritul evanghelizării.

Papa Paul al VI-lea își încheie exortația apostolică Evangelii nuntiandi cu aceste cuvinte: "Iată deci, fraților și fiilor, strigătul care urcă din străfundurile inimii noastre, un ecou al glasului fraților noștri adunați pentru a treia Adunare Generală a Sinodului Episcopilor. Iată consemnul pe care am dorit să-l dăm la sfârșitul unui An Sfânt care ne-a permis să percepem, mai mult ca niciodată, nevoile și apelurile unei mulțimi de frați, creștini și necreștini, care așteaptă de la Biserică cuvântul mântuirii. Lumina Anului Sfânt, care s-a ridicat în Bisericile particulare și la Roma pentru milioane de conștiințe reconciliate cu Dumnezeu, să poată radia și după Jubileu printr-un program de acțiune pastorală, în care evanghelizarea este aspectul fundamental, pentru acești ani care marchează veghea unui nou secol, o veghe și a celui de-al treilea mileniu al creștinătății".

Recomandăm acest document în special celor care sunt angajați în munca apostolică de evanghelizare, având convingerea că creștinul de astăzi ca și cel de pe vremea lui Isus trebuie să fie în același timp și evanghelizator și evanghelizat.

Ștefan Tamaș

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Credința trăită și mărturisită, coordonată de pr. dr. Iulian Faraoanu. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", formatul 14x20 cm, are 268 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Volumul de față conține prezentările și conferințele susținute în cadrul Simpozionului internațional "Credința trăită și mărturisită", care a avut loc la Iași, la 25 octombrie 2013, cu ocazia încheierii Anului credinței. Ele sunt rodul reflecției în jurul tematicii credinței, privită din diferite perspective: cea biblică, dogmatică, etică sau liturgică. Nota dominantă a fost însă efortul de a înțelege la un nivel mai practic modalitățile mărturisirii și trăirii marelui dar al credinței.

Punctul de plecare a fost ideea credinței în Sfânta Scriptură. În direcția respectivă s-au situat cele două conferințe biblice: "Între credință și necredință: drumul patriarhilor în Pentatueh" și "Credința celui înțelept în cărțile sapiențiale". Odată așezat fundamentul scripturistic, s-a putut continua cu un punct de vedere dogmatic: "Regula fidei la sfântul Irineu de Lyon" și "Asentimentul credinței în teologia lui J.H. Newmann". Ulterior, s-a accentuat nivelul aplicativ al credinței cu teme referitoare la mărturie ("Anton Durcovici, martor al credinței"; "Propagation de la foi, sufletul operei misionare") sau viața comunitară ("Amen dicere, subscribere est! Credința și liturgia).

Sintetizând ideile prezentate, una dintre concluzii s-a orientat către necesitatea întoarcerii la credința biblică, văzută ca atitudine de încredere, de abandonare a propriei vieți în mâinile lui Dumnezeu. Un model în acest sens este patriarhul Abraham, omul încrezător. Acest tip de credință are în sine dimensiunea relațională (credința în Altul) și se prezintă cu două note caracteristice: realismul și simplitatea.

Un al doilea aspect esențial este cel al trăirii credinței. Această credință nu e conceptuală, ci existențială. Nu e ceva abstract, ci e o manifestare a încrederii filiale în situațiile și evenimentele concrete ale existenței umane.

În fine, credința trebuie să fie mărturisită cu mai mult curaj și într-o formă mai radicală. Mărturisirea trebuie să pornească de la dorința aplicării dreptății. Să se manifeste mai apoi în efortul de instaurare a Împărăției lui Dumnezeu în lumea în care ne aflăm. Însă proba supremă a mărturisirii rămâne caritatea. Credința este autentică atunci când îi iubim cu toată ființa pe Dumnezeu și pe aproapele, având în față și modelul sfinților și al martirilor.

Sperăm ca acest material să contribuie, măcar într-o oarecare măsură, la aprofundarea teoretică și practică a darului divin al credinței. În același timp, să fie un imbold pentru a putea mărturisi și trăi încrederea în Dumnezeu la nivel personal și comunitar la acest început al celui de-al treilea mileniu al erei creștine.

Redăm mai jos numele conferențiarilor și temele prezentate:

  • studii biblice

    • Germano Galvagno: Tra fede e incredulit?: il cammino dei padri nel Pentateuco (Între credință și necredință: drumul părinților în Pentateuh)

    • Iulian Faraoanu, L'invito alla fede e l'attesa della Parusia nel Vangelo di Luca.

    • Cristian Clopoțel, Credința celui înțelept: o căutare a lui Dumnezeu în creație.

  • studii teologice

    • Ștefan Lupu, Regula fidei in Adversus haereses di sant'Ireneo di Lione.

    • Corneliu Berea, SVD, "Assent of faith" în teologia lui John Henry Newman.

    • Iosif Enășoae, Credința, dat ontologic, experiență antropologică și dar divin

    • Daniel Iacobuț, Amen dicere, subscribere est. Liturgia și transmiterea credinței

  • studii istorice și filozofice

    • Eduard Ferenț, Episcopul de Iași Anton Durcovici (1888-1951), învățător ilustru și martir al iubirii lui Cristos.

    • Fabian Doboș, Propagation de la Foi, sufletul operei misionare

    • Iosif Tamaș, Dinamica păstoririi Bisericii Romano-Catolice: Scrisoarea enciclică Lumen fidei.

Pr. Iulian Faraoanu

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Lupta spirituală, scrisă de pr. Laurențiu Scupoli și tradusă în limba română de pr. dr. Eduard Ferenț. Cartea apare în colecția "Maeștri ai spiritualității", formatul 14x20, are 274 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Trăim într-o lume în care nu doar vedem, ci și simțim că ne aflăm într-un război spiritual. Problema cea mai mare este că cei mai mulți dintre noi nu știm să ne luptăm. Dumnezeu, în suveranitatea și grija sa, a știut că noi vom avea de întâmpinat multe greutăți în viața noastră de creștini și, de aceea, ne-a lăsat la îndemână mai multe arme, unelte, "strategii spirituale" cu care să ne apărăm și să luptăm de-a lungul vieții.

Sfântul apostol Paul, în Scrisoarea către Efeseni, ne îndeamnă cu aceste cuvinte: "Fraților, întăriți-vă în Domnul și în fața puterii lui. Îmbrăcați-vă cu armura lui Dumnezeu ca să puteți sta în picioare în fața înșelătoriilor diavolului, căci noi nu avem o luptă împotriva sângelui și trupului, ci împotriva conducătorilor, împotriva puterilor acestei lumi, a întunericului, împotriva duhurilor răului care sunt în înălțimi".

Pentru cel angajat în această luptă spirituală, considerăm că îi va fi de un real folos lucrarea pr. Laurențiu Scupoli, Lupta spirituală, tradusă recent din limba italiană de pr. dr. Eduard Ferenț. Considerată ca o lucrare clasică pentru spiritualitatea creștină, prima ediție a cărții a apărut în anul 1589, la Veneția. De atunci, edițiile ei nu au mai fost întrerupte. Faptul de a propune astăzi o carte editată cu patru secole în urmă ar putea să fie considerat de unii ca un fel de nostalgie după o spiritualitate deja apusă. Însă trebuie știut că lucrarea pr. Laurențiu Scupoli a modelat nenumărate conștiințe ale sfinților, plecând chiar de la sfântul Francisc de Sales, care o avea la inimă și o recomanda tuturor sufletelor evlavioase.

Prin cele 66 de capitole ale cărții, autorul dorește să-i conducă pe creștini la întâlnirea cu Dumnezeu, pe de o parte, prin contemplarea iubirii și a bunătății lui Dumnezeu și, pe de altă parte, luând în considerare că omul este înclinat spre porniri rele și spre patimi vicioase.

Stilul dens, uneori schematic, dovedește că autorul are idei clare și precise despre ceea ce propune. Învățătura propusă aici a fost mai întâi asimilată și trăită personal de el. De la primul la ultimul capitol, motivul care revine periodic este ideea luptei spirituale, idee propusă în diferite forme, cu variate intensități. În tot tratatul ea revine ca un "laitmotiv" care se repetă cu variații de tonalitate, pentru a sublinia momentele și punctele mai însemnate din viața spirituală.

Cardinalul Michele Giordano, arhiepiscop mitropolit de Napoli, cel care prefațează acest volum, scoate în evidență următoarele aspecte ele luptei spirituale pe care fiecare creștin este dator să o poarte zi de zi: "Lupta este posibilă prin intermediul unei încrederi depline în Dumnezeu, urmându-l pe Cristos, Căpitanul oștirii acelora care voiesc să combată răul, sprijinind pe el certitudinea victoriei, fără nicio înfumurare. Mijlocul cel mai eficace pentru această strategie spirituală în metodologia luptei interioare, asociat exercitării tuturor facultăților pentru a câștiga virtuțile, este rugăciunea, arma principală, meditația, evlavia față de sfânta Fecioară Maria, iubirea crucii, frecventa Împărtășanie".

Recomandăm această operă tuturor celor care sunt doritori de a avea la îndemână o călăuză care să-i conducă pas cu pas la realizarea autentică și la cucerirea bucuroasă a unei vieți spirituale, în lumina evangheliei.

Laurențiu Turbuc

* * *

Evangelii nuntiandi. Exortație apostolică despre evanghelizarea în lumea modernă,
Papa Paul al VI-lea, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-156-6, 14x20 cm, 88 p., 8 lei

Credința trăită și mărturisită,
Iulian Faraoanu, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-134-4, 14x20 cm, 268 p., 20 lei

Lupta spirituală,
Laurențiu Scupoli, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-150-4, 14x20 cm, p. 274, 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat