Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Francisc, primăvara evangheliei

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Francisc, primăvara evangheliei, scrisă de Frédéric Lenoir și tradusă în limba română de pr. Petru Ciobanu. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", formatul 14x20, are 136 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 12 lei.

"Evanghelia invită înainte de toate să i se răspundă lui Dumnezeu care ne iubește și ne mântuiește, recunoscându-l în ceilalți și ieșind din noi înșine pentru a căuta binele tuturor. Această invitație nu trebuie lăsată în umbră cu niciun preț! Toate virtuțile se află în slujba acestui răspuns de iubire. Dacă această invitație nu strălucește cu putere și atracție, edificiul moral al Bisericii riscă să devină un castel din cărți de joc și acesta este cel mai mare pericol pentru noi. Pentru că atunci nu va fi propriu-zis evanghelia ceea ce se vestește, ci unele accente doctrinare sau morale care provin din anumite opțiuni ideologice. Mesajul va risca să-și piardă prospețimea și să nu mai aibă parfumul evangheliei", scria Papa Francisc în Evangelii gaudium, nr. 39.

Într-adevăr, așa este chemată să fie Biserica mereu: capabilă să surprindă vestind tuturor că Isus Cristos a învins moartea, că brațele lui Dumnezeu sunt mereu deschise, că răbdarea sa nu are margini, că el este mereu alături de noi și ne așteaptă pentru a ne vindeca, pentru a ne ierta. Acesta este și mesajul pe care vrea să-l transmită recenta carte apărută la Editura Sapientia: Francisc, primăvara evangheliei, scrisă de filosoful și eseistul francez Frédéric Lenoir și tradusă în limba română de pr. Petru Ciobanu.

Prin acest studiu, autorul dorește să se apropie mai mult de personalitatea Papei Francisc, care, îndată după alegerea sa ca episcop al Romei și urmaș al sfântului Petru, a atras atenția tuturor, credincioși sau necredincioși. Mulți au fost impresionați de simplitatea sa, de căldura sa, de umilința, de omenia sa; alții au fost surprinși de libertatea sa de cuvânt, de condamnarea aroganței, a imoralității sau a ipocriziei, de refuzul protocolului și condamnarea luxului; alții au fost mișcați de gesturile și cuvintele sale în favoarea celor săraci, a celor excluși, a celor marginalizați, a celor refugiați, a femeilor și a copiilor victime ale sclaviei sexuale; în sfârșit, alții au apreciat la el condamnarea logicii financiare care îl distruge pe om și planeta, grija sa pentru dreptatea socială, angajarea sa în favoarea păcii, refuzul de a-i judeca pe cei care nu sunt în cele mai bune relații cu morala creștină tradițională.

Autorul a structurat tematica acestei cărți în jurul a patru idei centrale. Prima constituie o analiză a gesturilor, acțiunilor și cuvintelor Sfântului Părinte Francisc de când a fost ales papă. A doua prezintă dorința Sfântului Părinte Francisc după o Biserică săracă și umilă. Cea de-a treia surprinde intenția Papei de a repune iubirea și îndurarea în inima oricărei practici bisericești. A patra scoate în evidență voința Sfântului Părinte de a deschide Biserica și de a o implica în marile probleme ale timpului nostru (dreptatea socială, ecologia, dialogul dintre popoare și culturi în vederea binelui comun al omenirii).

Recomandăm această carte tuturor acelora care doresc să înțeleagă mai mult orizontul de gândire și trăire a Papei Francisc, dar și acelora care caută răspunsuri la întrebări precum: ce înseamnă a fi o Biserică săracă pentru cei săraci? Cum trebuie să ne raportăm la cei care nu se comportă în același fel ca noi? Ce importanță are pentru noi astăzi Evanghelia?

Ștefan Tamaș

* * *

Francisc, primăvara evangheliei,
Frédéric Lenoir, Ed. Sapientia, 2014, ISBN 978-606-578-149-8, 14x20 cm, 136 p., 12 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat