Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Simboluri, parabole și imagini în Evanghelii

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Simboluri, parabole și imagini în Evanghelii, scrisă de pr. dr. Isidor Mărtincă. Cartea apare în colecția "Omiletică", formatul 17x24, are 542 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 35 lei.

De la primele lecturi, Evangheliile (care etimologic înseamnă "vestea bună") ne fac să presimțim și apoi ne dezvăluie treptat conținutul sapiențial al vieții și învățăturii lui Isus Cristos. În afară de unele repere exterioare însă, totul pare, într-o primă fază, spus într-o anumită lipsă de ordine care nedumerește și derutează. Trecând însă de la o simplă lectură de suprafață ("lectio"), la o meditație mai îndelungă și mai profundă ("meditatio"), se întrezărește o anumită ordine și o ierarhie subiacentă, subtilă, care ține nu de o schemă sau de un sistem, ci, mai degrabă, de o coerență interioară, așa cum dezordinea aparentă a stelelor ascunde ordinea, nu pentru oricine evidentă, a constelațiilor.

Nedumerirea noastră pare să fie accentuată și de faptul că, în loc de o povestire, de o singură relatare a vieții lui Isus, avem patru, cu tot atâția autori (Matei, Marcu, Luca și Ioan. Primele trei Evanghelii, numite sinoptice, povestesc aproape aceleași evenimente, cu unele deosebiri, care nu totdeauna privesc din același unghi desfășurarea lucrurilor. Între ei totuși nu sunt contradicții, cum vor unii să lase să se creadă, ci doar deosebiri firești între martori cu vârste și pregătiri diferite, asistând sau auzind aceleași evenimente. Mărturiile lor sunt complementare, împlinindu-se reciproc pentru a întregi întâmplări pe care un singur martor nu putea să le cuprindă.

Părintele Isidor Mărtincă, în cartea apărută recent la Editura "Sapientia": Simboluri, parabole și imagini în Evanghelii, dorește să prezinte tocmai modul de înțelegere a mesajului lui Cristos exprimat în cele patru Evanghelii prin parabolele, simbolurile și imaginile folosite în aceste scrieri neotestamentare de o importanță fundamentală. Lucrarea este o continuare a studiului Minunile lui Isus, publicat la Editura "Sapientia" în anul 2013, în care au fost analizate faptele minunate ale lui Cristos, care dovedesc originea sa dumnezeiască și inaugurarea împărăției lui Dumnezeu prin cuvintele evangheliei sale și prin opera sa de răscumpărare.

Evanghelia se adresează omului considerând toate facultățile sale (minte, inimă, fantezie, voință), pentru că mesajul trebuie să fie din plin acceptat de om în integralitatea sa. În Cristos imaginația este mereu prezentă și oferă înțelegerii și intuiției omului un limbaj plin de lumină și de vigoare. Dar imaginile fanteziei, chiar prin natura lor, ar putea să nu fie ghicite, intuite și înțelese în semnificația lor, în timp ce este foarte necesar ca propovăduirile evanghelice să intre în suflet cu toată forța lor.

Prin cartea de față autorul dorește să ne facă să intrăm în domeniul vast al fanteziei lui Cristos: o lume nelimitată care ne umple de minunății. Este imaginea trecătoare pe care chiar noi o folosim fără să ne dăm seama și care acum face parte din limbajul nostru; este povestirea care ne deschide la vederea tainelor inimii omenești; este zicala populară care fuge de orice raționalitate și care, tocmai pentru aceasta, vrăjește fantezia noastră; este simbolul care se înalță din epoci îndepărtate și care, în Evanghelie, primește prospețimea unei prezențe familiare, așa cum afirmă autorul în prefața acestei lucrări.

Lucrarea de față poate fi de folos tuturor celor care doresc să-l descopere pe Cristos, cel care în toată activitatea sa pământească de predicator s-a folosit de imagini, simboluri și parabole pentru a ilustra cât mai bine și pe înțelesul tuturor oamenilor instaurarea Împărăției lui Dumnezeu în lume. Continuarea acestei misiuni a lui Cristos în lume revine Bisericii și membrilor ei, iar în acest sens, aceste pagini ale părintelui Isidor Mărtincă pot fi de un real folos.

Laurențiu Turbuc

* * *

Simboluri, parabole și imagini în evanghelii,
Isidor Mărtincă, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-145-0, 17x24 cm, 542 p., 35 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat