Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Repertoriu coral polifonic

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Repertoriu coral polifonic (Kyrie, Gloria, Aleluia, Sanctus, Agnus), coordonată de pr. dr. Florin Spatariu. Cartea apare în colecția "Muzică bisericească", formatul 21x29 cm, are 126 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la orice librărie catolică din țară la prețul de 12 lei.

Arta muzicală, având drept limbaj sunetele, favorizează nașterea unor creații menite să impresioneze nemijlocit trăirea și gândirea. Platon afirma că "muzica oferă un suflet universului, aripi minții, zbor imaginației și viață oricui o trăiește". Acest volum de polifonii coordonat de pr. dr. Florin Spatariu poate fi numit "oglindă" a ceea ce corul Catedralei Romano-Catolice din Iași interpretează constant în cadrul Liturghiilor.

Papa Pius al X-lea afirma în Tra le sollecitudini că "muzica sacră, ca parte integrantă a liturgiei solemne, participă la scopul general al acesteia, care este gloria lui Dumnezeu, sanctificarea și edificarea credincioșilor. Ea contribuie la mărirea decorului și splendorii ceremoniilor ecleziastice, și așa cum datoria sa principală este de a ornamenta cu o melodie adecvată textul liturgic care este propus credincioșilor, tot astfel scopul ei principal este acela de adăuga o mare eficacitate textului însuși, în așa fel încât credincioșii prin intermediul ei să fie mai ușor ajutați la devoțiune și să fie mai bine dispuși să primească în ei roadele harului, care sunt proprii celebrării sfintelor mistere".

În acest sens, repertoriul coral îngrijit de pr. Florin Spatariu dorește să impulsioneze o mai mare angajare în animarea și transmiterea valorilor liturgice prin cântări polifonice. Este un volum care cuprinde lucrări ce pot însoți părțile de bază ale sfintei Liturghii: Kyrie - 14 creații; Gloria - 7 creații; Aleluia - 20 creații; Sanctus - 10 creații și Agnus Dei - 12 creații. Celelalte cântări din cadrul sfintei Liturghii, de la început, ofertoriu, împărtășanie sau sfârșitul Liturghiei, precum și altele specifice unor timpuri liturgice (Advent, Crăciun, Postul Mare și Paștele), vor apărea în următoarele volume care sunt deja în lucru.

Cu siguranță, muzica sacră trebuie să fie o artă, nefiind posibil altfel să aibă acea eficacitate și acel impact asupra celui care ascultă; acesta din urmă este și motivul pentru care Biserica promovează în cadrul liturgiei arta sunetelor. Când în spatele unei compoziții nu există o competență și o adecvată pregătire muzicală se cade de la sublim la banal. Frumos ar fi să existe o atitudine de respect pentru Misterul care se celebrează, realizată prin cântare. Însuși autorul acestui volum spune: "O muzică bună, inspirată se scrie o singură dată, se corectează cel mult de două ori, iar apoi se cântă de sute de ori".

Ștefan Tamaș

* * *

Repertoriu coral polifonic (Kyrie, Gloria, Aleluia, Sanctus, Agnus),
Florin Spatariu, Ed. Sapientia", ISBN 978-606-578-148-1, 2014, 21x29 cm, 126 p., 12 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat