Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi cărți

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Isus Cristos în Evangheliile sinoptice, scrisă de pr. Iulian Faraoanu. Cartea apare în colecția "Studii biblice", formatul 14x20 cm, are 230 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

"Necunoașterea Scripturilor înseamnă necunoașterea lui Cristos", spunea marele părinte occidental al Bisericii, sfântul Ieronim (347-420). Biblia constituie pentru omul de astăzi o "busolă", o lumină, un punct de reper pentru orientare. Ne revelează și sensul existenței umane, planul de iubire cuprins în fiecare viață. Multe persoane, într-o epocă marcată de dezorientare, de prevalența elementelor tehnice și funcționale ale vieții, sunt în căutarea unui aliment mai substanțial. Textul biblic este un țesut care se naște la întretăierea dintre revelația lui Dumnezeu, care s-a făcut istorie și a venit în întâmpinarea omului, și istoria omenirii, istoria unui popor. Din acest punct de vedere, Biblia este într-adevăr o carte în care s-au întâlnit credința și cultura, dar și o carte care a contribuit la generarea și modelarea culturii de-a lungul veacurilor.

Figura fundamentală în această amplă operă, care este Sfânta Scriptură, este cea a lui Isus Cristos. Liniile generale ale personalității lui Cristos le aflăm în special din Evanghelii, care, chiar dacă nu sunt biografii sau relatări istorice punctuale în sensul restrâns al cuvântului, ne oferă accesul direct la Isus istoric. Ele se prezintă și cu un statut preponderent teologic. Conciliul al II-lea din Vatican, în Constituția dogmatică Dei verbum, la numărul 18, afirmă următoarele: "Între toate Scripturile, chiar și ale Noului Testament, Evangheliile dețin pe bună dreptate locul de frunte, întrucât sunt mărturia principală despre viața și doctrina Cuvântului întrupat, Mântuitorul nostru".

Chiar dacă există o unică evanghelie, tradiția ne-a înmânat patru scrieri evanghelice, cu patru autori diferiți. Trei dintre acestea se numesc sinoptice (Matei, Marcu, Luca) deoarece pot fi aranjate în coloane paralele pentru a se observa asemănările și diferențele dintre ele în relatarea acelorași evenimente. Despre acestea din urmă tratează părintele Iulian Faraoanu, profesor de exegeză biblică la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași, în lucrarea Isus Cristos în Evangheliile sinoptice, pe care o prezentăm cititorilor noștri.

Cartea, împărțită în două mari părți, precedate de o scurtă introducere, intenționează să ofere o prezentare a scrierilor evanghelice la nivel literar, exegetic și teologic. Prima parte cuprinde o introducere în mediul istoric cultural și religios în care au apărut Evangheliile. De asemenea, sunt menționate câteva elemente despre genul literar "evanghelie", formarea scrierilor evanghelice (raportul Evanghelie - Evanghelii), problema sinoptică și ipoteze pentru rezolvarea sa, precum și câteva aspecte legate de istoricitatea Evangheliilor și interpretarea lor.

A doua parte, cea mai consistentă, prezintă elemente despre opera "evanghelie", adică data și locul redactării fiecărei scrieri evanghelice, autorul, specificul literar și structura. Mai apoi, se dedică spațiu exegezei unor fragmente evanghelice. La final se realizează și o scurtă sinteză a punctelor teologice mai relevante.

Cartea se încheie cu o scurtă concluzie și o bibliografie selectivă, necesară aprofundării acestui subiect atât de important pentru Biserică.

Sperăm ca acest studiu să aducă un plus de lumină în cunoașterea și interpretarea adecvată a Evangheliilor, și, în același timp, să fie un pas înainte spre o mai bună cunoaștere a lui Isus Cristos, centrul istoriei și Mântuitorul omenirii. Acest din urmă aspect rămâne o provocare pentru fiecare de a descoperi pe deplin și de a înțelege în mod cât mai autentic chipul lui Cristos ascuns în paginile evanghelice. Această icoană a Mântuitorului, așa cum s-a întâmplat și în trecut, trebuie completată, analizată și dezvoltată la nivel teologic.

Laurențiu Turbuc

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Padre Pio - o scurtă biografie, scrisă de Teresio Bosco și tradusă în limba română de pr. Petru Ciobanu. Cartea apare în colecția "Viețile sfinților", formatul 14x20 cm, are 109 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Padre Pio a fost și rămâne omul speranței. De-a lungul întregii sale existențe, în mijlocul celor mai mari și mai obscure dificultăți, a continuat mereu sa privească înainte cu optimism, încredere și iubire. Avea inițiative mărețe și o credință care provoca miracolele.

Cartea Padre Pio - o scurtă biografie, apărută recent la Editura "Sapientia", scrisă de cunoscutul autor Teresio Bosco și tradusă în limba română de pr. Petru Ciobanu, dorește să prezinte cititorilor câteva dintre punctele esențiale din viața acestui sfânt.

Padre Pio s-a născut la 25 mai 1887 la Pietrelcina, în Arhidieceza de Benevento, fiind fiul lui Orazio Forgione și al Mariei Giuseppa de Nunzio. La Botez a primit numele de Francesco. La 6 ianuarie 1903, la vârsta de 16 ani, a intrat în noviciatul călugărilor capucini din Morcone, unde la 22 ianuarie a îmbrăcat haina de franciscan și a luat numele de "fratele Pius de Pietrelcina". La sfârșitul anului de noviciat a depus voturile simple, și la 27 ianuarie 1907 a făcut profesiunea solemnă. După ce a fost hirotonit preot la 10 august 1910 la Benevento, a stat cu familia sa din motive de sănătate. În septembrie 1916 a fost trimis la mănăstirea de la San Giovanni Rotondo, și a rămas acolo până la moartea sa. Tot în această mănăstire a primit și stigmatele în anul 1918 pe data de 20 septembrie.

La nivelul carității sociale, s-a angajat în ușurarea durerii și a suferinței multor familii, fondând "Casa Alinarea suferinței", pe data de 5 mai 1956. Padre Pio s-a dedicat asiduu rugăciunii petrecând ziua și o mare parte din noapte în conversație cu Dumnezeu. Credința l-a făcut să accepte întotdeauna voința plină de mister a lui Dumnezeu.

El și-a demonstrat iubirea deplină pentru aproapele primind, timp de mai bine de 50 de ani, nenumărate persoane care au recurs la ministerul și la confesionalul său, la sfatul și mângâierea lui. Era aproape asediat: îl căutau în biserică, în sacristie, în mănăstire. Și el se dăruia tuturor, reaprinzând credința, împărțind haruri, aducând lumină. Dar în special în săraci, în cei aflați în suferință și în bolnavi vedea imaginea lui Cristos, și li se dăruia în mod particular.

În mod sincer gândea despre sine că este nedemn de darurile lui Dumnezeu, plin de slăbiciune și infirmitate, și în același timp binecuvântat cu favoruri divine. Moartea l-a găsit pregătit și senin în ziua de 23 septembrie 1968, la vârsta de 81 de ani.

În anii care au urmat după moartea sa, faima sfințeniei și a miracolelor sale a crescut tot mai mult, răspândindu-se în întreaga Biserică. În scurt timp, Ordinul Capucin a întreprins pașii prevăzuți de dreptul canonic pentru începerea cauzei de beatificare și canonizare. În 18 decembrie 1997, în prezenta Papei Ioan Paul al II-lea, a fost promulgat decretul privind trăirea eroică a virtuților. Pe data de 2 mai 1999, Papa Ioan Paul al II-lea l-a beatificat. Tot în această zi a fost stabilită și sărbătoarea sa liturgică: 23 septembrie. Canonizarea sa a avut loc la 16 iunie 2002.

Plin de iubire fată de Dumnezeu și față de aproapele, Padre Pio și-a trăit pe deplin vocația de a lucra pentru răscumpărarea omului, în conformitate cu misiunea specială care a marcat întreaga sa viață și pe care a exercitat-o prin îndrumarea spirituală a credincioșilor: reconcilierea sacramentală a penitenților și celebrarea Euharistiei. Culmea activității sale apostolice a fost celebrarea sfintei Liturghii. Credincioșii care luau parte la Liturghie erau martorii unor adevărate miracole.

Ștefan Tamaș

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Elemente de retorică în predicile de înmormântare, scrisă de Marius-Gabriel Enacache. Cartea apare în colecția "Disertații doctorale", formatul 17x24 cm, are 196 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Perspectiva actuală asupra retoricii pune accent pe importanța acesteia în cadrul tuturor domeniilor de activitate, fiind vorba despre o "artă" multi-, inter- și transdisciplinară. Prin urmare, retorica prezintă un interes ridicat pentru cercetători din domenii diferite, precum filosofie, logică, lingvistică generală, stilistică, poetică, teoria discursului etc., precum și pentru oricine este interesat de îmbunătățirea propriei performanțe discursive. Politicienii, organele justiției (polițiști, avocați, procurori), persoanele specializate în marketing și PR se găsesc mereu în situația de a apela, în viața de zi cu zi, la resursele retoricii.

Lucrarea de față își propune o abordare analitică a strategiilor argumentative și a figurilor retorice întâlnite în predicile de înmormântare. De asemenea, vom încerca să identificăm asemănările și deosebirile între discursul religios - în special între necrologuri - și celelalte tipuri de discurs argumentativ. Analiza necrologurilor prezintă, pentru cercetători, mai multe avantaje, deoarece ele sunt bogate în strategii și figuri retorice, pun în lumină fapte ce țin de evoluția discursului religios și scot în evidență elementele specifice practicate în acest tip de discurs.

Tema de cercetare propusă nouă o reprezintă studiul predicilor de înmormântare din perspectiva etapelor discursului identificate în fiecare predică, acestea structurând discursul și urmând anumite momente logico-psihologice. Planul clasic al unui discurs este alcătuit din patru părți: exordiul, narațiunea, argumentarea și perorația, iar pentru fiecare dintre cele patru etape identificate în predicile supuse analizei vom identifica ulterior principalele figuri și strategii retorice utilizate de către orator în scopul convingerii sau persuadării auditoriului.

Elemente de retorică în predicile de înmormântare are la bază teza de doctorat cu același titlu, teză susținută în ședință publică în data de 20 septembrie 2013 la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iași. Cu acest prilej transmit mulțumirile mele sincere domnului prof. univ. dr. Alexandru Gafton, coordonatorul tezei de doctorat, pentru susținerea neîntreruptă de care m-am bucurat pe parcursul celor trei ani de studii la Școala Doctorală de Studii Filologice dar și tuturor membrilor Catedrei de Limbă română și lingvistică: Minuț Ana Maria, Eugen Munteanu, Cărăușu Luminița și Sorin Guia. De asemenea vreau să mulțumesc părinților și colegilor pentru încurajări și răbdarea de care au dat dovadă. Nu în ultimul rând vreau să mulțumesc colectivului de redacție al Editurii "Sapientia" pentru profesionalismul și seriozitatea de care au dat dovadă pe parcursul colaborării.

Marius-Gabriel Enacache

* * *

Isus Cristos în Evangheliile sinoptice
Iulian Faraoanu, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-141-2, 14x20 cm, 230 p., 15 lei

Padre Pio - o scurtă biografie
Teresio Bosco, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-140-5, 14x20 cm, 110 p., 10 lei

Elemente de retorică în predicile de înmormântare
Marius-Gabriel Enacache, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-138-2, 17x24 cm, 196 p., 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat