Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Enciclica Sollicitudo rei socialis

Traducerea în limba română a enciclicei Sollicitudo rei socialis a papei Ioan Paul al II-lea a apărut recent la Editura "Presa Bună" din Iași.

Enciclica apare în colecția "Documente", cu nr. 79, are 118 pagini, iar traducerea în limba română a fost realizată de pr. Emanuel Imbrea, după varianta în limba engleză.

Scrisă cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a enciclicei Populorum progressio a papei Paul al VI-lea, enciclica Sollicitudo rei socialis poartă semnătura papei Ioan Paul al II-lea și tratează despre grija socială a Bisericii. Documentul a fost promulgat la 30 decembrie 1987 și dat publicității la 19 februarie 1988.

După partea introductivă (nr. 1-4) în care sunt indicate prilejul și obiectivele documentului, în partea a II-a (nr. 5-10) se face o analiză a noutății enciclicei Populorum progressio în domeniul dezvoltării. Cu acest prilej, papa abordează două aspecte importante: pe de o parte, situația destul de dramatică a lumii contemporane referitoare la lipsa dezvoltării; pe de altă parte, condițiile și exigențele unei dezvoltări demne de omenire.

În partea a III-a (nr. 11-26) este prezentată imaginea de ansamblu a lumii contemporane, făcându-se referire la fenomenul subdezvoltării care afectează multe țări, apoi sunt indicate cauzele politice ale lipsei de progres în domeniul dezvoltării, precum și unele aspecte pozitive la nivelul dezvoltării.

În partea a IV-a (nr. 27-34) se insistă asupra adevăratei dezvoltări, care nu se poate limita la "simpla acumulare de bunuri și servicii", astfel încât este nevoie de "o înțelegere morală" și de "o orientare spre adevăratul bine al neamului omenesc".

În partea a V-a (nr. 35-40), papa face o analiză a obstacolelor de natură morală care stau în calea dezvoltării, referindu-se în acest sens la "structurile păcatului".

În partea a VI-a (nr. 41-45) se insistă încă o dată asupra importanței doctrinei sociale a Bisericii și a răspândirii "ansamblului de principii de gândire, criterii de apreciere și linii directoare de acțiune propuse de învățătura Bisericii".

În partea finală a enciclicei (nr. 46-49), papa subliniază legătura care există între "dezvoltare" și "eliberare", având în vedere importanța acestui termen în gândirea actuală a Bisericii. Totodată, papa adresează un apel către toți oamenii în vederea unui reînnoit angajament în domeniul dezvoltării, pentru a răspunde astfel necesităților umane.

În încheiere, papa încredințează sfintei Fecioare Maria "situația grea a lumii contemporane, precum și eforturile care se fac și se vor face, adesea cu mari suferințe, pentru a contribui la adevărata dezvoltare a popoarelor".

Pr. Emanuel Imbrea

* * *

Sollicitudo rei socialis
Ioan Paul al II-lea, Editura "Presa Bună", 2013, ISBN 978-606-8116-30-3, 10x14 cm, 118 p., 5 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 51.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat