Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Editura "Sapientia": Trei noi cărți

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Creștinule, care este credința ta? 100 de întrebări, 100 de răspunsuri. Cartea, tradusă din limba franceză de Andrei Adam-Motyka, apare în colecția Cateheze, formatul 17x24 cm, are 236 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Prin Revelația sa, "Dumnezeu cel nevăzut, în belșugul iubirii sale, se adresează oamenilor ca unor prieteni și intră în relație cu ei pentru a-i primi la împărtășire cu el", declară Constituția dogmatică Dei Verbum, la numărul 2. Omul răspunde la această chemare prin credință. În credință putem distinge actul credinței (fides qua), prin care omul îi oferă lui Dumnezeu care se revelează asentimentul minții și voinței sale, și conținutul credinței (fides quae), adică depozitul adevărurilor revelate.

De-a lungul istoriei, creștinii și-au exprimat credința lor în Dumnezeul unul și întreit, revelat în Isus Cristos, în multe feluri (liturgie, rugăciuni, meditații etc.), dar au căutat și să pătrundă cu ajutorul minții umane misterele revelate, pentru a le putea înțelege, ca apoi să le trăiască și mai adânc în viața de fiecare zi. În această privință, cei care au fost înzestrați de Dumnezeu cu o cunoaștere și o înțelegere mai profundă au dorit să pună la dispoziția fraților lor rodul acestor căutări, pentru ca și ei să-l cunoască mai bine pe Dumnezeu și să înțeleagă sensul vieții creștine.

Ne bucurăm că putem pune în mâna cititorilor noștri rodul unei astfel de cercetări realizate de un grup de tineri studenți francezi, îndrăgostiți de teologie, sub coordonarea Mons. Maxim Chart. Cartea a apărut la Paris, în anul 1978, cu titlul: Chrétien, quelle est ta foi? Traducerea în limba română a fost realizată de Andrei Adam-Motyka și are titlul Creștinule, care este credința ta? 100 de întrebări, 100 de răspunsuri. Subtitlul face legătura cu o altă carte publicată în Franța tot de un grup de studenți și apărută în limba română la Editura Sapientia, cu titlul: 100 de puncte fierbinți din istoria Bisericii.

Acești tineri au meritul de a fi subliniat necesitatea teologiei pentru aceste timpuri, arătând că teologia nu este o știință rezervată specialiștilor, ci un răspuns coerent și viu la problemele umane, plecând de la o viziune globală și integrală a planului lui Dumnezeu.

Lucrarea este împărțită în șase mari părți (șase teme generale), însumând 100 de articole. Fiecare articol este structurat la rândul său în două părți: prima parte - prezentarea - care constă într-o scurtă explicație a ceea ce învață Biserica referitor la problema tratată și, a doua parte, cercetarea și reflecția, care constă în expunerea mai multor rubrici care permit să se găsească rapid elementele utile și necesare unei cercetări și reflecții aprofundate (texte din Sfânta Scriptură, Magisteriul Bisericii, Sfinții Părinți, teologi și scurte referințe bibliografice în josul paginii etc.). Acest tratat, dacă putem să-l numim așa, se încheie cu un scurt lexic, care poate fi de mare folos pentru o mai bună înțelegere a articolelor și cu un mic index al autorilor citați.

În acest an al credinței, cartea Creștinule, care este credința ta? se propune ca un material util pentru cateheze, dar și pentru studiul individual, deoarece oferă o perspectivă sintetică asupra depozitului credinței, dar și o introducere clară în credința catolică.

Laurențiu Turbuc

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Iubirea umană în planul lui Dumnezeu. Răscumpărarea trupului și sacramentalitatea Căsătoriei în catehezele din zilele de miercuri (1979-1984), scrisă de Ioan Paul al II-lea și tradusă în limba română de pr. drd. Felician Tiba. Cartea apare în colecția Cateheză, formatul 17x24 cm, are 622 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 50 lei.

Instituția căsătoriei și a familiei este una dintre realitățile sociale și ecleziale greu de pătruns în plinătatea accepțiunii sale. Ea, ca realitate naturală, implică întreaga viață a omului, a fiecărui om, atât ca drept al său, cât și ca posibilitate. În mărețul său plan mântuitor, Dumnezeu, prin Isus Cristos, în legea cea nouă, stabilită prin jertfa iubirii până la sacrificiul suprem, atribuie căsătoriei o dimensiune nouă, specială, salvifică, care face din ea o realitate supranaturală, înălțând-o astfel la rangul de sacrament. Acest mod original de a vedea lucrurile a fost tratat îndelung de Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea între anii 1979-1984, în cadrul Catehezelor de miercuri.

Avem astăzi bucuria să prezentăm cititorilor de limbă română textul acestor cateheze, atât de dragi Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea și atât de importante pentru societatea zilelor noastre, grație efortului părintelui Felician Tiba, doctorand la Roma. Traducerea s-a făcut după ediția italiană: L'amore umano nel piano divino. La redenzione del corpo e la sacramentalità del matrimonio nelle catechesi del mercoledì (1979-1984), apărută la Roma, în anul 2009, sub coordonarea părintelui Gilfredo Marengo.

Cartea Iubirea umană în planul lui Dumnezeu. Răscumpărarea trupului și sacramentalitatea Căsătoriei în catehezele din zilele de miercuri (1979-1984) este împărțită în șase cicluri, însumând 129 de discursuri-cateheze, organizate după un plan sistematic, reflexiv, demn de luat în seamă. Aceste cateheze sunt ca un ecou al celebrei afirmații a Conciliului al II-lea din Vatican cu privire la comunitatea familială care, înrădăcinată în sacramentul Căsătoriei, arată propriul drum spre sfințenie (Lumen gentium, 11). Unirea dintre bărbat și femeie actualizează istoria mântuirii, care prezintă în sens mistic nunta Mântuitorului cu omenirea.

Corpul propriu-zis al catehezelor este precedat de un înălțător cuvânt introductiv al cardinalului Stanislav Dziwisz, de o scurtă prefață a traducătorului, de o introducere bogată a părintelui coordonator, Gilfredo Marengo, și de o introducere generală, realizată de părintele Carlo Caffara, care au menirea de a indica în sinteză liniile generale ale acestor cateheze, permițând câteva reflecții cu privire la metoda lor.

Reflectând asupra acestor cateheze, după aproximativ treizeci de ani de când fericitul papă le-a ținut, ne dăm seama că ele sunt pe măsura marii tradiții a Bisericii (Ambroziu, Augustin, Ioan Crisostomul etc.); sunt vechi și, în același timp, noi. Vechi, deoarece în ele găsim toate marile teme ale antropologiei și ale eticii teologice; sunt noi, pentru că aceste teme sunt tratate în așa fel încât răspund foarte bine omului de astăzi.

Recomandăm așadar această minunată colecție de cateheze tuturor celor care, căsătoriți fiind, vor să-și trăiască cu credință vocația la care i-a chemat Dumnezeu, dar și celor care vor să descopere o cale de acces adecvată pentru înțelegerea omului în toate dimensiunile sale.

Laurențiu Turbuc

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Il potenziamento umano e l'uomo del futuro, scrisă de Andrei-Claudiu Hrișman. Cartea apare în colecția Disertații doctorale, formatul 17x24 cm, are 324 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

Una dintre marile provocări ale omului din toate timpurile a fost aceea de a afla tot mai mult despre sine, căutând să se întreacă pe sine însuși, și astfel suntem martorii de peste generații a nașterii și evoluției civilizațiilor. Situația e diferită pentru omul contemporan, pentru care totul pare să se raporteze la calitate. Mai mult, omul mileniului al III-lea caută să fie un "om de calitate", chiar dacă nu știe cu claritate ce înseamnă "om de calitate". Aceasta este cu atât mai adevărat, cu cât omul nu poate fi redus doar la corporalitate, ci reprezintă o unire dintre trup și suflet. De aici rezultă că, deși e posibil a oferi anumite standarde pentru a evalua anumite aspecte ale ființei umane, ele nu pot totuși oferi o judecată axiologică asupra persoanei umane.

Rapida dezvoltare a medicinii, suprapusă peste spiritul secularizat și dorința de perfecțiune a omului contemporan, au făcut tot mai actuală tema consolidării umane, temă care constituie subiectul cărții pe care Editura "Sapientia" o prezintă acum cititorilor.

Cartea, care reprezintă teza de doctorat susținută de Andrei-Claudiu Hrișman la Facultatea de Bioetică din cadrul Ateneului Pontifical Regina Angelorum, debutează cu o Introducere a autorului, în care sunt trasate liniile directoare și schema lucrării. Studiul continuă cu analizarea aprofundată a tematicii, structurată în trei părți, împărțite, la rândul lor, în nouă capitole. Partea I, Antropologia, medicina e tecnologia, analizează conceptul de corporalitate, prezentând mai întâi antropologia trupului uman (capitolul I), medicina și ființa umană (capitolul al II-lea), tehnica, biotehnologiile și ființa umană (capitolul III). Necesitatea acestei părți reiese din faptul că percepția noastră despre trupul uman joacă un rol fundamental în diversele poziții față de consolidarea umană.

Partea a II-a, Le tecnologie del potenziamento umano, după o prezentare generală a ceea ce este consolidarea umană (capitolul al IV-lea), identifică scopurile medicinii pentru a indica diferența dintre terapie și consolidarea umană, ținând mereu cont de faptul că medicina și tehnologia trebuie să colaboreze la binele integral al persoanei umane. Concret, în capitolul al V-lea autorul prezintă consolidarea umană a trupului cu două aspecte: chirurgia estetică și implanturile, pentru ca în capitolul al VI-lea să treacă la consolidarea minții, iar în capitolul al VII-lea să vorbească despre modalitatea obținerii unui "copil dorit" cu toate implicațiile sale etice și sociale.

Partea a III-a, Implicazione etiche, prezintă evaluarea morală a consolidării umane (capitolul al VIII-lea) și legătura dintre consolidarea umană și omul viitorului (capitolul al IX-lea), fiind trecute în revistă diversele poziții cu privire la consolidarea umană, cu descrierea curentelor "transumanism" și "postumanism", ambele teorii favorabile folosirii tehnologilor pentru depășirea limitelor actuale ale persoanei umane.

După Concluzii la întreaga temă tratată, este inserată o vastă bibliografie, care confirmă seriozitatea cu care autorul s-a aplecat asupra temei studiate.

Lucrarea de față, prin subiectul analizat temeinic, reprezintă o mare provocare pentru omul contemporan, de aceea o recomandăm tuturor acelora care doresc să înțeleagă principiile bioetice ale consolidării umane, mai ales că despre acestea se vorbește tot mai mult, nemaifiind vorba de science fiction, ci de o realitate tot mai prezentă.

Petru Ciobanu

* * *

Creștinule, care este credința ta? 100 de întrebări, 100 de răspunsuri,
Ed. "Sapientia", ISBN 978-606-578-093-4, 17x24 cm, 236 p., 20 lei

Iubirea umană în planul lui Dumnezeu. Răscumpărarea trupului și sacramentalitatea Căsătoriei în catehezele din zilele de miercuri (1979-1984),
Ioan Paul al II-lea, Ed. "Sapientia", ISBN 978-606-578-092-7, 17x24 cm, 622 p., 50 lei

Il potenziamento umano e l'uomo del futuro,
Andrei-Claudiu Hrișman, Ed. "Sapientia", ISBN 978-606-578-097-2, 17x24 cm, 324 p., 25 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat