Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": O carte de reflecții psihologico-religioase și una despre contribuția Ioan Miclea la renașterea tomismului

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Calea spre Dumnezeu. Reflecții psihologico-spirituale asupra anumitor forme de experiență religioasă, scrisă de Mihàly Szentmàrtoni și tradusă în limba română de George M. Nicoară și Daniel Hrișcă, și apariția cărții Il contributo di Ioan Miclea alla rinascita del tomismo nel Novecento in Romania, scrisă de Paul Butnaru.

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Calea spre Dumnezeu. Reflecții psihologico-spirituale asupra anumitor forme de experiență religioasă, scrisă de Mihàly Szentmàrtoni și tradusă în limba română de George M. Nicoară și Daniel Hrișcă. Cartea apare în colecția Spiritualitate, formatul 14x21, are 250 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Se asistă în zilele noastre la o continuă creștere a interesului față de experiența religioasă; martorii acestei creșteri sunt diversele mișcări spirituale și grupurile carismatice, pe lângă curentele orientate spre tehnicile psihologice, care au ca scop obținerea unei experiențe umane profunde. E de ajuns să privim la curentul foarte răspândit în zilele noastre - New Age - și la atâtea alte oferte, precum psihosinteza, meditația transcendentală etc.

Obiectivul lucrării de față, Calea spre Dumnezeu, a lui Mihàly Szentmàrtoni, este tocmai acela de a oferi câteva cunoștințe fundamentale și câteva criterii de discernământ ale principalelor forme actuale de experiență religioasă din punct de vedere al psihologiei și al teologiei spirituale.

Cartea apare în limba română datorită efortului de traducere făcut de George M. Nicoară în colaborare cu Daniel Hrișcă după originalul italian: In cammino verso Dio. Riflessioni psicologico-spirituali su alcune forme di esperienza religiosa. Lucrarea nu ne prezintă doar o serie de experiențe religioase separate între ele, ci oferă și o lectură sistematică a parcursului spiritual al omului. Discursul autorului este atât teologic, cât și psihologic, iar din acest motiv se poate aplica fiecărei persoane aflate în căutarea împlinirii vieții sale.

Mihàly Szentmàrtoni, profesor de teologie spirituală la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, cercetează analizele psihologice și spirituale în vederea unei relații autentice între om și Dumnezeu. Actualul studiu spiritual întreprins de autor se încadrează foarte bine în contextul lumii actuale, unde termenul "relație" a pierdut valențele primordiale, și anume, legătura profundă și intimă cu Creatorul. Tocmai acest lucru încearcă autorul să-l pătrundă și să-l elucideze prin analizele psihologice și spirituale ale discursului său. Parcursul uman către Dumnezeu văzut ca pe un drum spiritual și spiritualizant este ceea ce ne propune și această carte.

Cartea se împarte în opt capitole generoase. Fiecare capitol conține puncte de susținere pentru următorul capitol, în așa fel încât, la final, să se ajungă la apogeul vieții spirituale, care este viața mistică.

Primul capitol dezbate psihologia și viața spirituală ce se întrepătrund în acest drum de perfecționare spirituală. Prin acest capitol se dorește o vedere de ansamblu a elementelor ce intră în contact cu viața spirituală.

Cel de-al doilea capitol analizează experiența religioasă, dimensiunile și natura religiozității, semnificația afectivității și răspunsul omului în fața chemării lui Dumnezeu.

Cel de-al treilea capitol aduce în discuție realitatea convertirii ca punct principal al oricărui drum către Dumnezeu. Sunt analizate elementele ce intră în compoziția convertirii, de asemenea, sunt semnalate "tipurile" de convertiri.

Cel de-al patrulea capitol conduce către experiența ascezei, un element deosebit de important în viața spirituală. Din perspectiva autorului, asceza pornește de la libertate și are ca scop sfințenia. De aceea, autorul evidențiază diferitele forme ale ascezei în lumina sacrificiului, ca încercare de imitare a lui Isus Cristos.

Cel de-al cincilea capitol abordează experiența plinătății și modalitățile prin care cineva ar putea ajunge la acest nivel. Autorul analizează, de asemenea, "spiritualitățile" izvorâte din unele iluzii create de om pentru a relaționa cu Transcendentul.

Cel de-al șaselea capitol examinează experiența carismatică ca dar al Duhului Sfânt. Autorul propune ca experiența carismatică să fie văzută în lumina slujirii și a misiunii. În caz contrar, anumite pericole nu vor întârzia să apară.

Cel de-al șaptea capitol examinează experiența limitelor umane și a neputinței pe care fiecare om le experimentează în mod cotidian. Sunt dezbătute și crizele specifice vârstelor și fundamentele acestor crize.

Ultimul capitol încheie studiul complex al drumului către Dumnezeu printr-o analiză minuțioasă a experienței mistice. Experiența mistică, din perspectiva autorului, este apogeul vieții spirituale și coincide cu relația autentică și intimă cu Dumnezeu. Studiul lui Mihály Szentmártoni însumează și o bogată bibliografie scrisă în diverse limbi.

Considerăm potrivită această lectură și credem că o analiză și o asumare profundă a lecturii vor fi de folos cititorilor. O recomandăm tuturor celor care doresc să descopere sau să redescopere frumusețea vieții spirituale, și astfel, să ajungă la plinătatea vieții, reușind să afirme cu micul Samuel: "Vorbește, Doamne, căci slujitorul tău ascultă!" (1Sam 3,10).

Laurențiu Turbuc & George M. Nicoară

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Il contributo di Ioan Miclea alla rinascita del tomismo nel Novecento in Romania, scrisă de Paul Butnaru. Cartea apare în colecția Disertații doctorale, formatul 17x24, are 480 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 30 lei.

La sfârșitul secolului al XIX-lea asistăm în Europa la o renaștere a interesului pentru gândirea sfântului Toma de Aquino, stimulată și de către Papa Leon al XIII-lea prin scrisoarea enciclică Æterni Patris (4 august 1879), în care pontiful roman îl propune pe Doctorul angelic drept model de gândire sănătoasă și rodnică, mai ales în câmpul filozofic. În Europa Occidentală enciclica a contribuit rapid la renașterea studiilor tomiste, confirmând și încurajând interesul pentru tomism din partea unor filozofi precum Étienne Gilson sau Jacques Maritain, printre mulți alții. Și în România, deși cu întârziere și cu mai puțină rezonanță, s-a înregistrat un interes autentic pentru gândirea fie filozofică, fie teologică a sfântului Toma, precum o dovedește, de exemplu, și activitatea episcopului Anton Durcovici.

Printre pionierii români ai renașterii tomismului din secolul al XX-lea, deși mai puțin cunoscut chiar și de către conaționali, se numără și Ioan Miclea (1902-1982), preot și filozof greco-catolic. Tocmai anonimatul care încă umbrește personalitatea acestui filozof român a fost una din motivațiile pentru care pr. Paul Butnaru s-a angajat în realizarea unui studiu dedicat lui Ioan Miclea, oferit acum și cititorilor. Este vorba despre teza de doctorat - susținută în anul 2012 la Universitatea Pontificală din Lateran - al cărei titlu este Il contributo di Ioan Miclea alla rinascita del tomismo nel Novecento in Romania (Contribuția lui Ioan Miclea la renașterea tomismului în secolul al XX-lea în România).

Cartea este structurată în două părți ce cuprind șase capitole. Partea întâi - Renașterea tomismului în secolul al XX-lea - se dorește o prezentare a renașterii studiilor tomiste în Europa. În Capitolul I, intitulat La rădăcinile unei renașteri - proiectul pio-leonin, autorul prezintă participarea magisteriului pontifical la această renaștere, începând cu, și evidențiind-o, contribuția importantă, deși mult mai puțin cunoscută, a Papei Pius al IX-lea (1846-1878). Acesta, în fața provocărilor și derivei modernității, apelează cu încredere și insistență la gândirea sfântului Toma. Capitolul al II-lea prezintă impulsul dat studiilor tomiste de către Leon al XIII-lea (1878-1903), oferind o analiză a enciclicei sus-menționate ce scoate în evidență finalitatea ei, precum și modul corect în care este propus ca model tomismul, voindu-se un răspuns la interpretările adesea eronate ale acestor aspecte. În același capitol sunt prezentate figurile a doi dintre cei mai de seamă neotomiști din secolul al XX-lea, respectiv filozofii francezi Jacques Maritain și Étienne Gilson. În concordanță cu preferința pentru tomism a papilor amintiți, prezentarea raportului acestor doi gânditori cu gândirea sfântului Toma scoate în evidență și libertatea deplină cu care ei îi recunosc valoarea și i se dedică, în mod contrar prejudecăților care doresc a eticheta preferința lor drept una de timp confesional. Trebuie menționat și faptul că, dincolo de complementaritatea profilurilor lor intelectuale și a abordărilor lor filozofice față de tomism, alegerea acestora dintre mulți alți neotomiști este datorată nu doar marii aprecieri de care se bucură, cât mai ales raportului privilegiat și chiar personal pe care Ioan Miclea l-a avut cu aceștia; fapt dovedit și de corespondența inedită studiată și inclusă în acest studiu.

Partea a doua a cărții, sub titlul Ioan Miclea - promotor și apărător al tomismului în România secolului al XX-lea, este dedicată figurii lui Ioan Miclea, prezentată în lumina activității sale de promovare și apărare a tomismului în contextul istoric și cultural în care a trăit. Pentru o mai bună înțelegere a acestei activități, Capitolul al III-lea, care deschide această a doua Parte a cărții de față, prezintă tocmai istoricul gândirii tomiste în România. Acestui criteriu obiectiv i se alătură unul mai degrabă subiectiv - cuprins în Capitolul al IV-lea, sub titlul Ioan Miclea, Ambasador al tomismului în România - menit să scoată în evidență profunda libertate cu care autorul studiat se dedică tomismului. Este vorba despre o prezentare a întâlnirii lui Ioan Miclea cu gândirea tomistă, realizată într-o căutare disperată a adevărului sub impulsul credinței și cu dorința unei mai profunde înțelegeri a ei.

Capitolul al V-lea intră în obiectul propriu-zis al temei prezentate în titlu prezentând primul dintre profilurile sub care este analizată figura lui Ioan Miclea în raport cu tomismul, mai exact ca și propagator al său (Ioan Miclea - promotor al tomismului). Analiza este centrată asupra tipului de realism pe care Miclea îl susține, desfășurându-se într-o dublă dimensiune: una teoretică, dedicată identificării acestui realism prin comparația cu cel propriu gândirii lui J. Maritain și E. Gilson, și una istorico-critică, dedicată confruntării realismului tomist cu anumite aspecte din gândirea câtorva filozofi români. Unul dintre meritele acestei părți este tocmai acela de a scoate în evidență contactul, deși oarecum limitat, pe care Miclea îl realizează între tomism și gânditorii români.

Ultimul capitol prezintă activitatea filozofică a lui Ioan Miclea ce asumă un caracter predominant de apărare a tomismului, fiind dedicat originalității tomismului și valorii sale ca și filozofie creștină. Această secțiune permite expunerea atât a unei teorii a originalității în filozofie pe care Ioan Miclea o reclamă drept proprie, cât și a confruntării ample și îndârjite cu un membru al Bisericii Ortodoxe pe tema preferinței între tomism și augustinism ca filozofii creștine.

Concluzia, care în mod firesc încheie lucrarea, subliniază rezultatele mai importante obținute în urma acestei cercetări știintifice, precum și pistele de posibilă aprofundare pe care ea le deschide. Totodată, în conformitate cu spiritul enciclicei Æterni Patris și al promotorilor neotomismului menționați, reamintește valoarea care i se recunoaște tomismului ca și filozofie creștină și forma sub care este susținut și propus de Ioan Miclea. La aceasta, dată fiind puțina cunoaștere a lui Ioan Miclea și a activității sale, se alătură un Indice care prezintă lucrările și articolele lui Ioan Miclea, dintre care unele deja distruse iar multe încă nepublicate.

Parafrazându-l pe marele cronicar moldovean Miron Costin, putem afirma, la capătul lecturii acestei cărți, că Nasc și în România filozofi, unul dintre ei fiind tocmai părintele și filozoful greco-catolic Ioan Miclea, căruia îi este dedicat acest studiu. Îi mulțumim autorului pentru acest studiu cuprinzător care, dincolo de a fi o contribuție științifică, slujește totodată pentru a ne aduce aminte de precursorii noștrii, scoțând la lumină oameni care ne fac cinste, ca români și creștini totodată. Sperăm că, în vederea unui acces mai larg la acest studiu, vom avea parte și de traducerea lui în limba română.

Recomandăm această carte în primul rând membrilor și prietenilor Bisericii Greco-Catolice din România, al cărei fidel membru și curajos slujitor a fost Ioan Miclea, dar în același timp o sugerăm spre lectură oricărui român, interesat sau nu de "gâlcevile" filosofilor, ce vrea să-și cunoască înaintașii, precum și oricărui creștin doritor să împărtășească efortul lui Ioan Miclea de a-și înțelege credința și de a o armoniza cu propria rațiune.

Petru Ciobanu

*

Calea spre Dumnezeu. Reflecții psihologico-spirituale asupra anumitor forme de experiență religioasă,
Mihàly Szentmàrtoni, Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-090-3, 14x20 cm, 250 p., 20 lei

Il contributo di Ioan Miclea alla rinascita del tomismo nel Novecento in Romania,
Paul Butnaru, Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-087-3, 14x21 cm, 480 p., 30 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 56.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat