Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Isus înainte de creștinism

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Isus înainte de creștinism, scrisă de Albert Nolan. Cartea apare în colecția Spiritualitate, formatul 13x20 cm, coperți cartonate, are 250 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 25 lei.

În urma unei călătorii în Statele Unite ale Americii, din anul 2008, George Marius Nicoară a avut ocazia să citească o carte de spiritualitate intitulată Jesus Today, scrisă de preotul și călugărul dominican Albert Nolan, carte pe care ulterior a și tradus-o în limba română, fiind publicată de Editura "Sapientia" sub numele de Isus transformă continuu omenirea. O spiritualitate a libertății radicale. Fascinat de bogăția limbajului și de frumusețea stilului literar al lui Albert Nolan, George Nicoară a tradus o a doua carte a acestui dominican, intitulată Jesus before Christianity, care apare acum cu titlul Isus înainte de creștinism.

Intenția centrală a acestei cărți nu este nici credința, nici istoria, așa cum ar sugera titlul. Cartea a fost gândită să fie citită și de cei fără credință, cititorii fiind chemați să privească la un om care a trăit în Palestina primului secol și să încerce să-l privească prin ochii contemporanilor săi. Interesul autorului se focalizează pe omul care a fost înainte de a deveni centrul credinței creștine. Punctul de plecare nu este explicit credința în Isus Cristos ci, mai degrabă, aceasta este concluzia. Metoda de abordare este una istorică, chiar dacă intenția primară a autorului nu este o tratare a lui Isus Cristos din punct de vedere istoric. Albert Nolan, prin această cercetare istorică, dorește să ajute cititorul să descopere adevărul istoric despre Isus Cristos. De asemenea, cartea are și un scop actual și pragmatic, autorul fiind preocupat de persoane, de suferințele de zi cu zi a atâtor milioane de oameni, precum și de ce anume se poate face în această privință.

Cartea este împărțită în patru părți, însumând la rândul lor 19 capitole. După un scurt cuvânt al traducătorului și o introducere, autorul, în prima parte, prezintă figura lui Isus Cristos, a aceluia care este mai mult decât creștinismul, cel care stă deasupra acestei religii ca un judecător a toate ce s-au făcut în numele lui, dar și figura lui Ioan Botezătorul, cel care a vestit și a pregătit venirea lui Isus. Partea a doua, așa cum sugerează și titlul ei, Praxis (termen latinesc care înseamnă procedură, mod de a acționa) prezintă preocuparea din partea lui Isus față de cei săraci și față de cei prigoniți, manifestată mai ales prin iertare și vindecare. A treia parte, Vestea cea bună, aprofundează unele teme pe care Isus le-a vestit, cum ar fi: Împărăția lui Dumnezeu, modul în care această împărăție se raportează la bogăție, prestigiu, solidaritate, putere etc. Cea de-a patra parte, Confruntarea, prezintă evenimente premergătore morții lui Cristos, acuzarea, judecarea, condamnarea și moartea, autorul evidențiind totodată faptul că Isus Cristos este sigurul care a supraviețuit încercării, chiar dacă a murit (cap. XVIII). Cartea se încheie cu o secțiune de note, o bibliografie generoasă, dar și cu un indice.

Prin această carte autorul ne îndeamnă să căutăm să înțelegem ceea ce Isus a dorit să spună cu adevărat prin cuvintele sale. Cartea poate fi citită cu mult folos atât de creștini, cât și de necreștini, de toți cei care vor să-și facă o idee despre activitatea și personalitatea lui Isus Cristos.

Laurențiu Turbuc

* * *

Isus înainte de creștinism,
Albert Nolan, Ed. "Sapientia", 2012, ISBN 978-606-578-072-9, 17x24 cm, 250 p., 25 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat