Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două noi cărți: Credința și sacramentul Căsătoriei și Invitație la a crede

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Credința și sacramentul Căsătoriei. Studiu teologico-canonic în doctrina Bisericii Catolice de la Conciliul al II-lea din Vatican la CDC 1983, scrisă de pr. Iosif Iacob. Cartea apare în colecția Disertații doctorale, formatul 17x24, are 207 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 20 lei.

Încă de la început, Dumnezeu a zidit în inima omului dorința de a ajunge la sfințenie, la desăvârșire, realizabilă prin mai multe stări de viață sau vocații. Cele două mari stări, slujirea celibatară (preoția) și iubirea conjugală (căsătoria), egale în importanță și demnitate, alese din iubire și trăite cu credință și dăruire, conduc spre același scop: mântuirea sau sfințirea omului.

Lucrarea de față, intitulată Credința și sacramentul Căsătoriei. Studiu teologico-canonic în doctrina Bisericii Catolice de la Conciliul al II-lea din Vatican la CDC 1983, constituie disertația doctorală pe care pr. Iosif Iacob a susținut-o la Universitatea din București și cu care a fost promovat doctor în teologie. Studiul tratează despre cea de-a doua stare de viață, căsătoria, în raport cu virtutea teologală a credinței, sau, mai bine zis, încearcă să surprindă modul în care credința poate influența căsătoria. Acest sacrament, ca realitate naturală, implică întreaga viață a omului, a fiecărui om, iar Isus Cristos, prin jertfa iubirii dusă până la sacrificiul suprem, face din căsătorie o realitate supranaturală.

Această temă a raportului dintre credință și căsătorie a fost destul de dezbătută în ultima jumătate de secol, mai ales în urma noilor perspective oferite de Conciliul al II-lea din Vatican, de studiile teologice și de cercetările juridice din perioada postconciliară și în urma etapei de pregătire și publicare a noului Cod de drept canonic din 1983.

Lucrarea, ținând cont de amploarea temei, este împărțită în trei părți. Prima parte evidențiază noutatea adusă de Conciliul al II-lea din Vatican, prin deschiderea pe care acesta o manifestă față de problemele actuale ale societății, oferind o viziune amplă asupra credinței ca element fundamental în realizarea legăturii conjugale. Prin mijlocirea credinței se face trecere de la realitatea conjugală a soților la realitatea supranaturală dintre Cristos și Biserică.

A doua parte este dedicată sacramentului Căsătoriei ca sacrament al noii alianțe prin credință. După un scurt istoric, legat de originile și evoluția Căsătoriei, pr. Iosif Iacob analizează principalele documente magisteriale, precum și viziunea oferită de Codul de drept canonic. Face referințe la noutatea adusă de Conciliu, indicațiile Comisiei Teologice Internaționale, exortația apostolică Familiaris consortio dată de fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, ca încoronare a dezbaterilor din cadrul Sinodului episcopilor din anul 1980, și, bineînțeles, precizările aduse de noul Cod de drept canonic din anul 1983.

Cea de-a treia parte are în atenție consecințele pastorale, juridice și doctrinare ale lipsei credinței în Căsătorie. Această parte, după ce a tratat despre criza căsătoriei și a familiei, se încheie cu sublinierea valorii căsătoriei ca realitate umană și supranaturală.

Această perioadă de două decenii, de la conciliu până la publicarea Codului de drept canonic, deși una relativ scurtă, a fost bogată în schimbări cu privire la sacramentul Căsătoriei.

Cartea se adresează celor care, căsătoriți fiind, vor să-și trăiască cu credință vocația la care i-a chemat Dumnezeu, dar și celor care vor să cunoască diferite opinii cu privire la acest măreț sacrament.

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Invitație la a crede. Sacramentele credibile și dezirabile, scrisă de Bernard Sesboüé și tradusă în limba română de Petru Ciobanu. Cartea apare în colecția Studii teologice, formatul 17x24, are 260 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 25 lei.

Trăirea credinței de către omul secolului al XXI-lea nu se poate reduce, ca altădată, doar la practicile pietiste sau la simple rugăciuni spuse cu diferite ocazii. O viață autentică de credință, un "a crede" adevărat presupune și o viață sacramentală, la care suntem invitați de Biserică, care, în cazul de față, ne vorbește prin unul dintre cei mai mari teologi francezi, Bernard Sesboüé, autorul cărții Invitație la a crede. Sacramentele credibile și dezirabile, care apare în limba română grație muncii de traducere a studentului teolog Petru Ciobanu.

Această carte este, de fapt, al doilea volum al lucrării A crede. Invitație la credința catolică pentru femeile și bărbații secolului al XXI-lea, apărută în original în anul 1999, iar în traducere românească în anul 2011 la Editura Sapientia, ca o propunere fraternă și mărturie a credinței pentru toți acei creștini, credincioși sau necredincioși, care se interesează atât de sensul, cât și de conținutul ei. Acest al doilea volum vrea să acopere lacunele din prezentarea economiei sacramentale în Biserică. Continuitatea între aceste două volume este evidentă: dacă în primul volum autorul a tratat despre marile afirmații ale crezului apostolic, și, după cum bine știm, Crezul este credința mărturisită, în acest al doilea volum, autorul, tratând despre cele șapte sacramente, vorbește, de fapt, despre credința trăită. Astfel, metoda, ca și destinatarii, rămân aceiași, într-o lume în care practica sacramentală este într-o continuă scădere.

Astfel, acest volum are ca punct de plecare semnificație ritului și instituirea generală a sacramentelor în măsura în care ele aparțin credinței creștine. Apoi, în capitolul următor, fundamentează sacramentele în persoana lui Cristos, sacramentul primordial, arătând că acestea sunt cele care fac ca Biserica să existe, dar, în același timp, Biserica este responsabilă de păstrarea și administrarea acestora.

În capitolele următoare, de la al III-lea la al X-lea, sunt prezentate pe larg cele șapte sacramente: Botezul, Mirul (sau Confirmațiunea), Euharistia, Reconcilierea (sau Pocăința), Maslul (sau Ungerea bolnavilor), Preoția (și celelalte slujiri în Biserică: diaconatul, slujirea baptismală și pastorală a laicilor) și Căsătoria. Fiecare dintre aceste sacramente este prezentat în funcție de propria originalitate și în sfera existenței umane la care se referă (apa și viața, hrana și ospățul, demersul uman al reconcilierii, boala și moartea, autoritatea și, în final, căsătoria ca instituție), ținându-se cont de dificultățile care există în practica fiecăruia, autorul analizându-le din punct de vedere dogmatic, istoric, pastoral, liturgic, al dreptului canonic. Aceste sacramente, prezentate atât de frumos de autor, sunt daruri permanente ale lui Dumnezeu, iar faptul că sunt în număr de șapte reprezintă simbolic o totalitate, o perfecțiune.

Cartea se încheie cu o concluzie generală asupra sacramentelor și cu o listă de termeni tehnici. Scopul acestei lucrări este acela de a prezenta sacramentele, în același timp credibile și dorite de poporul lui Dumnezeu.

Recomandăm această carte tuturor celor care vor să-și îmbogățească cunoștințele în domeniul doctrinei creștine, dar și acelora care vor să ducă o viață baptismală, întărită de Duhul Sfânt, împăcată, liniștită în încercare, trăită în iubirea și serviciul omenirii prin căsătorie, sau în serviciul Bisericii prin sacramentul Preoției. Această carte este cu atât mai mult binevenită, cu cât la 11 octombrie 2012, Papa Benedict al XVI-lea a deschis Anul Credinței.

Laurențiu Turbuc

* * *

Invitație la a crede. Sacramentele credibile și dezirabile,
Bernard Sesboüé, Ed. "Sapientia", 2012, ISBN 978-606-578-027-9, 17x24 cm, 260 p., 25 lei

Credința și sacramentul Căsătoriei. Studiu teologico-canonic în doctrina Bisericii Catolice de la Conciliul al II-lea din Vatican la CDC 1983,
Iosif Iacob, Ed. "Sapientia", 2012, ISBN 978-606-578-058-3, 17x24 cm, 207 p., 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat