Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Acta Camilliana. Actele pastorale ale Prea Sfinției Sale P. Nicolae Iosif Camilli

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Acta Camilliana. Actele pastorale ale Prea Sfinției Sale P. Nicolae Iosif Camilli, volum editat de pr. dr. Ștefan Lupu și dr. Iosif Tamaș. Cartea apare în colecția Studia et Documenta, formatul 17x24, are 536 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 40 lei.

Conciliul al II-lea din Vatican, în Decretul despre slujirea episcopilor Christus Dominus proclamă că "Cristos a dat apostolilor și urmașilor acestora porunca și puterea de a învăța toate neamurile, de a-i sfinți pe oameni întru adevăr și de a-i păstori. Așadar episcopii, prin Duhul Sfânt ce le-a fost dat, au fost constituiți adevărații și autenticii învățători ai credinței, pontifi și păstori".

Chiar dacă aceste cuvinte au fost proclamate cu aproape 50 de ani după moartea primului episcop de Iași, Nicolae Iosif Camilli (1884-1895, 1904-1915), ele reflectă cu adevărat viața și activitatea pastorală a acestui vrednic păstor al Diecezei de Iași. În confirmarea acestui fapt vine volumul de documente "Acta Camilliana. Actele pastorale ale Prea Sfinției Sale P. Nicolae Iosif Camilli" pe care Editura "Sapientia", prin grija editorilor pr. dr. Ștefan Lupu și dr. Iosif Tamaș, îl prezintă publicului cititor interesat de începuturile noii realități ecleziastice de la est de Carpați și de activitatea episcopului Camilli ca episcop de Iași.

Volumul însumează 47 de documente, adunate de către episcopul Camilli și publicate în două ediții (1913 și 1914), precedate de un Status quaestionis și un Studiu introductiv semnat de părintele Anton Despinescu.

Lectura documentelor ne dezvăluie solicitudinea de care a dat dovadă primul păstor al Diecezei de Iași în cele două păstoriri ale sale, în diverse domenii ale vieții tinerii episcopii. Astfel, observăm grija episcopului pentru inima Diecezei de Iași, Seminarul înființat de el în 1886, grija față de preoții săi, față de întreg poporul credincios încredințat păstoririi sale. Pe lângă aceasta, volumul oferă cititorilor diverse enciclice papale dedicate fie luptei împotriva masoneriei (nr. 11), fie jubileului anului 1886 (nr. 14), fie sfântului Iosif (nr. 24). Documentele scot în evidență preocuparea episcopului Camilli nu doar pentru binele spiritual al credincioșilor, al preoților și seminariștilor, ci și preocuparea pentru problemele practice ale diecezei, cum ar fi zidirea de biserici, grija față de arhive, precum și cea de instruire a dascălilor. Printre documentele publicate se numără și o parte din corespondența purtată de episcopul de Iași cu Sfântul Scaun. Și lista ar putea continua, însă lăsăm curiozitatea cititorilor să descopere și alte laturi ale personalității episcopului Camilli în activitatea acestuia ca "vlădică" al Diecezei de Iași.

Volumul se încheie cu anexe, în care sunt incluse "Rugăciunea funebră a Monseniorului Iosif Salandari" și "Pravoslavia română față cu dreapta credință romană" a lui Nerset Marianu.

Volumul reprezintă o mulțumire adusă Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași pentru profesorii și păstorii pe care i-a dăruit Bisericii în cei 125 de ani de existență, precum și un omagiu pentru Anul Credinței 2012-2013. Recomandăm această colecție de documente tuturor celor interesați de personalitatea episcopului Camilli, de istoria Diecezei de Iași, dar și tuturor oamenilor de bunăvoință doritori de cultură.

Petru Ciobanu și Laurențiu Turbuc

* * *

Acta Camilliana. Actele pastorale ale Prea Sfinției Sale P. Nicolae Iosif Camilli,
editori Ștefan Lupu și Iosif Tamaș, Ed. "Sapientia", 2012, ISBN 978-606-578-068-2, 17x24 cm, 536 p., 40 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat