Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia" La școala sfântului Ioan Vianney și Omul între păcat și har în scrierile lui Georges Bernanos

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții La școala sfântului Ioan Vianney, scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", în formatul 14x20 cm, are 208 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 15 lei.

Anul liturgic 2009-2010 a fost declarat, prin scrisoarea papei Benedict al XVI-lea din 16 iunie 2009, ca Anul Sfintei Preoții. Una dintre motivațiile care l-au determinat pe Sfântul Părinte să ia această inițiativă a fost împlinirea a 150 de ani de la "dies natalis" a sfântului Ioan Maria Vianney. Spunea papa în acea scrisoare: "M-am gândit să declar oficial un «An al Sfintei Preoții» cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la «dies natalis» a lui Ioan Maria Vianney, sfântul patron al tuturor parohilor din lume. Acest an, care dorește să contribuie la promovarea angajării unei reînnoiri interioare a tuturor preoților pentru o mărturie evanghelică a lor mai puternică și mai incisivă în lumea de astăzi, se va încheia în aceeași solemnitate din 2010. «Preoția este iubirea inimii lui Isus», obișnuia să spună sfântul paroh din Ars. Această expresie impresionantă ne permite să amintim înainte de toate cu afecțiune și recunoștință imensul dar pe care preoții îl constituie nu doar pentru Biserică, ci și pentru omenirea însăși".

Pentru a face cunoscută viața exemplară a sfântului Ioan Maria Vianney, atât în mediul seminarial și sacerdotal, cât și al credincioșilor laici, părintele Claudiu Dumea, profesor și duhovnic la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, a ținut o serie de meditații în anul academic 2009-2010, meditații pe care le-a reunit în prezentul volum publicat la Editura "Sapientia": La școala sfântului Ioan Vianney.

Cartea începe cu o rugăciune către acest sfânt, după care urmează cele 31 de meditații, în care părintele cuprinde anumite aspecte ale vieții acestui păstor de suflete, aplicate la viața preotului de astăzi: "Identitatea preotului", "Sărăcia", "Rugăciunea", "Ascultarea" etc.

Cartea este adresată atât preoților, cât și laicilor care vor să înțeleagă mai bine alegerea stării de viață pe care o face preotul, pentru că "dacă nu am avea sacramentul Preoției, nu l-am avea pe Domnul" (Ioan Maria Vianney).

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Omul între păcat și har în scrierile lui Georges Bernanos, scrisă de pr. dr. Isidor Chinez. Cartea apare în colecția "Disertații doctorale", în formatul 17x24 cm, are 316 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 25 lei.

"Georges Bernanos (1888-1948) face parte din acea pleiadă de scriitori - Leon Bloy, Charles Pégui, Paul Claudel, François Mauriac, Julien Green - care a dat o mare strălucire literaturii secolului al XX-lea. Scriitor catolic, ne-a lăsat un întreg ansamblu de opere în care, păstrând mereu simțul echilibrului creștin, a propus cu tărie dimensiunea religioasă a existenței umane, teatru al confruntării continue dintre bine și rău, dintre Dumnezeu și Satana, unde fiecare clipă a sărmanei noastre vieți este marcată de teribila prezență a divinului".

Acesta este unul dintre motivele pentru care părintele Isidor Chinez și-a ales ca temă de doctorat opera scriitorului Georges Bernanos, mai exact "Omul între păcat și har în scrierile lui Georges Bernanos". Cu această disertație doctorală a fost promovat doctor în teologie la Universitatea din București (2011).

Lucrarea este structurată în trei capitole: "Omul în scrierile lui Geoeges Bernanos" (capitolul I), "Omul în fața păcatului în scrierile lui Georges Bernanos" (capitolul al II-lea) și "Omul între păcat și har" (capitolul al III-lea).

În prefața cărții, cu titlul "Mergeți la Georges Bernanos", pr. dr. Wilhelm Dancă spune: "lucrarea părintelui Isidor Chinez completează un gol și lansează o provocare. Mai întâi completează un gol la cititorii lipsiți de educație religioasă, poate fără voia lor, care descoperă acum subiecte tabu în literatura contemporană, subiecte ce au fost interzise de mentalitatea corectitudinii politice a secularizării literare, cum ar fi sfințenia, harul, supranaturalul, păcatul, Satana, infernul și altele (...) Totodată, cartea lansează o provocare ce vizează condiția umană, în sens larg". De asemenea, părintele își manifestă speranța ca această carte "să fie suficient de stimulatoare încât să conducă la traducerea în limba română a altor romane ale lui Georges Bernanos", aceasta deoarece până acum, în limba română au fost traduse doar două dintre romanele acestuia, "Jurnalul unui preot de țară" și "O crimă".

Cartea este recomandată tuturor celor care vor să descopere mesajul evanghelic reluat și "tradus" într-un mod original de Georges Bernanos, care "a propus cu tărie dimensiunea religioasă în mijlocul unei lumi secularizate. Este romancierul vieții spirituale creștine" (pr. Isidor Chinez, capitolul al III-lea).

Cosmin Cimpoeșu

* * *

La școala sfântului Ioan Vianney,
Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", Iași 2012, ISBN 978-606-578-024-8, 14x20 cm, 208 p., 15 lei

Omul între păcat și har în scrierile lui Georges Bernanos,
Isidor Chinez, Ed. "Sapientia", 2012, ISBN 978-606-578-049-1, 17x24 cm, 316 p., 25 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 51.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat