Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Pentateuhul - primele cărți ale Bibliei în limba română, după traducerea catolică

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Pentateuhul, traducerea în limba română a primelor cinci cărți din Biblie (Geneza, Exodul, Leviticul, Numerii, Deuteronomul) realizată de către pr. Alois Bulai și pr. Eduard Patrașcu. Cartea apare în formatul 15x21 cm, are 580 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 35 lei.

Comunitatea catolică a Diecezei de Iași va trăi în curând un moment special de har, ocazionat de lansarea oficială a Pentateuhului, traducerea primelor cinci cărți din Biblie (Geneză, Exod, Levitic, Numeri, Deuteronom) în limba română.

Evenimentul nu este doar unul editorial, ci are legături strânse cu credința. Acesta va avea loc duminică, 29 ianuarie 2012, ora 11.00, la catedrala romano-catolică din Iași, în prezența PS Petru Gherghel, episcop de Iași, precum și a multor credincioși și oaspeți. Lansarea volumului se va face în aceeași zi, la ora 17.00, și la biserica romano-catolică "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, iar, ulterior, și în alte comunități din dieceză dornice să marcheze acest eveniment.

Apariția Pentateuhului este rodul mai multor ani de muncă asiduă, migăloasă și plină de pasiune, desfășurată de doi preoți, pr. Alois Bulai și pr. Eduard Patrașcu, în strânsă și rodnică colaborare cu alte persoane competente în probleme teologice sau gramaticale. Traducerea realizată s-a făcut după textele sacre ebraice, urmărind în primul rând fidelitatea față de textul original. De asemenea, au fost făcute comparații cu alte versiuni din limba română și cu traduceri din alte limbi (vechi sau moderne). O grijă specială a fost aceea de a oferi un text într-un limbaj cât mai actual și apropiat de spiritul limbii române. În fine, pentru ca cititorii să fie cât mai bine introduși în cunoașterea Scripturii, a fost alcătuit și un bogat aparat critic, un glosar și câteva imagini și hărți reprezentative.

Volumul de față apare la Editura "Sapientia" și este primul dintr-o serie care va cuprinde șapte volume: Pentateuhul (vol. I), Cărțile istorice (vol. II și III), Profeții (vol. IV și V) și Cărțile sapiențiale (vol. V și VI). Ulterior, toate aceste volume, împreună cu Noul Testament și Psalmii (cărți care sunt deja traduse, dar care vor fi revizuite și îmbunătățite) vor apărea într-o singură publicație, formând Biblia tradusă la Iași.

Ajunși la acest ceas istoric, un cuvânt de mulțumire episcopilor Petru Gherghel și Aurel Percă, susținători energici ai proiectului, comisiei implicate în activitatea de traducere, colaboratorilor, Editurii "Sapientia", precum și tuturor acelora care au sprijinit sau sunt alături de această inițiativă.

Pasul făcut cu prilejul publicării Pentateuhului să ne apropie mai mult de clipa binecuvântată de Domnul, în care vom putea lua în mâini Biblia în limba română actualizată. Se va realiza astfel visul atâtor generații de credincioși de a putea citi și medita Cuvântul lui Dumnezeu în limba lor, având sub priviri textele Scripturii în ediția catolică.

Pr. prof. dr. Iulian Faraoanu

* * *

Pentateuhul,
Alois Bulai, Eduard Patrașcu (traducători), Ed. "Sapientia", 2012, ISBN 978-606-578-031-6, 15x21 cm, 580 p., 35 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat