Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": La izvoarele reînnoirii: studii despre actualizarea Conciliului al II-lea din Vatican

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții La izvoarele reînnoirii: studii despre actualizarea Conciliului al II-lea din Vatican, scrisă de Karol Wojtyla (Papa Ioan Paul al II-lea) și tradusă în limba română de pr. dr. Eduard Ferenț. Cartea apare în colecția "Studii teologice", în formatul 17x24 cm, are 470 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 35 lei.

În duminica din 1 mai 2011, papa Benedict al XVI-lea l-a proclamat fericit pe predecesorul său Ioan Paul al II-lea. Evenimentul a avut o foarte mare rezonanță, nu numai în Italia și în Polonia, patria lui Karol Wojtyla, ci și în România, vizita sa apostolică din 1999 fiind încă vie în memoria noastră. După două săptămâni, cardinalul Stanislau Dziwisz, fostul secretar al lui Ioan Paul al II-lea, a vizitat Seminarul Diecezan din Iași, dăruindu-i o relicvă prețioasă a celui beatificat. Evenimentele acestea vor rămâne înscrise pentru totdeauna în istoria Bisericii noastre locale de Iași.

Personal, doresc să particip la o și mai adâncă imprimare a acestor evenimente în memoria noastră prin traducerea cărții lui Karol Wojtyla, Alle fonti del rinnovamento. Studio sull'attuazione del Concilio Vaticano Secondo, scrisă de el în 1972, pe când era cardinal de Cracovia. Cartea aceasta este un studiu și o dorință vie de a actualiza învățătura Conciliului al II-lea din Vatican. La ea se referă nu numai în "Introducerea" cărții, ci până și în testamentul său, în care spune:

"Când în ziua de 16 octombrie 1978 conclavul cardinalilor l-a ales pe Ioan Paul al II-lea, primatul Poloniei, cardinalul Ștefan Wyszynski mi-a spus: «Sarcina noului papă va fi să introducă Biserica în mileniul al treilea», adăugând: «Doresc să-mi exprim încă o dată gratitudinea față de Duhul Sfânt pentru marele dar al Conciliului al II-lea din Vatican, față de care cu întreaga Biserică - și mai ales cu întregul episcopat - mă simt dator».

Sunt convins că încă multă vreme de acum încolo va fi dat noilor generații să scoată din bogățiile pe care acest Conciliu al secolului al XX-lea ni le-a dăruit. Ca episcop care a participat la evenimentul conciliar din prima până în ultima zi, doresc să încredințez acest mare patrimoniu tuturor acelora care sunt și vor fi în viitor chemați pentru a-l actualiza".

Doctrina acestui Conciliu reprezintă conținutul "Catehismului catolic" din mileniul al treilea. Cunoașterea ei este urgentă mai ales la noi, deoarece nu toți suntem familiarizați cu învățătura cuprinsă în Constituțiile, decretele și declarațiile Conciliului. Cartea actuală este un vademecum pastoral al Conciliului, o operă care promovează de la un capăt la celălalt al ei formarea noii conștiințe creștine și a atitudinilor noastre comportamentale față de Dumnezeu, de Biserică și de om.

Lectura cărții ne va cuceri, deoarece ne vom întâlni cu fericitul Ioan Paul al II-lea care, la fiecare pagină, cu mărturia sa de credință, de iubire și de curaj apostolic, însoțită de o mare încărcătură umană, ne va ajuta să nu ne temem de a ne declara creștini, de a aparține Bisericii și de a vorbi despre Evanghelie. Cu alte cuvinte, ne va ajuta să nu ne temem de adevăr, deoarece adevărul este garanția libertății. Libertatea condusă de adevăr devine iubire, iar iubirea devine liberă, adică exercitată fără teamă și fără a ne agita în lumea atât de zbuciumată în care trăim.

Mesajul pe care fericitul Ioan Paul al II-lea ni-l transmite prin această carte este acesta: "Nu vă temeți de Cristos. El este calea omului, în timp ce omul este calea Bisericii".

Pr. dr. Eduard Ferenț

* * *

La izvoarele reînnoirii: studii despre actualizarea Conciliului al II-lea din Vatican
Karol cardinal Wojtyla (Papa Ioan Paul al II-lea), Ed. "Sapientia", 2011, ISBN 978-606-578-028-6, 470 p., 35 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat