Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut numărul 11-12 al revistei "Familia și Viața"

Ne bucurăm să vă putem oferi și ultimul număr al revistei "Familia și viața" pentru anul 2011 și sperăm că a ajuns deja în casele cititorilor noștri.

Acest număr se deschide cu răspunsul dat de pr. Felician Tiba la întrebarea motivată de persoana care a pus-o și pe care am sintetizat-o succint astfel: "Mi-e frică să-mi întemeiez o familie! Atunci, ce este de făcut?".

Editorialul, semnat de pr. Iosif Enășoae și intitulat "Sărbătorile creștinului matur", ne amintește că sărbătorile creștine ar trebui să fie momente privilegiate de relaxare spirituală și odihnă sfântă care să ne predispună spre o iubire sinceră față de cei din familie și față de cei sărmani.

În cadrul paginilor dedicate actualității în Biserică, diaconul Iulian Robu ne aduce în prim plan locul formării preoților, "inima diecezei": Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași la ceas aniversar: 125 de ani de la înființare și 55 de ani de redeschidere, cât și comemorarea a 60 de ani de la martiriul episcopului Anton Durcovici. În cadrul acelorași pagini pr. Cristinel Fodor face o evaluare a primului an dedicat familiei și se întreabă și ne întreabă care au fost rezultatele acestuia, ce urme a lăsat acest an în familiile și comunitățile noastre și propune câteva direcții concrete pentru cel de-al doilea an, în care se va pune accentul pe apropierea familiei de Biserică.

Pr. Petru Tamaș a intervievată pe doamna profesoară Agneza Grosu, mamă binecuvântată cu șase copii, dintre care unul ajuns preot, interviu pe care îl veți regăsi sub titlul: "Familia: cel mai de preț dar".

Știrile din Biserica universală și locală sunt selectate și prezentate de seminaristul Liviu Matieș și le veți găsi la paginile 12-13.

La paginile familiei veți putea găsi articolele: "Scopurile actului conjugal", scris de prof. Maria Gherghel, "Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău (Lc 1,38)", mărturie dată de prof. Angela Dumea, "Lucrul bine început este pe jumătate făcut", de Iuliana Petruț, o prelucrarea după www.donboscoland.it: "Acea magie a Crăciunului care face să dispară Isus!", o poveste scrisă de psih. Mihaela-Livia Gheorghiu: "Poveste unei nopți de iarnă" cât și propunerea unei activități de confecționare a unei iesle de Crăciun. Nici vârstnicii nu sunt uitați, pentru ei am pus articolele: "Pași spre împăcare-sensuri ale iertării" de psih. Mihaela Gemine cât și prezentarea zilei dedicate recunoștinței, bucuriei, împlinirii și roadelor aduse de pr. Alberto Marson în comunitatea din Tămășeni, prezentare dar și mărturie în același timp realizată de prof. Maria Andrici.

La ceas aniversar, Adriana Ianoș, președintele diecezan al Acțiunii Catolice ne prezintă în paginile dedicate vieții organizațiilor, evoluția, caracteristicile și obiectivele acestei organizații care împlinește anul acesta 20 de ani de existență activă în dieceza noastră.

La rubrica: "Școala și educația creștină", prof. Mihaela Blidaru ne relatează activitățile extracurriculare care au avut loc în Liceul Teologic "Fer. Ieremia" din Onești în acest an școlar, iar prof. Maria Andrici ne prezintă Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă care a avut loc pentru a patra oară la Tămășeni și care face parte din Proiectul educațional interjudețean: "Grai și dans popular - izvor de comori strămoșești pe Valea Siretului".

Cătălin Asăvoaei ne prezintă campania "Un milion de stele" aflată la cea de-a cincea ediție, care s-a desfășurat simultan în mai multe localități din țară și străinătate: Huși, Onești, Săbăoani, Suceava, Cristuru Secuiesc, Cârța, Roman, Bacău, Piatra Neamț, Satu Nou (jud. Bacău) și nu în ultimul rând Münster din Germania. Ziua Internațională a Voluntariatului stabilită pe data de 5 decembrie a fost sărbătorită de Centrul Diecezan Caritas Iași într-un mod festiv, ocazie cu care directorul executiv le-a mulțumit tuturor voluntarilor implicați în proiectele acesteia, ne spune Oana Romila în pagina dedicată voluntariatului.

În cadrul paginii medicale dr. Adina Zatîca ne prezintă dismenoreea, factorii de risc, tipurile acesteia, măsuri de luat pentru calmarea durerilor și reducerea disconfortului creat de simptomele acestei boli.

Pr. Petru Tamaș în pagina dedicată comunicării media ne explica semnificația afișului și a posterului, scopul acestora, cum trebuie să fie realizate pentru a avea un impact mai mare, diferențele dintre ele, culoarea și proporțiile necesare pentru a fi apreciate de către public căruia le este destinat: familia.

Pentru timpul liber vă recomandăm un film: "Bella", care este o adevărată pledoarie pentru viață, subiectul și evaluarea pastorală fiind traduse de pe situl www.donboscoland.it.

Ing. Silvia Tamaș ne vorbește despre vinuri și cum să le servim la o masă festivă în cadrul paginii de gospodărie - bucătărie - grădinărit.

Jr. Rafila Covasan scoate la lumină "O dramă de lângă noi" - violența domestică, pentru a cărei diminuare se impune elaborarea unor legi ferme care să protejeze copiii și femeile, persoanele cele mai expuse.

Pagina de divertisment ne prezintă secretul antifonelor cu care este invocat Mesia și care însoțesc ultima săptămână din Advent psalmul Magnificat cât și descoperirea unui sfat util de dat celor trei magi: Baltazar, Gaspar și Melchior, într-o prelucrare după www.qumran2.net.

* * *

Periodicitatea revistei "Familia și viața" în anul 2012 va fi de un număr / 2 luni. Există posibilitatea de a face abonamente la revista, astfel că un abonament colectiv pentru un an prin parohie ajunge la prețul de 18 lei, iar un abonament individual ajunge la 20 lei. Un exemplar costa 4 lei. Vă rugăm să stabiliți numărul de abonamente pentru anul 2012 până la sfârșitul lunii ianuarie și să ne comunicați acest număr fie prin poștă, telefon sau e-mail.

Revista este scoasă prin colaborarea dintre Asociația "Familia și Viața" și Editura "Sapientia" și poate fi solicitată la adresa editurii: Str. Th. Văscăuțeanu nr. 6, Iași - 700462, tel: 0232/225228; 211476 sau Asociația Familia și Viața, Str. Ștefan cel Mare, 228, 611040-Roman, Neamț, tel/fax: 0233/742505, e-mail: afav_roman@hotmail.com.

Colectivul de redacție urează un An Nou binecuvântat tuturor cititorilor revistei!

Editura "Sapientia" și Asociația "Familia și Viața"

* * *

Câteva pagini din revistă pot fi vizualizate online dând clic aici

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat