Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi titluri

Editura "Sapientia" anunță apariția colecției în cinci volume Le colonne dell'infinito. I santi ed i beati proclamati da Giovanni Paolo II, îngrijită de Fabian Doboș. Colecția apare în în formatul 21x30 și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 300 lei.

La 1 mai 2011, în cadrul unei Liturghii solemne, papa Benedict al XVI-lea l-a declarat fericit pe predecesorul său, Ioan Paul al II-lea, în timpul pontificatului căruia Vaticanul a devenit o adevărată "fabrică" de sfinți și fericiți, datorită celor 482 de canonizări și 1.341 de beatificări, pe care fericitul papă le-a făcut în cei peste 27 ani de pontificat, mai mult decât toți predecesorii săi la un loc.

Printre multitudinea de sfinți și fericiți proclamați de fericitul papă îi amintim pe: Maximilian Kolbe, Tereza de Calcutta, Edith Stein, Padre Pio, Ieremia Valahul, Pius al IX-lea, Ioan al XXIII-lea etc., fără a mai enumera victimele atâtor persecuții anticreștine din preasângerosul secol al XX-lea, în care s-au văzut născându-se și dispărând "ciuma cenușie" sau nazismul, "ciuma roșie" sau comunismul, doctrine devenite veritabile "fabrici" de martiri și mărturisitori ai credinței în Cristos. Merită să amintim aici nume ca Maximilian Maria Kolbe, franciscan polonez care a ales să se sacrifice, în numele iubirii pentru Cristos, în locul unui tată de familie în lagărul de concentrare de la Auschwitz, sau Edith Stein, călugăriță carmelită cunoscută și ca Tereza Benedicta a Crucii, martirizată în camerele de gazare naziste din cauză că era evreică. Și lista ar putea continua.

Cum să trecem cu vederea atâția martiri ai comunismului, cum ar fi cardinalul croat Stepinac, sau episcopul bulgar Bossilkov, sau martirii greco-catolici ucraineni care au refuzat, din iubire pentru numele lui Cristos, să-și renege credința.

Au fost atâția sfinți și fericiți proclamați de Ioan Paul al II-lea care și-a dedicat viața slujirii aproapelui, dintre care îi amintim pe Maica Tereza, pe Alois Scrosoppi sau Filip Smaldone. Alții, chemați la treapta episcopală, s-au dedicat cu zel păstoririi turmei încredințate, fiind suficient să-l amintim aici pe "Papa cel Bun", Ioan al XXIII-lea. Într-o lume în care valoarea vieții este tot mai mult desconsiderată, papa Wojtyla a știut să propună lumii exemple care au dat mărturie despre acest dar minunat al Tatălui ceresc.

Nu putem trece cu privirea nici figura unicului sfânt fiu al meleagurilor noastre, fratele Ieremia, pe care Ioan Paul al II-lea l-a declarat fericit, după un proces de beatificare care dura deja de aproape patru secole.

Pentru a face cunoscute viețile acestor sfinți și fericiți, Editura "Sapientia" propune colecția "Le colonne dell'infinito. I santi ed i beati proclamati da Giovanni Paolo II". Colecția cuprinde cinci volume și a fost îngrijită de părintele Fabian Doboș, doctor în istorie.

Primul volum începe cu o prefață a cardinalului Stanislaw Dziwisz, arhiepiscop mitropolit de Cracovia, secretar al papei Ioan Paul al II-lea, care amintește cuvintele fericitului papă din scrisoarea sa apostolică "Novo millenio ineunte": "Perspectiva în care trebuie să se plaseze orice înaintare pastorală este cea a sfințeniei (...) În realitate, a așeza programul pastoral sub semnul sfințeniei este o alegere plină de consecințe. Înseamnă a exprima convingerea că, dacă Botezul este o adevărată intrare în sfințenia lui Dumnezeu prin inserarea în Cristos și locuirea Duhului său, ar fi un contrasens în mulțumirea cu o viață mediocră, trăită sub semnul unei etici minimaliste și a unei religiozități superficiale (...) Acest ideal de perfecțiune nu trebuie să se confunde cu un fel de viață extraordinară, practicată numai de unele genii ale sfințeniei. Căile sfințeniei sunt multe și adaptate la vocația fiecăruia" (nr. 30-31).

Urmează o prefață a PS Petru Gherghel, episcop de Iași, care dezvoltă și subliniază importanța, în cadrul Bisericii, a communio sanctorum. În continuare, este inserat un studiu introductiv semnat de părintele Wilhelm Dancă, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, cu titlul "Ioan Paul al II-lea a crezut în sfinți", având patru părți: "Sfinții în viața tânărului Karol Wojtyla", "Sfinții sunt persoane umane", "Sfinții reprezintă forța Bisericii", "Sfinții sunt modele de imitat", în concluzie, axându-se pe legătura dintre fostul Papă Ioan Paul al II-lea și actualul Papă Benedict al XVI-lea și pe continuitatea operei și doctrinei celui dintâi în prima scrisoare enciclică a celui de-al doilea, "Deus caritas est".

După acest studiu, urmează introducerea părintelui Fabian Doboș, în care dezvoltă ideea de vocație universală la sfințenie și explică cine sunt sfinții și care este scopul prezentei colecții. În continuarea acestui prim volum sunt redate biografiile sfinților și fericiților, în ordine alfabetică, de la litera A la litera E, printre care Adolf Kolping, care a propus o alternativă creștină problemei sociale, mult mai realistă decât cea marxistă.

În al doilea volum, sunt parcurse biografiile sfinților și fericiților de la litera F la litera K, aici meritând a fi menționată Faustina Kowalska, călugăriță misionară, căreia îi datorăm devoțiunea față de Divina Îndurare.

Al treilea volum cuprinde biografiile sfinților și fericiților, de la litera L la M. În al patrulea volum sunt redate biografiile acestora de la litera N la litera Z.

Pentru o utilizare mai practică a colecției, volumul al V-lea reprezintă o serie de indici, mai întâi alfabetic, al sfinților și fericiților, apoi un indice pe continente și țări, iar în continuarea acestora un indice cronologic al beatificărilor Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea. La sfârșitul volumului se află vasta bibliografie folosită.

Având aspectul unui dicționar, această lucrare a avut ca bază cartea lui Andreas Resch, "I beati di Giovanni Paolo II", biografiile sfinților și fericiților de pe situl oficial al Sfântului Scaun și omiliile papei cu ocazia beatificărilor și canonizărilor ce au fost celebrate în Vatican sau în alte locuri. Așa cum spune autorul în introducere "am preferat să nu complicăm textul acestei vaste cărți cu note de subsol, încât aceasta nu reprezintă o lucrare pentru specialiști, ci un sprijin spiritual pentru creștinii care vor să urmeze calea sfințeniei".

Mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a permis să beatific și să canonizez în acești ultimi ani numeroși creștini și printre ei mulți laici, care s-au sfințit în condițiile cele mai obișnuite de viață ("Novo millenio ineunte", nr. 31).

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții 100 de puncte fierbinți din Istoria Bisericii. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", în formatul 17x24, are 392 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 25 lei.

La 12 martie 2000, papa Ioan Paul al II-lea cerea iertare pentru greșelile făcute de către Biserică și de către membrii ei de-a lungul celor două mii de ani de existență, la câteva zile după ce Comisia Teologică Internațională publicase, la 7 martie 2000, documentul "Memorie și reconciliere: Biserica și greșelile trecutului". Acest eveniment, survenit cu ocazia Jubileului Anului Sfânt 2000, este de o importanță majoră în istoria Bisericii, întrucât marile obiecții aduse creștinismului de astăzi nu mai sunt de ordin filozofic, ci vizează direct istoria acestei instituții, obiecții care dezarmează adesea pe orice creștin. Tentația de a reduce istoria Bisericii doar la pagini întunecoase, într-o epocă secularizată, este foarte mare. Totuși, Biserica rămâne slujitoarea unui proiect extraordinar cât privește omul și lumea și este singura care astăzi poate să-i dea un suflet.

Pentru a răspunde unei provocări a timpurilor, Editura "Sapientia" propune cartea "100 de puncte fierbinți din Istoria Bisericii", o colecție de articole adunate de studenții din cadrul grupului "Résurrection", care prezintă 100 de subiecte tratate în mod sintetic, cu o cronologie precisă, o apreciere istorică ce ține cont de ultimele cercetări, cu întrebări care conduc la meditație. Cartea a fost tradusă din limba franceză de părintele Ioan Bișog.

Primele șase capitole ale cărții precizează condițiile și limitele acestei lucrări. Restul lucrării propune episoade cunoscute și mai puțin cunoscute, a căror alegere a fost arbitrară. Au fost alese perioade tulburi ale istoriei Bisericii și probleme delicate. În schimb, afirmațiile făcute sunt o mărturie curajoasă despre credința pe care marii autori o nutresc cu privire la Biserică.

Fiecare articol este împărțit în cinci paragrafe: "Datele", care furnizează datele și evenimentele esențiale ale momentului propriu-zis supus analizei; "Evenimentul", care are drept obiectiv plasarea acestuia în contextul său istoric, descriind liniile de forță ale derulării sale; "Problematica", în care este exprimată aprecierea teologică cea mai adecvată problemelor supuse analizei; "Întrebări", care îi permit cititorului să-și prelungească meditația, stimulându-l la comparații extraordinare, și "Bibliografie", care oferă cititorului mijlocul de a se informa asupra problemei.

Articolele sunt aranjate în ordine cronologică, fiind împărțite în perioade, precum "Originile Bisericii", "Timpul persecuțiilor", "Secolul de fier", "Renașterea și Reforma protestantă", "Timpul revoluțiilor", "Secolul al XX-lea" etc.

Printre temele expuse se enumeră: "De la apostoli la episcopi" (creșterea comunităților și creșterea membrilor ierarhiei odată cu moartea apostolilor: Biserica reprezintă o creștere organică), "Biserica și sinagoga" (discrepanța dintre creștinismul timpuriu și tradițiile religioase iudaice, cu toate că există o continuitate profundă cu tradiția Vechiului Testament), "Criza gnostică" (necesitatea unui crez, care să facă explicite afirmațiile esențiale ale credinței și care să servească pentru evitarea oricărei interpretări reductive), "Prestigiul succesorului lui Petru" (rolul papei în Biserică, principiul petrin al lui Leon cel Mare), "Conciliul împotriva papei" (criza papalității în timpul Conciliului de la Konstanz), "Sfârșitul statului pontifical" (înverșunarea papei Pius al IX-lea în menținerea puterii sale politice și scăderea puterii civile a papei), "Începuturile ecumenismului" (impulsul dat de Ioan al XXIII-lea, de Conciliul al II-lea din Vatican și de Paul al VI-lea efortului de refacere a unității Bisericii) etc.

Redăm un citat din introducerea cărții, pentru a înțelege mai bine scopul acestei cărți:

"Echipa Résurrection reia formula care a consacrat-o: 100 puncte tratate în mod sintetic, în general, pe două pagini, cu o cronologie precisă, o apreciere istorică ce ține cont de ultimele cercetări, întrebări care conduc la meditație și cu o bibliografie la zi. Niciun manual de istorie nu va ajuta să meditați și să promovați mai bine o nouă metodă de analiză a trecutului instituției fondate de Cristos decât aceste 100 de puncte fierbinți ale grupului de cercetători".

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Părintele Ioan Ciuraru. Un apostol neobosit al lui Cristos, scrisă de Fabian Doboș. Cartea apare în colecția "Magistra vitae", în formatul 13x20, are 100 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 4 lei.

"În epoca Internetului, apariția unei broșuri despre un preot care a iubit cărțile religioase mai mult decât propria viață ar putea să pară un lucru fără sens, un eșec total. Cu toate acestea, am preferat să riscăm și să așezăm pe hârtie câteva momente importante din viața și activitatea acestui mare iubitor de cărți".

Astfel se deschide noua carte apărută la Editura "Sapientia", "Părintele Ioan Ciuraru. Un apostol neobosit al lui Cristos", scrisă de părintele Fabian Doboș, care încearcă "să trezească în cititor, pe de o parte, interesul față de jertfa pe care înaintașul a făcut-o pentru menținerea credinței creștine în poporul român, iar, pe de altă parte, dorește să-l propună pe părintele Ioan Ciuraru ca model pentru toți aceia care cred și pun în practică proverbul: Ai carte, ai parte".

În începutul cărții, PS Petru Gherghel scrie un cuvânt de omagiu către părintele Ioan Ciuraru, amintind cele spuse la celebrarea funeraliilor acestuia din 10 aprilie 1996. În acest omagiu, se folosește de cuvintele sfântului Paulin de Nola: "Ipse Dominus Hostia omnium sacerdotum est qui victima sui sacerdotii et sacerdos suae victimae fuit", subliniind faptul că în viața, opera și moartea părintelui Ciuraru s-au împlinit și verificat, într-un mod exemplar, aceeași realitate: "părintele Ioan fiind cu adevărat preot și jertfă, preot care a celebrat zilnic jertfa mântuirii potrivit cu alegerea și misiunea primită din ziua hirotonirii, oferindu-se, în același timp, pe sine însuși ca jertfă, așa cum a făcut-o Marele Preot care l-a chemat și l-a uns cu Duhul său cel Sfânt".

În continuarea cărții, se află biografia părintelui Ioan Ciuraru. El s-a născut pe 13 ianuarie 1940 în satul Valea Mică, comuna Gheorghe Doja, județul Bacău. În 1954 este admis la Școala de Cantori din cadrul Institutului Teologic din Alba-Iulia. După redeschiderea Seminarului din Iași, în 1956, se întoarce alături de colegii săi în Moldova pentru a-și continua studiile teologice. La 26 iunie 1966 este sfințit preot de către episcopul Petru Pleșca. Între anii 1966 și 1969 a fost vicar la Oituz. În 1969 a fost numit paroh de Siret, unde a lucrat până în 1973, când a fost transferat la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, ca administrator și profesor. Între anii 1977 și 1989 a fost paroh de Buzău. A lucrat ca redactor la revista "Actualitatea creștină" între anii 1989 și 1992. În perioada 1992-1994 a lucrat ca vicar parohial la Butea. În anul 1994 s-a pensionat, întorcându-se însă ca paroh de Buzău, unde a murit la 7 aprilie 1996.

După biografia sa, au fost inserate mărturii ale colegilor săi, dar și ale unor membri ai familiei sale, fiind caracterizat ca: "Un om deosebit" (pr. Grigore Duma), "Un preot sfânt" (pr. Anton Alecu), "Un adevărat frate" (Elena, sora mai mare a părintelui), "Un preot atipic" (pr. Claudiu Dumea), "Un om al lui Dumnezeu" (pr. Daniel Cimpu) etc.

La sfârșitul cărții se află o anexă care cuprinde testamentul părintelui Ioan Ciuraru, precum și câteva notițe ale acestuia și câteva fotografii.

"Aceste puține pagini scrise în amintirea părintelui Ioan Ciuraru doresc să readucă în prim plan imaginea unui apostol autentic al lui Cristos". Cartea se adresează tuturor celor care vor să cunoască mai bine istoria celor care și-au riscat viața pentru a menține credința în Cristos, printre care se enumeră și acest preot "slujitor, jertfitor".

"Mulțumesc lui Dumnezeu că m-a chemat la existență și mântuire, dăruindu-mi harul sfintei Preoții. Îi cer iertare pentru toate păcatele. Vreau să trăiesc și să mor ca adevărat fiu al Bisericii Catolice, pe care am iubit-o cu pasiune, chiar dacă uneori am fost stângaci sau socotit dușman al ei. Același lucru îl las în testament credincioșilor și, mai ales, preoților: să iubească Biserica. Iert pe toți și-i rog pe toți pe care i-am supărat să mă ierte" (din testamentul părintelui Ciuraru).

* * *

Le colonne dell'infinito. I santi ed i beati proclamati da Giovanni Paolo II,
Fabian Doboș, Ed. "Sapientia", 2011, ISBN 978-973-8980-82-2, 21x30 cm, Vol. I: A-E, 580 pagini; Vol. II: F-K, 558 pagini; Vol. III: L-M, 514 pagini; Vol. IV: N-Z, 450 pagini; Vol. V: Indici, 146 pagini; total 300 lei

100 de puncte fierbinți din Istoria Bisericii,
Ed. "Sapientia", 2011, ISBN 978-606-578-009-5, 17x24 cm, 392 p., 25 lei

Părintele Ioan Ciuraru. Un apostol neobosit al lui Cristos,
Fabian Doboș, Ed. "Sapientia", 2011, ISBN 978-606-578-012-5, 13x20 cm, 100 p., 4 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat