Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Buletin istoric, nr. 11

Cel mai recent număr al revistei diecezane de istorie ecleziastică "Buletin istoric" prezintă cititorilor rezultatele cercetărilor științifice pe anul 2010 al Departamentului de Cercetare Științifică de pe lângă Episcopia Romano-Catolică Iași.

Astfel, în cadrul rubricii dedicate istoriei Bisericii noastre locale se remarcă articolul veteranului istoriografiei catolice românești, pr. Anton Despinescu, care a ținut în mod deosebit să creioneze portretul unei figuri legendare de la începutul secolului al XX-lea, pr. Iosif Malinowski. O noutate demnă de evidențiat este și articolul cercetătorului Andone Cumpătescu dedicat unor evenimente și personalități din istoria Episcopiei Romano-Catolice Iași și care au fost reflectate medalistic.

La rândul său, dr. Dănuț Doboș dedică în premieră un articol unor figuri ilustre din istoria Bisericii noastre locale, care s-au evidențiat în prima jumătate a secolului al XX-lea în calitate de preoți militari.

Pr. Emanuel Imbrea este prezent în cadrul aceleiași rubrici cu partea a IV-a a serialului dedicat celebrei vizite canonice întreprinsă de ep. Nicolae Iosif Camilli în anul 1907, comunitățile prezentate în acest număr al revistei fiind Tămășeni și Săbăoani.

O altă rubrică bogată tematic este cea intitulată "Repere culturale". Articolul de deschidere este semnat de dr. Anton Coșa și este dedicat prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru, ilustră personalitate a vieții culturale românești. Apreciem intenția dr. Anton Coșa de a-l omagia pe prof. univ. Ion H. Ciubotaru, care în anul 2010 a împlinit vârsta de 70 de ani, cunoscut fiind faptul că cel omagiat a realizat în domeniul culturii catolice românești o performanță greu de egalat și anume trilogia "Catolicii din Moldova. Universul culturii populare".

În cadrul aceleiași rubrici este prezent un vechi și constant colaborator al departamentului nostru, prof. univ. dr. Traian Diaconescu, alături de colaboratorul domniei sale - Constantin Răchită. Cei doi cercetători publică în paginile revistei noastre fragmente din opera epistolară a părinților Bisericii, articolele în cauză dorindu-se a fi totodată o pledoarie pentru studiul literaturii creștine și pentru integrarea părinților Bisericii în spațiul cultural românesc.

La rândul său, preotul cercetător Fabian Doboș publică în paginile "Buletinului istoric" partea a doua a studiului dedicat învățământului catolic din Moldova la sfârșitul secolului al XIX-lea, în baza unor documente vaticane inedite.

După mai mulți ani de absență reapare rubrica specială dedicată cercetărilor antropologice, realizată de prestigioși cercetători de la Secția de Antropologie a filialei Iași a Academiei Române: Dan Botezatu, Maria Știrbu, Maria Cristescu, Angela Simalcsik, Cătălin Fedor, Georgeta Miu și Maria Istrate. Sunt prezentate în paginile revistei rezultatele investigațiilor antropologice realizate de cercetătorii amintiți mai sus acum mai bine de un deceniu în comunitățile catolice Faraoani și Prăjești.

Rubrica dedicată istoriei Bisericii Universale este susținută de studentul teolog Petru Ciobanu, cu un articol dedicat papei Pius al IX-lea. Ca de fiecare dată, am căutat să ilustrăm revista cu fotografii inedite din fototeca diecezană.

Mulțumesc tuturor autorilor, colaboratorilor și celor care au făcut posibilă apariția celui mai recent număr al publicației "Buletin istoric".

Pr. dr. Ștefan Lupu

*

Buletin istoric, nr. 11/2010
Departamentul de Cercetare Istorică, Ed. "Presa Bună", 2010, 17x24 cm, 198 p., 23 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat