Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei cărți Dicționar al miracolelor și al extraordinarului creștin, Din înălțimea crucii și "Nu sunt de acord". Declarații din arestul Securității București (1950)

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Dicționar al miracolelor și al extraordinarului creștin, coordonat de Patrick Sbalchiero. Cartea apare în formatul 17x24, are 1.076 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 79 lei.

În istoria Bisericii există numeroase evenimente care nu pot fi explicate fără a recunoaște o intervenție divină, precum apariții, miracole, viziuni etc. Însă a existat mereu un sentiment de incertitudine cu privire la acestea. Grija Bisericii este de a conduce miracolul la rațiunea teologică și doctrinară, dar de multe ori se împiedică de oamenii de știință, care vor să-l conducă spre rațiunea analitică și matematică.

Pentru a veni în ajutorul celor interesați de aceste fenomene extraordinare din viața Bisericii, Editura "Sapientia" publică un "Dicționar al miracolelor și al extraordinarului creștin", scris sub direcția lui Patrick Sbalchiero, doctor în istorie, profesor la Școala Catedrală de la Paris, și tradus în limba română de doamna Mala Bărbulescu.

Această lucrare monumentală, rod al colaborării a peste 230 autori, medici și teologi, universitari și ecleziastici, prezintă în cadrul a peste 830 articole răspunsuri documentate la întrebări care suscită multe curiozități. De fapt, acest dicționar caută să răspundă la patru întrebări esențiale: cum se explică prezența fenomenelor extraordinare în tradiția creștină? Pot științele umane și cele ale naturii să ne ajute la o mai bună înțelegere a acestor fapte? Cum se articulează lectura teologică și interpretarea științifică a extraordinarului? Psihologia umană constituie o bază favorabilă sau un obstacol pentru supranaturalul extraordinar?

Subiectele abordate în cele 830 articole sunt de dimensiuni diferite, iar fiecare articol este completat de o scurtă bibliografie, permițând cititorului să continue reflecția asupra temei prin invitația la cercetare individuală.

Titlurile articolelor sunt alcătuite din nume comune și nume proprii. Primele cuprind ansamblul fenomenelor extraordinare consemnate în istoria creștinismului; ultimele se referă la două categorii de persoane: cele care au experimentat pe propria piele fapte extraordinare tangibile și cele care au studiat aceste manifestări.

După cum spune Patrick Sbalchiero în introducere, acest dicționar nu este nici un punct final și nici o recapitulare a cunoștințelor actuale legate de extraordinarul creștin. El este o invitație de a se continua cercetările, mai intens, în acest domeniu.

"Este legitim să ne interogăm asupra privirii reductoare pe care lumea noastră contemporană o aruncă spre aceste fenomene universale. Statutul negativ care le este dat de o parte a mediilor științifice, și, mai paradoxal, de o parte a clerului, necesită redeschiderea acestui dosar. Nu e vorba de a ne complace în senzațional. Dicționarul de față este de un alt ordin. Noi propunem supunerea faptelor la un examen riguros, la lumina științelor contemporane și a tradiției bimilenare a creștinismului. Numai cu acest preț, bazându-ne pe această exigență de a reconcilia spiritul și inima, vom putea să progresăm în cunoașterea extraordinarului creștin, semn și reflectare a unui supranatural constitutiv al unității noastre" (Patrick Sbalchiero).

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Din înălțimea crucii, scrisă de J. Fulton Sheen. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", în formatul 13,5x20, are 344 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 20 lei.

Mulți sfinți au confirmat că crucea este izvor de înțelepciune. Ultimele șapte cuvinte spuse de Isus pe cruce au fost obiectul multor interpretări, dar și deschizătoare de noi drumuri pentru o înțelegere mai profundă a misterului pascal al lui Cristos și pentru o convertire mai intensă a credincioșilor.

În acest scop, Editura "Sapientia" propune cartea "Din înălțimea crucii", scrisă de un membru marcant al Bisericii Catolice din Statele Unite ale Americii, faimosul episcop J. Fulton Sheen (1895-1979), pentru care, la 14 septembrie 2002, în sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, Congregația pentru Cauzele Sfinților a deschis procesul de canonizare.

Cartea este tradusă din limba engleză de părintele Emanuel Imbrea, vicar la parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman (Neamț), și reunește cinci dintre scrierile autorului, care constituie și părțile în care este împărțită cartea.

Prima parte, "Cele șapte cuvinte ale lui Cristos" ("The seven last words of Christ" - 1933), este rezervată explicării ultimelor cuvinte ale lui Isus înainte de a muri pe cruce. A doua parte, "Cele șapte cuvinte ale lui Isus și ale Mariei" ("Seven words of Jesus and Mary" - 1945), este o analiză a legăturii dintre cele șapte cuvinte ale Mariei prezente în Evanghelii și cuvintele lui Isus de pe cruce, oferind soluții pentru problemele întâmpinate de creștinii de astăzi, prin aspectele diverse prezentate în raport cu aceste cuvinte: valoarea ignoranței, secretul sfințeniei, fraternitatea creștină, scopul vieții. Partea a treia, "Personajele pătimirii" ("Characters of the Passion: Lessons of faith and trust" - 1953) descrie rolul vital al credinței în lumea de astăzi, făcând referire la istoria unor personaje care au avut un rol determinant în viața și moartea lui Isus: Petru, Iuda, Pilat, Irod, Baraba. Partea a patra, "Crucea se adresează cuiva" ("Seven words to the Cross" - 1944) prezintă anumite atitudini pe care oamenii le iau în fața crucii (umaniști, păcătoși, egoiști, intelectuali), asociind aceste atitudini cu ultimele cuvinte ale lui Isus ca răspunsuri la aceste atitudini. În ultima parte, "Victoria asupra păcatului" ("Victory over vice" - 1939), cuvintele lui Isus sunt raportate la cele șapte păcate capitale.

Cartea se prezintă ca un manual al înțelepciunii crucii și este recomandată tuturor categoriilor de credincioși, în mod special acelora care sunt dominați de îndoieli sau se simt descurajați în fața greutăților vieții.

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții: Anton Durcovici, "Nu sunt de acord". Declarații din arestul Securității București (1950), ediție îngrijită și prefațată de pr. dr. Wilhelm Dancă. Cartea apare în colecția "Magistra vitae", în formatul 13,5x20, are 108 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 6 lei.

"Historia est magistra vitae" și acest lucru vine să ni-l amintească volumul apărut recent la Editura "Sapientia", având sugestivul titlu: "Nu sunt de acord", în care au fost adunate și publicate declarațiile pe care episcopul martir Anton Durcovici le-a dat în arestul Securității din București în anul 1950.

Cartea are trei părți. Prima parte este constituită de o prefață scrisă de părintele Wilhelm Dancă, cu tema "Biserica și Statul la monseniorul Anton Durcovici", în care se prezintă contextul în care episcopul Anton Durcovici a fost arestat de Securitatea din București. Aici, episcopul martir a stat între 26 iunie 1949 și 10 septembrie 1951, adică doi ani, două luni, două săptămâni și două zile, perioadă în care a dat declarațiile incluse în această carte. De asemenea, părintele Dancă prezintă măsurile drastice luate împotriva Bisericii Catolice de către regimul comunist. În a doua parte sunt publicate declarațiile monseniorului Anton Durcovici, optsprezece la număr, date în perioada 29 martie - 18 mai 1950. Din aceste declarații reiese că PS Anton Durcovici nu a fost de acord cu măsurile impuse de guvernul condus de Petru Groza, motiv suficient ca să fie încarcerat. În partea a treia sunt trecute două fișe ale Securității, care prezintă concluziile la care au ajuns cei care l-au interogat pe monseniorul Anton Durcovici.

Declarațiile episcopului Anton Durcovici din această carte au mai mult decât o valoare istorică și documentară. Chiar și la o distanța de 60 ani, ele se prezintă ca un testament spiritual. Și chiar dacă astăzi Biserica nu mai trăiește persecuțiile pe care le-a suferit în perioada comunistă, ea trebuie să continue să spună "Nu sunt de acord" la noile curente "persecutoare" ce caracterizează timpul prezent.

Cosmin Cimpoeșu

* * *

Dicționar al miracolelor și al extraordinarului creștin,
Patrick Sbalchiero, ed., Ed. "Sapientia", 2009, ISBN 978-973-8980-64-8, 17x24 cm, 1076 p., 79 lei

Din înălțimea crucii,
J. Fulton Sheen, Ed. "Sapientia", 2011, ISBN 978-973-8980-88-4, 13,5x20 cm, 344 p., 20 lei

"Nu sunt de acord". Declarații din arestul Securității București (1950),
Anton Durcovici, Ed. "Sapientia", 2011, ISBN 978-606-578-004-0, 13,5x20 cm, 108 p., 6 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat