Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două noi cărți

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Introducere în doctrina socială a Bisericii, scrisă de pr. Bartolomeo Sorge, SJ. Cartea apare în colecția "Teologie", în formatul 17x24, are 310 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 25 lei.

Cartea a fost tradusă de părintele profesor dr. Mihai Pătrașcu. Introducere în doctrina socială a Bisericii este un instrument de lucru și de studiu foarte necesar pentru viitorii preoți și pentru lucrătorii pastorali. Autorul este părintele iezuit Bartolomeo Sorge, un specialist în doctrina socială a Bisericii, fost director al prestigioasei publicații La Civiltà cattolica (între anii 1973-1985). De la 1 ianuarie 1999 este director al revistei Aggiornamenti sociali. Este preot din anul 1958 și a desfășurat o intensă activitate publicistică.

Prezenta carte este actualizarea și lărgirea conținutului unui volum precedent, Pentru o civilizație a iubirii, și prezintă într-o manieră sistematică magisteriul Bisericii cu privire la chestiunile sociale cele mai stringente: globalizarea, războiul și terorismul, manipularea genetică, pedeapsa cu moartea, raportul dintre etică și cercetarea științifică, Islamul, Uniunea Europeană și raportul ei cu Biserica.

Structurat în patru părți, volumul exprimă bine ideea unui curs care trebuie studiat, dar și a unui parcurs care trebuie făcut.

Prima parte, "Discursul social al Bisericii", prezintă în mod sistematic și în ordine cronologică, în patru perioade, doctrina socială, prin explicarea unor enciclice și documente date ca reacție la probleme de ordin social. Începutul discursului social al Bisericii este enciclica papei Leon al XIII-lea, "Rerum Novarum" (1891), axată pe problema muncitorească. Ca urmare a crizei în care intrase capitalismul și a doctrinei marxiste radical opuse Bisericii, papa Pius al XI-lea scrie enciclica "Quadragesimo anno" (1931), în care propune găsirea unei a treia căi, care să traducă principiile religioase și etice ale magisteriului social într-o formă de organizare creștină a societății. A treia fază a discursului social al Bisericii este determinată de confluența a trei motive diferite, legate între ele: criza ideologiilor, procesele de mondializare, rezultatele doctrinare și pastorale ale Conciliului al II-lea din Vatican. Acestea sunt dezbătute în enciclicele "Mater et magistra" (1961) și "Pacem in terris" (1963) ale papei Ioan al XXIII-lea, dar și în enciclica "Populorum Progressio" (1967) și scrisoarea apostolică "Octogesima adveniens" (1971) ale papei Paul al VI-lea. O dată cu pontificatul papei Ioan Paul al II-lea începe o altă etapă, în care marea problemă socială este menținerea păcii și calitatea vieții.

În partea a doua, "Propunerea socială a Bisericii", autorul explică faptul că învățăturile sociale ale Bisericii nu furnizează direct o soluție tehnică la problemele grave care ne chinuiesc, ci oferă un fundament moral care poate fi împărtășit de toți oamenii de bunăvoință și pe care se poate construi noul proiect al unei ordini sociale mai umane și mai fraterne.

Partea a treia, "Prezența socială a Bisericii", este un îndemn la angajare socială. Chiar dacă Biserica nu are de propus un model tehnic de societate, asta n-o împiedică să formuleze o propunere socială și să vrea ca toți creștinii și oamenii de bunăvoință s-o ia în considerare și s-o pună în practică prin programe îndrăznețe. De aceea, le revine și credincioșilor laici datoria să realizeze trecerea de la propunere la acțiune prin asumarea responsabilităților sociale, deoarece laicii transformă în faptă învățătura socială a Bisericii, participând la misiunea pământească a acesteia.

Partea a patra, "Dezbateri de actualitate", prezintă probleme cu care se confruntă astăzi Biserica, fiind analizate globalizarea, riscul unui război, biotehnologiile, pedeapsa cu moartea, relațiile interreligioase, precum și punerea în practică a deciziilor Conciliului al II-lea din Vatican în zilele noastre.

În textul de față se poate vedea, apoi, importanța valorilor morale, fondate pe legea naturală scrisă în conștiința fiecărei ființe umane; de aceea, fiecare conștiință umană este obligată să cunoască și să respecte această lege. Omenirea de astăzi cere mai multă dreptate în fața fenomenului globalizării; ea percepe preocuparea vie pentru ecologie și pentru gestionarea corectă a problemelor publice; acordă atenție necesității de a salva conștiința națională, fără a pierde totuși din vedere calea dreptății și conștiința unității familiei umane. Lumea muncii, modificată profund de cuceririle tehnologice moderne, cunoaște nivele extraordinare de calitate, însă trebuie să înregistreze și forme inedite de instabilitate, exploatare și chiar de sclavie, în cadrul acelorași societăți așa-zise prospere. În diferite zone ale planetei continuă să crească nivelul bunăstării, dar crește amenințător numărul noilor săraci și se extinde, în regiuni diverse, diferența dintre țările mai puțin dezvoltate și țările bogate. Piața liberă - proces economic cu aspecte pozitive - își arată totuși limitele sale. Pe de altă parte, iubirea preferențială față de cei săraci reprezintă o alegere fundamentală a Bisericii, care o propune tuturor oamenilor de bunăvoință.

Cartea este scrisă într-o manieră simplificată, adresându-se mai mult celor care doresc să fie inițiați decât celor care deja sunt introduși în tematică. De asemenea, constituie și un adevărat material ajutător pentru angajarea socială și politică. Bogăția documentară a acestui volum ne introduce în lumea contemporană, așa cum este ea, dar "citită" cu ochii Bisericii, ochi care se apleacă cu iubire asupra nevoilor și speranțelor fiecărui om.

Andrei Dumitrescu & Cosmin Cimpoeșu

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții "Philosophia perennis". Gândirea tomistă în spațiul românesc, scrisă de Iosif Tamaș. Cartea apare în colecția "Disertații doctorale", în formatul 17x24, are 212 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 20 lei.

"Întârzierea și neajunsurile cu care gândirea sfântului Toma a fost întâmpinată în țara noastră țin de specificul religios și cultural al poporului nostru". Cu aceste cuvinte își începe cartea, care reprezintă totodată și teza sa de doctorat, domnul Iosif Tamaș, cercetător la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

Cartea are o structură tripartită. În prima parte, "Philosophia Perennis la începuturi de drum", autorul face o prezentare a filozofiei creștine antice. Astfel, în capitolul întâi, vorbește despre primul contact dintre învățătura creștină și filozofie, prin prezența sfântului Paul la Atena și încercarea sa de a le demonstra grecilor punctele comune dintre acestea. În capitolul al doilea, descrie gnoza și pericolele pe care le reprezenta aceasta pentru creștinism. În următoarele capitole, din dorința de a surprinde cât mai bine ambientul filozofic, istoric și religios al antichității creștine, autorul face referire la lucrările unor părinți și scriitori ai Bisericii. În capitolul al treilea, demonstrează rolul sfântului Irineu în combaterea ereziilor gnostice, prin principala sa operă, "Adversus haereses", despre care autorul spune că a fost scrisă nu atât pentru a combate ereziile, cât mai ales pentru a-i ajuta pe eretici să-l găsească pe Cristos al credinței. Tot în același capitol, găsim informații despre Tertulian și operele sale, în care sfântul Ieronim vedea cuprinsă "întreaga înțelepciune a lumii". Cu toate că Tertulian critică implicarea filozofiei în teologie, mai ales prin celebra sa replică: "Ce are de-a face Ierusalimul cu Atena?", autorul găsește în operele acestuia o filozofie. În capitolul al patrulea, îl prezintă pe sfântul Iustin ca fiind cel mai important filozof creștin al secolului al II-lea. În capitolul al cincilea, îl recunoaște pe Clement de Alexandria ca fiind primul care realizează sinteza dintre idealul grecesc al înțeleptului și idealul creștin al sfințeniei, primul care împacă raționalitatea și credința. În capitolul al șaselea, autorul ni-l prezintă pe Origene, unul dintre geniile cele mai mari ale Bisericii. Capitolul al șaptelea vorbește despre părinții capadocieni, dintre care cel mai mare și mai original este Grigore de Nyssa. Pe lângă aceștia, este amintit Dionisiu Areopagitul și "Corpus Aeropagiticum", care au influențat profund filozofia și teologia creștină până în ziua de azi.

În partea a doua, "Lumini și umbre ale raportului dintre rațiune și credință", autorul face un parcurs istoric al legăturii dintre credință și rațiune. În capitolul al optulea ne este prezentat sfântul Augustin, care reprezintă o autoritate pentru speculațiile teologico-filozofice, prin opera și învățătura sa. Sintagma sa celebră "Credo ut intelligam", este un pas important în afirmarea fundamentului rațional al credinței. Capitolul al nouălea este un rezumat al argumentelor principale a existenței unei unități formate din credință și rațiune. Capitolul al zecelea și al unsprezecelea ni-i propun pe cei mai mari reprezentanți ai scolasticii, pe sfântul Anselm de Canterbury, respectiv pe sfântul Toma de Aquino. În capitolul al doisprezecelea, autorul analizează separarea dintre credință și rațiune.

În partea a treia, "Gândirea tomistă în România", autorul ne descrie aspectele și etapele istorice ale pătrunderii tomismului în România. Pentru a întări ideea prezenței tomismului în România, sunt amintite și prezentate două personalități, Ioan Miclea și Anton Durcovici.

Cartea este un exemplu de interpretare și apreciere a enciclicei papei Ioan Paul al II-lea, "Fides et Ratio", în primele două părți urmărindu-se firul explicativ al acesteia. Titlul sugestiv, "Philosophia Perennis", care prin excelență este filozofia creștină, dar și insistența autorului asupra raportului dintre rațiune și credință, îl încadrează pe domnul Iosif Tamaș printre promotorii și susținătorii doctrinei filozofice creștine, reprezentată mai ales de gândirea tomistă.

Cosmin Cimpoeșu

*

Introducere în Doctrina socială a Bisericii,
Bartolomeo Sorge, Ed. Sapientia", 2010, ISBN 978-973-8980-89-1, 17x24 cm, 310 p., 25 lei

"Philosophia perennis". Gândirea tomistă în spațiul românesc,
Iosif Tamaș, Ed. Sapientia", 2010, ISBN 978-973-8980-71-6, 17x24 cm, 212 p., 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat