Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi cărți

Editura "Sapientia" (www.editurasapientia.ro) anunță apariția cărții Adună-ți puterile. Nu-ți lăsa viața la voia întâmplării, scrisă de Albert Holenstein. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", în formatul 14x20 cm, are 42 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 2,5 lei.

"Trăim într-o perioadă marcată de multe tensiuni. Dezvoltările tehnice din ce în ce mai rapide, schimbările economice foarte profunde și transformarea fundamentală a valorilor își pune amprenta asupra trăirii noastre.

Creștinii trăiesc astăzi într-o cultură fragmentată, în care conviețuiesc, unul lângă altul, diversele curente spirituale și culturale. Creștinii își percep identitatea creștină ca o "credință în diaspora", în mijlocul contemporanilor lor care nu împărtășesc aceleași valori cu ei și care se află foarte departe de Biserică sau care s-au lepădat, din păcate, de credința creștină.

De aceea dă-i propriei credințe un «brânci», un impuls; adună-ți puterile; nu-ți lăsa viața la voia întâmplării! Căci această decizie va aduce roade bogate în viața ta și va contribui în același timp la edificarea comunității și a Bisericii".

Cu aceste rânduri își începe cartea sa Prelatul Albert Holenstein. În pofida dimensiunilor reduse, cartea se prezintă ca o reflecție despre viața omului, supusă multor schimbări, în care intervin multe mutații ce transformă viața și prioritățile acesteia. Însă, după cum subliniază autorul, "perioadele de criză sunt timpuri de reflecție".

O prim gând scos în evidență de către A. Holenstein este faptul că "Omul care trăiește fără Dumnezeu și-a irosit viața". Din această constatare, autorul concluzionează că "Avem nevoie de un nou mod de a gândi", adică să nu exprimăm întreaga noastră viață în categorii economice. După ce ne-am schimbat modul de a gândi urmează să găsim "Curaj pentru a spune ce trebuie", căci a nu spune este la fel de dăunător ca și a spune prea multe. Acești doi pași urmează a fi încununați de încrederea în iubire.

Un al doilea gând al lui A. Holenstein este faptul că "Viața noastră este ceea ce iubirea noastră o face să fie". Reflectând asupra acestui gând, autorul vorbește "Despre lumina de la capătul tunelului", asemănând viața cu o traversare a unui tunel, în care nu avem voie "să fim distrați, să intrăm în panică și să adormim în timp ce conducem".

Un al treilea gând pe care ni-l adresează autorul este faptul că "Mesajul lui Isus are nevoie de oameni entuziaști, care mărturisesc Evanghelia prin viața lor". Pentru a fi acești oameni entuziaști pe care îi evocă pr. Albert Holenstein, avem nevoie: "Să ne impunem limite", să limităm egoismul nostru interior înnăscut; "Să ne bazăm pe iubire", adică să ne orientăm după poruncile lui Dumnezeu; și, în sfârșit, "Să ne arătăm adevăratul chip".

Un al patrulea și ultim gând este "Să credem împreună și să ne întărim unul pe celălalt", și un prim pas ar fi "Să formăm comunități de credință", pentru că nimeni nu este creștin doar pentru sine.

Aceste patru gânduri, dacă le urmăm, ne vor ajuta să ne adunăm puterile și să nu ne lăsăm viața la voia întâmplării.

Petru Ciobanu

* * *

Editura "Sapientia" (www.editurasapientia.ro) anunță apariția cărții Via Lucis - Calea luminii. O rugăciune a comunității creștine pentru timpul pascal. Cartea apare în colecția "Rugăciuni creștine", în formatul 14x20 cm, are 66 de pagini color și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 5 lei.

După ce în timpul Postului Mare, Biserica a fost invitată să parcurgă, stațiune după stațiune, Drumul crucii lui Cristos de la condamnare până la înmormântare, în timpul pascal Biserica este invitată să parcurgă Calea luminii, adică paisprezece stațiuni din viața lui Cristos de la învierea lui glorioasă din morți și până la trimiterea Duhului Sfânt. În acest scop, Editura "Sapientia" vine cu o nouă apariție editorială în materie de rugăciune, și anume "Via lucis - Calea luminii".

Cele paisprezece stațiuni ale Căii luminii sunt:

  • I - Învierea lui Isus;

  • II - Ucenicii găsesc mormântul gol;

  • III - Isus înviat se arată Mariei Magdalena;

  • IV - Isus înviat pe drum cu ucenicii de la Emaus;

  • V - Isus se manifestă la Emaus la frângerea pâinii;

  • VI - Isus înviat le apare ucenicilor;

  • VII - Isus înviat le dă apostolilor puterea de a ierta păcatele;

  • VIII - Isus înviat întărește credința lui Toma;

  • IX - Isus înviat apare apostolilor lângă Marea Tiberiadei;

  • X - Isus înviat îi conferă primatul lui Petru;

  • XI - Isus înviat le încredințează apostolilor misiunea de a predica evanghelia;

  • XII - Isus înviat se înalță la cer;

  • XIII - Apostolii împreună cu Maria îl așteaptă în Cenacol pe Duhul Sfânt;

  • XIV - Isus Înviat îl trimite pe Duhul Sfânt.

După cum se subliniază în nota de la începutul cărții, Calea luminii poate fi parcursă urmând fie forma lungă, acolo unde timpul o permite, fie forma scurtă. La fel, sunt indicate și modalitățile de parcurgere a Căii luminii.

Valoarea Căii luminii este evidențiată de documentul Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor care reprezintă introducerea la cartea de rugăciune nou apărută: "Via lucis (Calea luminii) poate să devină, de asemenea, o metodă foarte bună de trăire a credinței, deoarece, așa cum se spune, «per crucem ad lucem - prin cruce, la lumină». Într-adevăr, cu metafora drumului, Via lucis (Calea luminii) conduce de la constatarea realității durerii care, în planul lui Dumnezeu, nu constituie punctul final al vieții, la speranța ajungerii la adevăratul scop al omului: eliberarea, bucuria, pacea, care sunt valori prin excelență pascale. Via lucis (Calea luminii), în sfârșit, într-o societate care adesea poartă pecetea «culturii morții», cu formele ei de neliniște și distrugere, este un stimulent pentru a instaura o «cultură a vieții», adică o cultură deschisă la așteptarea speranței și la certitudinile credinței".

Petru Ciobanu

* * *

Editura "Sapientia" (www.editurasapientia.ro) anunță apariția cărții Coruri mixte pentru Liturghia catolică. Compoziții și armonizări, vol. II, scrisă de pr. Florin Spătariu. Cartea apare în colecția "Muzică bisericească", în formatul 20x29 cm, are 86 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 15 lei.

Având ca punct de pornire dorința de a oferi corurilor din bisericile catolice locale un material muzical polifonic, propun cel de-al II-lea volum, după primul apărut în anul 2007. Volumul de față conține, la fel ca și primul, compoziții și armonizări, unele fără acompaniament, într-o manieră mai simplă, altele cu acompaniament de orgă și într-o manieră mai puțin convențională din punct de vedere armonic.

Textele care stau la baza lucrărilor sunt luate din literatura sacră a Bisericii Catolice și cea biblică, fiind expuse în limbile română, latină și germană. În realizarea sonorităților muzicale corale m-am ghidat după cuvintele lui George Enescu referitoare la muzică, care spunea că "menirea sfântă a muzicii este de a stinge urile, de a potoli patimile și de a apropia inimile într-o caldă înfrățire".

Când și unde s-au născut lucrările din acest volum? Ele s-au născut din dorința și seriozitatea cu care membrii Corului Catedralei Romano-catolice din Iași se dedică artei muzicii sacre, trecând apoi prin laboratorul muzical al acestuia. Depășită etapa apariției și transformării materialului muzical, ne-am gândit să oferim și altora din munca noastră, nu numai prin intermediul muzicii ascultate pe viu în fiecare duminică în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11, ci și pe calea scrisului muzical.

Cum ar arăta oare muzica dacă nu ar fi dăruită celorlalți? Înainte de toate cred că ea este oferită de Creator acelora care din fire sunt înclinați să împartă cu ceilalți darurile cu care sunt înzestrați. Or, a te bucura de darurile unei arte atât de minunate, așa cum este muzica, înseamnă să fii mai bogat decât mulți care au cheia vistieriilor acestei lumi. De aceea, a oferi celorlalți o muzică prin care să fie ajutați să se deschidă spre frumos și să-l descopere pe Cel care este autorul frumuseții este, pe lângă alte împliniri, un semn sigur al credinței în frumusețea artei, în Dumnezeu și în facerea de bine prin artă.

Pr. Florin Spătariu

* * *

Adună-ți puterile. Nu-ți lăsa viața la voia întâmplării,
Albert Holenstein, Ed. "Sapientia", 2010, 14x20 cm, 42 p., 2,5 lei

Via Lucis - Calea luminii. O rugăciune a comunității creștine pentru timpul pascal,
Ed. "Sapientia", 2010, 14x20 cm, 66 p. (color), 5 lei

Coruri mixte pentru Liturghia catolică (compoziții și armonizări), vol. II,
Florin Spătariu, Ed. "Sapientia", 2010, 20x29 cm, 86 p., 15 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 52.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat