Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două noi cărți

Părintele Claudiu Dumea este autorul a două noi cărți publicate la Editura "Sapientia": Cred în Duhul Sfânt și Samariteanul milostiv.

*

Cred în Duhul Sfânt

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Cred în Duhul Sfânt, scrisă de părintele Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția "Credo", în formatul 14x20, are 300 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 20 lei.

Continuând seria meditațiilor despre Crezul creștin, după ce a scris despre Dumnezeu Tatăl, despre Dumnezeu Fiul, despre îngeri și diavoli, părintele Claudiu Dumea, profesor și spiritual la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, vine acum cu o serie de meditații despre cea de-a treia Persoană a Sfintei Treimi, Duhul Sfânt. Încă din start, autorul cărții recunoaște că nu este ușor a vorbi despre Duhul Sfânt, căci este mult mai dificil "să ne facem o idee despre el, să-l prindem și să-l includem în conceptele, în tiparele minții noastre" decât despre celelalte două.

Cu toate acestea, pr. Claudiu Dumea începe anevoiosul drum al vorbirii despre Duhul Sfânt, tratând diferitele atribute pe care le găsim în renumitul imn creștin Veni, Creator Spiritus! Primul este cel de creator, apoi cel de Digitus paternae dexterae, adică Degetul dreptei Tatălui, prin care Dumnezeu a acționat atât în Vechiul, cât și în Noul Testament. Dar pe lângă faptul că este Degetul Tatălui, Duhul Sfânt este și cel care ni-l descoperă pe Fiul. Însă cunoașterea noastră nu trebuie să se oprească la Fiul, ci trebuie să ajungă la Tatăl, de aceea autorul ne îndeamnă, folosind cuvintele aceluiași imn, să-l rugăm pe Duhul Sfânt: Fă să-l cunoaștem prin tine pe Tatăl. Și întrucât ne ajută să-i cunoaștem pe Tatăl și pe Fiul, Duhul Sfânt este Duhul amândurora.

După ce ne conduce spre cunoașterea Duhului Sfânt, autorul vorbește despre rolul Duhului Sfânt în întruparea Fiului lui Dumnezeu, având la bază afirmația din Crezul creștin S-a întrupat de la Duhul Sfânt. Analizează apoi prezența Duhului Sfânt în viața lui Isus: la botez, la ispitirea din pustiu, în misterul pascal. Prezintă apoi ungerea regală, profetică și preoțească a lui Isus, având drept punct de pornire cuvintele rostite de sfântul Petru în ziua de Rusalii. Nu este trecut cu vederea rolul Duhului Sfânt în sacramentele creștine și în vestirea cuvântului lui Dumnezeu. Face apoi o comparație între marele eveniment al Rusaliilor și Turnul Babel, precum și între Rusaliile creștine și Rusaliile iudaice. Este evidențiată importanța primordială a Duhului Sfânt pentru Biserică, pentru nașterea ei, pentru viața ei, el fiind sufletul Bisericii. La final, părintele prezintă darurile și roadele Duhului Sfânt. Cartea se încheie cu analiza făcută de autor carismelor și carismaticilor.

Scrisă într-un limbaj accesibil tuturor, cartea este o excelentă cateheză despre Duhul Sfânt, o prezentare pe înțelesul tuturor a pneumatologiei creștine, o analiză a celui de-al treilea articol al Crezului creștin, fapt pentru care o recomandăm tuturor.

*

Samariteanul milostiv

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Samariteanul milostiv, scrisă de părintele Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", în formatul 14x20, are 96 de pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 10 lei.

Cine nu a auzit vreodată de parabola samariteanului milostiv pe care o găsim în Evanghelia după sfântul Luca. Plină de învățăminte, ea ne îndeamnă să nu rămânem orbi și surzi la suferința altuia, ci, asemenea samariteanului, să ne plecăm spre cel suferind, spre cel în durere.

Având în față această parabolă, pr. Claudiu Dumea, profesor și spiritual la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, dar și asistentul spiritual al Asociației Medicilor Catolici din Iași, vine acum cu o nouă apariție editorială în care vrea să atingă una dintre problemele fundamentale ale credinței creștine - caritatea, milostivirea, compasiunea și grija față de cei bolnavi, de cei suferinzi.

În pofida dimensiunilor reduse, noua apariție editorială este plină de învățăminte. Mai întâi, autorul vine cu unele sfaturi utile de care trebuie ținut cont pentru a petrece zilele de reculegere. Apoi, părintele încearcă să răspundă la întrebarea pe care și-o punea și sfântul Iacob în scrisoarea sa: "Ce este viața?" (Iac 4,14). În fața neputinței științei și a filozofiei de a răspunde la această întrebare, pr. Claudiu Dumea apelează la credință, spunând că sensul vieții omului este Dumnezeu. După viață, analizează credința, care, după autor, este determinantă nu doar pentru viața prezentă, ci și pentru viața veșnică, întrucât "cine va crede, se va mântui". După aceste incursiuni, părintele "pornește" pe drumul de la Ierusalim la Ierihon alături de samariteanul milostiv. Urmând tradiția creștină, autorul vorbește despre diavol ca fiind acei tâlhari care l-au atacat pe omul din parabolă și face o incursiune în "istoria" Satanei așa cum ne-o prezintă Scriptura sau tradiția, dar și influența acestui înger decăzut asupra lumii și omenirii. În opoziție cu tâlharul, pr. Claudiu Dumea ne prezintă imaginea samariteanului milostiv, adică a lui Isus, cel venit să salveze lumea de tâlhăriile diavolului. Folosind imaginea untdelemnului și a vinului, autorul ne prezintă importanța sacramentelor în tămăduirea oricărei răni cauzate de păcat pe care ne-o oferă Isus. Cartea se încheie cu două îndemnuri adresate cititorului: "Mergi și fă și tu la fel!", adică să urmăm exemplul lui Isus în a-l ajuta pe cel căzut în mâna tâlharilor, și, ca urmare a acesteia: "Bucurați-vă!", știind că suntem iubiți de Dumnezeu.

Recomandăm această carte mică, dar bogată, întrucât ne învață și ne îndeamnă să fim milostivi asemenea lui Isus, asemenea samariteanului de pe drumul spre Ierihon.

Pr. Ștefan Lupu

*

Cred în Duhul Sfânt
Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2009, ISBN 978-973-8980-54-9, 14x20 cm, 300 p., 20 lei

Samariteanul milostiv
Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2010, ISBN 978-973-8980-56-3, 14x20 cm, 95 p, 10 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat