Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Caritas in veritate

Caritas in veritate (Caritatea în adevăr) este cea de a treia enciclică a papei Benedict al XVI-lea, semnată de suveranul pontif la Roma, "Sfântul Petru", în al cincilea an de pontificat, la 29 iunie 2009, solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Paul. Enciclica a apărut și în limba română, la Editura "Presa Bună", în colecția Documente, nr. 67.

După ce în Deus caritas est a vorbit despre iubire, iar în Spe salvi despre speranță, în Caritas in veritate Benedict al XVI-lea învață despre caritate. "Caritatea este iubire primită și dăruită. Ea este «har» (charis). Originea ei este iubirea care provine de la Tatăl prin Fiul, în Duhul Sfânt. Este iubire care din Fiul coboară asupra noastră. Este iubire creatoare, care ne-a dăruit existența; este iubirea răscumpărătoare, prin care suntem recreați. Iubire revelată și realizată de Cristos (cf. In 13,1) și «revărsată în inimile noastre prin Duhul Sfânt» (Rom 5,5). Destinatari ai iubirii lui Dumnezeu oamenii sunt constituiți subiecți ai carității, chemați să devină ei înșiși instrumente ale harului, pentru a revărsa caritatea lui Dumnezeu și pentru a țese legăturile carității. Acestei dinamici de caritate primită și dăruită îi răspunde doctrina socială a Bisericii. Ea este «caritas in veritate in re sociali»: vestire a adevărului iubirii lui Cristos în societate. Această doctrină este slujire a carității, dar în adevăr." (Caritas in veritate, 5).

Enciclica cuprinde o introducere, șase capitole și o concluzie.

În introducere Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea spune că toți oamenii simt impulsul interior de a iubi în mod autentic, iar iubirea și adevărul nu-i abandonează niciodată complet pentru că sunt vocația pusă de Dumnezeu în inima și în mintea fiecărui om. Iar Isus Cristos purifică și eliberează de sărăciile noastre umane căutare iubirii și a adevărului și ne dezvăluie în mod deplin inițiativa de iubire și planul de viață adevărată pe care Dumnezeu l-a pregătit pentru noi.

În Caritas in veritate sunt abordate șase teme de o mare amploare: Mesajul enciclicei "Populorum progressio" (Capitolul I), Dezvoltarea umană în timpul nostru (Capitolul al II-lea), Fraternitatea, dezvoltarea economică și societatea civilă (Capitolul al III-lea), Dezvoltarea popoarelor, drepturile și obligațiile, ambientul (Capitolul al IV-lea), Colaborarea familiei umane (Capitolul al V-lea) și Dezvoltarea popoarelor și tehnica (Capitolul al VI-lea).

În concluzie suveranul pontif amintește că fără Dumnezeu omul nu știe unde să meargă și nu reușește nici să înțeleagă cine este el. Acum, poate mai mult ca oricând, trebuie să primim ca un real ajutor cuvintele lui Isus: "Fără mine nimic nu puteți face" (In 15,5), dar și încurajarea "Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (Mt 28,20). Umanismul care-l exclude pe Dumnezeu este un umanism inuman. Iubirea lui Dumnezeu ne cheamă să ieșim din ceea ce este limitat și nedefinit, ne dă curaj de a lucra și de a continua în căutarea binelui tuturor. Dezvoltarea are nevoie de creștini cu brațele ridicate spre Dumnezeu în gestul de rugăciune, creștini mișcați de conștiința că iubirea plină de adevăr, caritas in veritate, din care provine dezvoltarea autentică, nu este produsă de noi, ci ne este dăruită.

Papa încheie invocând mijlocirea Mariei care este Mater Ecclesiae, Speculum iustitiae și Regina pacis, și își exprimă dorința folosindu-se de cuvintele sfântului Paul: "Iubirea să fie fără ipocrizie, urâți răul, atașați-vă de bine, iubiți-vă unii pe alții cu iubire frățească, întreceți-vă în a vă stima unii pe alții" (Scrisoarea sfântului Paul către Romani 12,9-10).

Seminarist Iustian-Ionuț Petre

* * *

Caritas in veritate
Benedict al XVI-lea, Ed. "Presa Bună", 2009, ISBN 978-606-8116-02-0, 108 p., 3,5 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro
 


lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat