Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Serafica": Creștinism și filozofie în sec. I-III

Editura "Serafica" anunță apariția cărții Creștinism și filozofie în sec. I-III scrisă de pr. lect. univ. dr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., profesor de teologie și științe patristice la Institutul Teologic Franciscan din Roman, jud. Neamț. Tipărită în format 14x20 cm, cartea conține 505 pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 35 lei.

"Două lumi: filozofia greacă și creștinismul; două dimensiuni: cerul și pământul, finitul și infinitul; două puncte de plecare: credința și rațiunea; două personaje: creștinul și filozoful, un singur adevăr: Dumnezeu revelat în persoana lui Isus Cristos".

Cu aceste cuvinte pr. dr. Damian-Gheorghe Pătrașcu își începe cartea sa afirmând că în cadrul acestor binoame se concentrează întreg studiul său asupra relației dintre creștinism și filozofie din primele trei veacuri creștine. Școlile filozofice din această perioadă se află într-o profundă schimbare: Atena nu mai este singurul centru unde se concentrează marile curente filozofice. Datorită schimbărilor ce au loc în Bazinul Mediteranean Roma și Alexandria devin centre la fel de importante ca Atena. Găsim în același timp școli filozofice în toate marile orașe ale Imperiului Roman. Scrierile neotestamentare se vor confrunta tot mai des cu speculațiile filozofice formând o nouă cultură greco-romană care se va evidenția din ce în ce mai mult prin scrierile sfinților părinți din primele trei veacuri creștine.

Cartea conține trei capitole. În primul capitol autorul tratează despre tendințele filozofice din secolele I-III d.C., pentru ca în capitolul al II-lea autorul să analizeze confluența creștinismului cu filozofia printr-un procedeu tipic de atracție și respingere. Însă cel mai semnificativ pare să fie capitolul al III-lea din această operă în care autorul tratează despre viziunile complementare a două lumi existente în acea vreme Răsăritul și Apusul. În această confluență creștinismul asumă categoriile filozofice pentru a exprima o noutate spirituală și metafizică ce depășește cu mult orizonturile lumii antice. Tocmai aici se intersectează noutatea înfăptuită de creștinism prin accepțiunea în întregime a rațiunii deschisă către absolut și în ea creștinismul a altoit bogăția care provenea din Revelație. Această întâlnire nu a avut loc doar la nivel cultural, ci ea s-a contopit în intimitatea sufletelor care a realizat acea simbioză dintre creatură și Creator.

Pr. prof. univ. dr. Maximilian Pal, OFMConv.

* * *

Creștinism și filozofie în sec. I-III
Damian-Gheorghe Pătrașcu, Ed. "Serafica", 2009, ISBN 978-606-8092-03-4, 14x20 cm, 506 p., 35 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 55.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat