Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut Buletin istoric nr. 9

Numărul 9 (2008) al revistei de istorie bisericească Buletin istoric a ieșit de sub tipar recent la Editura "Presa Bună" din Iași. Revista este editată sub egida Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași.

Cel mai recent număr al revistei de istorie bisericească "Buletin istoric", numărul 9/2008, se prezintă cititorilor cu un sumar bogat și o tematică variată.

Astfel, în articolul de deschidere, PS Petru Gherghel realizează o foarte interesantă analiză a contribuției catolicilor români la traducerea în limba română a textelor sacre, precum și a rolului pe care l-au avut misionarii catolici în apariția primelor scrieri în limba română, cunoscute sub numele de texte rotacizante, și în tipărirea în limba română, cu alfabet latin, a unor traduceri ale Catehismului editat de cardinalul Bellarmino. Aceeași temă este tratată parțial și de părintele Aurel-Antonel Ilieș în articolul consacrat vieții și operei misionarului Gaspare Malandrino da Noto, autorul traducerii din anul 1644 a catehismului menționat mai sus.

Rubrica Repere culturale este onorată de profesorul universitar Traian Diaconescu, prezent în paginile revistei cu un articol care analizează valoarea istorică, teologică și literară a manuscrisului Conciones Latinae Muldavo aparținând misionarului Silvestro da Foggia. Profesorul Iulian Ghercă duce mai departe seria articolelor dedicate presei catolice din România.

Rubrica Din viața diecezei este deschisă de articolul părintelui dr. Fabian Doboș, care prezintă repere biografice ale celui de-al doilea episcop de Iași, Dominic Jaquet (1843-1931). În cadrul acestei rubrici semnează și alți cinci colaboratori ai revistei. Pr. Cornel Cadar publică articolul "Catolicii din Horgești până în pragul sec. al XX-lea. Profesorul Anton Coșa dezvoltă o temă interesantă privind rolul instituțiilor ecleziastice în viața orașelor din Moldova medievală. Părintele Emanuel Imbrea continuă prezentarea valorosului jurnal redactat de episcopul N.I. Camilli și de preotul Iosif Malinowski cu prilejul vizitei canonice în Dieceza de Iași a episcopului în anul 1907. Studentul teolog Andrei Dumitrescu semnează articolul intitulat "Preoți catolici originari din Moldova până la Primul Război Mondial". Rubrica respectivă conține și un valoros studiu al cercetătorului Silviu Văcaru cu privire la proprietățile bisericii catolice din Iași, o temă abordată în premieră în acest număr al revistei.

Rubrica Din istoria rezistenței anticomuniste prezintă o sinteză a istoriei Bisericii Romano-Catolice din România în anii regimului comunist ateu (1948-1989), semnată de cercetătorii Dănuț Doboș și Sebastian Doboș. Sinteza se bazează pe ample investigații în arhivele fostelor organe de represiune din România, și prezintă principalele aspecte care au jalonat viața Bisericii Romano-Catolice în anii persecuției și ai rezistenței anticomuniste. Părintele rector Wilhelm Dancă onorează revista cu un studiu emoționant dedicat episcopului martir dr. Anton Durcovici, care îl situează pe autor în rândul celor mai autorizați biografi ai episcopului martir. Acest demers științific, cultural și teologic dovedește că, pe lângă testamentul propriu-zis, episcopul Durcovici ne-a lăsat moștenire și un testament spiritual.

Veteran al istoriografiei catolice românești, părintele profesor Anton Despinescu a încredințat revistei două articole care analizează consecințele negative ale emigrației în rândul catolicilor moldoveni, articole găzduite de rubrica Varia, în cadrul căreia părintele Cristinel Farcaș publică un interesant articol dedicat secularizării averilor mănăstirești din 1863, iar studentul teolog Petru Ciobanu semnează un articol dedicat pontificatului papei Benedict al XV-lea. În cadrul rubricii Recenzii semnează Ștefan Lupu, Iulian Ghercă și Andrei Dumitrescu, care prezintă ultimele apariții editoriale din domeniul istoriografiei catolice.

Cu pași mici dar siguri, revista "Buletin istoric" s-a impus în peisajul cultural și istoriografic local și național, prin efortul și contribuția membrilor și colaboratorilor Departamentului de Cercetare Istorică de pe lângă Episcopia Romano-Catolică Iași, care în anul 2009 împlinește zece ani de existență.

Adresăm alese mulțumiri echipei care a pregătit acest număr al revistei - dr. Dănuț Doboș, redactor coordonator, ing. Silviu Dogariu, prof. Ovidiu Bișog, dl. Ionel Palade, părintele dr. Fabian Doboș, secretar științific și părintele Cornel Cadar, redactor al revistei și director al Editurii "Presa Bună". Recunoștința noastră se îndreaptă de asemenea spre Excelențele lor episcop Petru Gherghel și episcop Aurel Percă pentru sprijinul material constant, îndemnurile și binecuvântarea acordate publicației noastre.

Pr. prof. dr. Ștefan Lupu
directorul Departamentului de Cercetare Istorică

*

Cuprins

Pr. Ștefan Lupu, Cuvânt introductiv

REPERE CULTURALE
Ep. Petru Gherghel, Contribuția catolicilor români la traducerea textelor sacre
Traian Diaconescu, Revelația manuscriselor. Silvestro Amelio da Foggia. Conciones Latinae-Muldavo, Iasi, 1725
Pr. Antonel Aurel Ilieș, Pr. Gaspare Malandrino da Noto: Frate Minor Conventual, misionar în Moldova, și "posibila" sa traducere în limba română a Catehismului cardinalului Bellarmino
Iulian Ghercă Munteanu, Contribuția presei catolice la dezvoltarea culturală a orașului Iași

DIN VIAȚA DIECEZEI
Pr. Fabian Doboș, Episcopul Dominic Jaquet (1843-1931). Aspecte biografice
Pr. Cornel Cadar, Catolicii din Horgești până în pragul sec. al XX-lea
Anton Coșa, Instituții eclesiastice catolice în viața orașelor din Moldova medievală
Pr. Emanuel Imbrea, Vizita canonică în Dieceza de Iași a episcopului Nicolae-Iosif Camilli (1907)
Silviu Văcaru, Proprietățile bisericii catolice din Iași (I)
Andrei Dumitrescu, Preoții catolici originari din Moldova până la Primul Război Mondial

DIN ISTORIA REZISTEN?EI ANTICOMUNISTE
Dănuț Doboș și Sebastian Doboș, Biserica Romano-Catolică din România în anii regimului comunist (1948-1989)
Pr. Wilhelm Dancă, Testamentul spiritual al episcopului Anton Durcovici

VARIA
Pr. Cristinel Farcaș, Relația dintre Principatele Române Unite și Vatican referitor la Legea secularizării din anul 1863
Pr. Anton Despinescu, Români catolici emigranți. Îngrijorări postaderare
Pr. Anton Despinescu, Fenomenul emigrației la catolicii din Moldova
Petru Ciobanu, Aspecte ale pontificatului papei Benedict al XV-lea (1914-1922)

RECENZII
Wilhelm Dancă, Anton Durcovici. Lecții tomiste despre Dumnezeu (Andrei Dumitrescu)
Șerban Turcuș, Sfântul Scaun în relațiile internaționale. Între societatea perfectă și poporul lui Dumnezeu (Iulian Ghercă Munteanu)
Iașii de aproape și de departe (Andrei Dumitrescu)
Jean Nouzille, Les catholiques de Moldavie. Histoire d'une minorité religieuse de Roumanie (Andrei Dumitrescu)
Lucian-Valeriu Lefter și Silviu Văcaru (editori), Catagrafiile Vistieriei Moldovei 1820-1845, I. Ținutul Romanului, Partea 1 (1820) (Iulian Ghercă Munteanu)
Biserica Romano-Catolică din România în timpul prigoanei comuniste (1948-1989) (Andrei Dumitrescu)
"Pro memoria" - nr. 6/2007 (Andrei Dumitrescu)
Anton Coșa, Catolicii din Moldova în izvoarele Sfântului Scaun (secolele XVII-XVIII) (Andrei Dumitrescu)
"Analecta catholica" - nr. 3/2007 (Andrei Dumitrescu)
Fabian Doboș, La Diocesi de Jassy (Romania) durante l'episcopato del vescovo Domenico Jaquet OFMConv. (1895-1903) (Pr. Ștefan Lupu)

*

Buletin istoric 9/2008
Departamentul de Cercetare Științifică, Ed. "Presa Bună", 2008, 17x23cm, ISSN 1582-103X, 290 p., 19 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat