Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Noutăți editoriale

Editura "Sapientia" anunță apariția cărților: La Diocesi de Jassy (Romania) durante l'episcopato del vescovo Domenico Jaquet OFMConv. (1895-1903), scrisă de pr. dr. Fabian Doboș, și Fascinația binelui. Creștinism și postmodernitate, scrisă de pr. dr. Wilhelm Dancă. Cartea pr. Doboș apare în format 17x24 cm, conține 472 de pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 35 lei, iar cea a pr. Dancă apare în format 14x20 cm, conține 408 de pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 20 lei.

* * *

La Diocesi de Jassy (Romania) durante l'episcopato del vescovo Domenico Jaquet OFMConv. (1895-1903)

Cercetarea istorică a catolicilor din Moldova a cunoscut, în ultimii ani, o dezvoltare fără precedent. Deși au apărut numeroase lucrări ce tratează viața și activitatea multor personalități bisericești, lipsea până astăzi un studiu asupra catolicilor din Dieceza de Iași în perioada păstoririi episcopului elvețian Dominic Jaquet (1895-1903).

Lucrarea - disertație doctorală cu care pr. Fabian Doboș a fost promovat doctor în Facultatea de Istorie din cadrul Universității Gregoriana din Roma (Italia) - redactată pe baza materialului arhivistic existent în unele țări ale Europei (Austria, Elveția, Franța, Italia și România), prezintă pe de o parte contextul civil și religios în care trăiau catolicii din Moldova în jurul anului 1900, iar pe de alta, problemele pe care aceștia trebuia să le depășească în perioada respectivă.

Structurată în trei părți, lucrarea cuprinde 14 capitole. În primul capitol al primei părți, este expus pe scurt începutul catolicismului din Moldova și organizarea bisericească înainte de înființarea Diecezei de Iași. De asemenea, în acest capitol autorul trece în revistă istoria celor patru episcopii care au existat pe teritoriul Moldovei (Milcov, Siret, Baia, Bacău), precum și a Vicariatului apostolic al Moldovei.

Al doilea capitol al primei părți este dedicat înființării Episcopiei de Iași (27 iunie 1884), autorul fiind convins că "nu se poate înțelege contribuția adusă de episcopul Dominic Jaquet la dezvoltarea recentei realități ecleziastice fără a cunoaște istoria fondării diecezei și activității primului său episcop, Mons. Nicolae Iosif Camilli".

A doua parte a cărții tratează despre aspectele pastorale, culturale și sociale ale Diecezei de Iași, în perioada păstoririi episcopului Dominic Jaquet. După o succintă prezentare a situației sociale și culturale a catolicilor din Moldova la sfârșitul secolului al XIX-lea, lucrarea continuă cu prezentarea vieții Mons. Jaquet până la numirea episcopală. Un capitol special a fost dedicat numirii lui Dominic Jaquet la scaunul episcopal de Iași.

Prin vastitatea sa, a doua parte reprezintă corpusul întregii lucrări. Au fost luate în considerație și tratate în mod organic toate aspectele catolicismului din Moldova: înființarea Provinciei franciscane Sfântul Iosif, Seminarul din Iași, activitatea pastorală a episcopului Jaquet, înființarea Seminarului franciscan și a Școlii de dascăli din Hălăucești, instituțiile de învățământ.

A doua parte se încheie cu capitolul dedicat demisiei episcopului Jaquet și relativelor consecințe.

Partea a treia a studiului analizează activitatea episcopului Dominic Jaquet în afara Diecezei de Iași. După capitolul care tratează despre contribuția episcopului la dezvoltarea catolicismului românesc din Arhidieceza de București în timpul păstoririi sale ca administrator apostolic (1895-1896), urmează prezentarea rolului de mijlocitor între România și Sfântul Scaun. În ultimul capitol este luată în considerație viața și activitatea episcopului Jaquet după demisia dată în anul 1903.

Autorul a adăugat textului lucrării trei anexe, ce cuprind numeroase documente inedite, fotografii și hărți. Acestea vin în sprijinul cititorului și încearcă să-l introducă în spiritul timpului.

Lucrarea reprezintă o importantă contribuție la istoriografia catolicismului din Moldova, înscriindu-se printre cele mai complete studii de istorie bisericească locală publicate pană acum în Dieceza de Iași.

Pr. dr. Ștefan Lupu

* * *

Fascinația binelui. Creștinism și postmodernitate

Vremurile de astăzi sunt, cu siguranță, vremuri de schimbare. La 400 de ani după ce Iluminismul a definit era modernă, structurile acesteia par a se prăbuși. Fie că e vorba de politică și de putere ce acționează în funcție de interese naționale, fie că e vorba de o orânduire corespunzătoare pieței private clădite pe competiție individuală pentru profit economic, toate par să scape de sub control. După toată experiența secolului al XX-lea cu războaiele și pogromurile sale, devine tot mai limpede că ordinea mondială de astăzi nu mai este în stare să gestioneze puterea pe care a generat-o.

Unii caută o soluție în direcția simplei adaptări a acelorași structuri de putere și de profit, dar aici succesul pare un miraj ce se îndepărtează tot mai mult. Alții, dimpotrivă, caută forțe mai profunde și mai vaste pentru viziunea și energia necesară unei corecții. Aceste forțe se situează mai degrabă la nivelul spiritului, ca stând la baza puterii de decizie a societății, adânc înrădăcinate în culturi și civilizații și de aceea împărtășite pe scară largă într-o întreagă civilizație.

Lucrarea de față își propune această a doua abordare ca răspuns la provocările actuale. În acest scop, începe prin a muta reflecția la un nivel mai profund, adică la chestiunile spirituale ale adevărului, moralității și dreptății, spre a determina noi resurse umane să ia parte la această sarcină. Cum pot fi remobilizate acestea în vremurile noastre?

Partea I cercetează dificultățile de înfruntat pentru a folosi resurse spirituale în timpuri marcate de pluralism, de știință, de secularizare și de profund scepticism cu privire la însăși capacitatea de a cunoaște. În această direcție, ea oferă o analiză pertinentă și o evaluare a dificultăților pe care le trăim și ridică problema dacă și cum această schimbare de orizonturi este posibilă în zilele noastre. Nu este o lucrare clădită pe speranțe deșarte, ci pe înfruntarea unor probleme reale.

Recunoscând preocuparea centrală a Bisericii pentru dimensiunea spirituală a vieții omenești, partea a II-a întreprinde o examinare a Bisericii pentru a lega sensul și motivația spirituală de dimensiunile seculare ale vieții și de nevoile lor actuale. Aici lucrarea se concentrează asupra Conciliului al II-lea din Vatican și asupra unor documente ulterioare. Faptul că acordă o atenție specială Europei de Est are o semnificație majoră, pentru că timp de multe decenii societatea de acolo a fost organizată pe o bază contrară, vizând excluderea și/sau suprimarea forțelor spirituale ale vieții. Este deci de mare interes să se examineze un mod de înțelegere și de învățătură care să inverseze această relație și să arate în ce fel dimensiunea spirituală a istoriei și culturii unui popor rămâne un fundament ferm pentru o reînnoire socială.

Partea a III-a preia sugestia lui Toma de Aquino de a porni dinspre experiență spre înțelepciune, și anume de a reașeza rațiunea în statutul ei mai bogat și mai profund de înțelepciune. Analizează felul în care acest lucru a fost dezvoltat de ultimii doi papi și de un număr de gânditori creștini est-europeni.

În toate privințele, sarcina de a reda formă și temei vieții omenești prin identificarea și aplicarea resurselor spiritului la viața din vremurile noastre este cu adevărat herculeană. Întrucât aceste resurse au devenit acum globale, ea a devenit sarcina întregii omeniri. Presupune atât o redescoperire cât și o adaptare a rolului Bisericii de a îndrepta atenția și a călăuzi acțiunea spre a realiza binele în vremurile noastre. Aceasta este tocmai preocuparea centrală a lucrării de față scrise de Wilhelm Dancă. Nimic nu poate fi mai necesar pentru timpul nostru.

George F. McLean

* * *

La Diocesi de Jassy (Romania) durante l'episcopato del vescovo Domenico Jaquet OFMConv. (1895-1903)
Fabian Doboș, Editura "Sapientia", 2008, ISBN 978-973-8980-41-9, 17x24 cm., 472 p., 35 RON.

Fascinația binelui. Creștinism și postmodernitate
Wilhelm Dancă, Editura "Sapientia", 2008, ISBN 978-973-8980-13-6, 14x20 cm, 406 p., 20 RON.

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat