Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Mesaj despre Scriptură adresat poporului lui Dumnezeu

În colecția "Mesaje" a apărut Mesajul Sinodului Episcopilor adresat poporului lui Dumnezeu la încheierea Celei de-a XII-a Adunări Generale obișnuite, aprobat în Cea de-a XXI-a Congregație generală de vineri, 24 octombrie 2008.

Părinții sinodali reuniți la Roma pentru Cea de-a XII-a Adunare Generală a Sinodului Episcopilor sub conducerea Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea au adresat mesajul despre Scriptură "orizontului imens al tuturor celor care, în diferitele regiuni ale lumii, îl urmează pe Cristos ca discipoli și cu iubire nepieritoare continuă să-l iubească". Scopul acestui mesaj este de a propune din nou glasul și lumina cuvântului lui Dumnezeu sub forma unei călătorii în patru etape, ilustrate în cele patru capitole în care este structurat documentul.

Prima etapă o constituie "Glasul cuvântului: revelația", acceptarea lui Dumnezeu care intră în istoria omenirii și se adresează omului prin cuvânt. Pentru aceasta, credința noastră nu are în centru numai o carte, ci o istorie de mântuire.

Cuvântul lui Dumnezeu făcut trup, om, istorie este tema celui de-al doilea capitol: "Chipul cuvântului: Isus Cristos". Cristos este "cuvântul care este la Dumnezeu și este Dumnezeu", este "chipul Dumnezeului nevăzut, primul născut din toată creația" (Col 1,15), dar este și Isus din Nazaret, o persoană concretă cu un trup omenesc și un loc în istorie. "În această armonie regăsită, afirmă părinții sinodali, chipul lui Cristos va străluci în plinătatea sa și ne va ajuta să descoperim o altă unitate, cea profundă și intimă a Sfintelor Scripturi".

Al treilea pas se concentrează asupra locului unde cuvântul își găsește o casă: "Casa cuvântului: Biserica". În Biserică răsună predicarea cuvântului lui Dumnezeu, cateheza și omilia, care și astăzi este pentru mulți creștini momentul capital al întâlnirii între oameni și cuvântul lui Dumnezeu. "Vestirea, cateheza și omilia presupun deci o citire și o înțelegere, o explicare și o interpretare, o implicare a minții și a inimii".

În al patrulea capitol, cuvântul lui Dumnezeu personificat "iese" din casa sa, templul, și pornește pe drumurile lumii pentru a întâlni marele pelerinaj pe care popoarele de pe pământ l-au întreprins în căutarea adevărului, a dreptății și a păcii: "Drumurile cuvântului: misiunea". Modalitățile de evanghelizare sunt diverse și Biserica trebuie să se folosească de acestea, dar și "fiecare casă va trebui să aibă Biblia sa și s-o păstreze în mod concret și demn, s-o citească și să se roage cu ea".

În concluzia documentului, părinții sinodali îndeamnă "să ne apropiem de masa cuvântului lui Dumnezeu, așa încât să ne hrănim și să trăim «nu numai cu pâine, ci și cu tot ce iese din gura Domnului» (Dt 8,3; Mt 4,4)" și "să-l facem să răsune la începutul zilei noastre pentru ca Dumnezeu să aibă primul cuvânt și să-l lăsăm să răsune în noi seara pentru ca ultimul cuvânt să fie al lui Dumnezeu".

Florin Jitaru

*

Mesajul adresat poporului lui Dumnezeu despre Scriptură,
Sinodul Episcopilor, Ed. "Presa Bună", 2008, 10x14 cm, 32 p., 0,5 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 51.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat