Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Noutăți editoriale

Editura "Sapientia" anunță apariția cărților: Manual de filozofie sistematică - Logica, semantică, gnoseologie, scrisă de Battista Mondin;Catolicii din Moldova în izvoarele Sfântului Scaun (secolele XVII-XVIII), scrisă de dr. Anton Coșa; Opere postume. Vol. II: Cartea lui Iov, Satana, scrisă de Vasile Militaru.

Manual de filozofie sistematică - Logica, semantică, gnoseologie apare în colecția "Diverse", în format 15x21, are 334 de pagini și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 20 lei.

"Credința și rațiunea sunt ca două aripi cu care spiritul uman se înalță spre contemplarea adevărului. Dumnezeu este cel care a pus în inima omului dorința de a cunoaște adevărul și, în definitiv, de a-l cunoaște pe el pentru ca să poată ajunge la adevărul întreg despre sine însuși cunoscându-l și iubindu-l" (cf. Ex 33,18; Ps 27[26],8-9; 63[62],2-3; In 14,8; 1In 3,2), afirma papa Ioan Paul al II-lea în preambulul Scrisorii enciclice Fides et Ratio cu privire la raportul dintre credință și rațiune, semnată la 14 septembrie 1998. În acest document, papa afirma cu tărie: "Doresc să afirm cu putere că studiul filozofiei îmbracă un caracter fundamental și care nu poate fi eliminat din structura studiilor teologice și din formarea candidaților la preoție. Nu este o întâmplare faptul studiile teologice sunt precedate de o perioadă în care se prevede un angajament special în studiul filozofiei" (FR 62).

Acest îndemn a fost asemenea unei încurajări pentru părintele Battista Mondin, care a fost profesor de filozofie timp de peste 50 de ani la diferite instituții ecleziastice de învățământ superior, mai ales la Universitatea Pontificală "Urbaniana" din Roma. Pentru a veni în ajutorul modelării unei gândiri filosofice și a cultiva "iubirea de înțelepciune", care parcă e din ce în ce mai absentă, părintele Mondin a compus un adevărat compendiu - Manual de filozofie sistematică - care expune în șase volume principalele ramuri ale filosofiei, privite cu precădere prin prisma tomistă. Aceste șase volume au fost traduse în limba română de dr. Wilhelm Tauwinkl, sub coordonarea și controlul științific al pr. dr. Wilhelm Dancă. Primul volum, intitulat Logică, Semantică, Gnoseologie, apare acum pentru prima oară în limba română, fiind un ajutor indispensabil nu doar pentru viitorii preoți, pentru care fundamentarea unei culturi umanist-filozofice este o cerință obligatorie, ci și pentru studenții și cadrele didactice din facultățile de filozofie, care nu pot ignora moștenirea culturală pe care a lăsat-o o personalitate bisericească de talia sfântului Toma de Aquino (1225-1274), fondatorul gândirii tomiste, care are ca punct de plecare gândirea aristotelică.

Logica este o specie a cunoașterii exacte. Obiectul cunoașterii sale este forma abstractă a gândirii umane. În studiul formelor gândirii umane logica separă forma de conținutul informațional, afectiv și volitiv precum și de mijlocul exteriorizării formei gândului adică limba naturală considerând numai forma intelectivă, cognitivă, rațională, obiectivă a gândirii considerând mijlocul de comunicare ca element convențional. O dată făcută această primă separație, logica efectuează a doua operație: separarea formelor corecte de cele incorecte adică a celor valide de cele invalide. În continuare se ocupă preponderent de cercetarea formelor valide de gândire. Încă de la apariția logicii europene au fost considerate forme centrale ale gândirii noțiunea, judecata și raționamentul. Scopul final este practic deoarece există nevoia individuală și socială de eficiență a gândirii aplicate.

Semantica (din limba greacă: semantikós = semnificație, înțeles) este o ramură a lingvisticii care studiază sensul cuvintelor și propozițiilor, având ca scop să clarifice în ce măsură sensul și semnificația noțiunilor complexe pot fi derivate din simbolurile cele mai simple ale limbajului, sprijinindu-se pe regulile sintaxei, fără a se identifica însă cu aceasta.

Obiectul gnoseologiei este cunoașterea umană în elementele sale esențiale și în mecanismul său esențial, separată de modalitățile particulare de cunoaștere. Elementele obiectului gnoseologiei sunt obiectul cunoașterii, subiectul cunoașterii, mecanismul cunoașterii, condițiile cunoașterii, cauzele cunoașterii, legile cunoașterii, căile de cunoaștere, genurile de cunoaștere umană.

Gnoseologia distinge genuri diferite de cunoaștere după criterii cum sunt facultățile cognitive angajate în proces sau după mijloacele obiective angrenate, precum și după specificul cognitiv impus de obiect.

Volumul beneficiază de un bogat aparat critic și bibliografic, iar consultarea lui va fi ca o călătorie intelectuală prin universul fascinant și misterios al filozofiei. După cum se exprima și pr. dr. Wilhelm Dancă: "unui filozof, lucrarea de față îi oferă șansa de a deveni un filozof mai bun, iar unui om credincios, șansa de a deveni un om mai bun".

*

Catolicii din Moldova în izvoarele Sfântului Scaun (secolele XVII-XVIII) apare în colecția "Istorie Bisericească", are 576 pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 35 lei.

Anton Cosa, cercetător in cadrul Asociației "Dumitru Mărtinaș" a romano-catolicilor din Bacău este unul dintre colaboratorii Departamentului de Cercetare Științifică de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Iași, al cărui principal scop este punerea în valoare a trecutului catolicilor din Moldova și inserarea valorilor și tradițiilor specifice catolicismului din această parte a României în circuitul cultural intern și internațional. Este autorul sau coautorul unui număr important de studii și monografii ale comunităților catolice din Moldova, precum și al unei teze de doctorat, Catolicii din Moldova în izvoarele Sfântului Scaun (secolele XVII-XVIII), susținută în anul 2004 la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Române, din București. Studiul acesta s-a bucurat de atenție deosebită din partea istoricilor din România, o dovadă în acest sens reprezentându-l Cuvânt înainte semnat de dr. Ștefan S. Gorovei, profesor în cadrul Universității "Al. I. Cuza" Iași.

Autorul este un istoric pasionat de trecutul catolicilor moldoveni, el însuși provenind dintr-o comunitate catolică de tradiție din județul Bacău. În acest sens, domnia sa mărturisește în introducerea acestei lucrări că acest studiu este o parte componentă a preocupărilor noastre privind istoria catolicilor din Moldova. Originea lui stă în fascinația pe care universul istoriei acestei comunități a exercitat-o asupra noastră încă din vremea liceului. O mică parte din acest studiu a fost publicată și în Buletin istoric, 7(2006), publicația Departamentului de Cercetare Științifică de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Iași, cu numele "Repertoriul comunităților catolice din județul Bacău", în care autorul prezintă un istoric succint al mai multor comunități tradiționale catolice din Moldova.

Lucrarea de față are două părți: textul propriu-zis al lucrării, cu patru capitole, și două anexe ample, care cuprind prezentarea unui status animarum complex al credincioșilor comunităților catolice din Moldova anului 1781 și un număr de 143 de scrisori, relatări misionare și rapoarte ale misionarilor care privesc trecutul catolicilor din Moldova. Aceste documente sunt rodul cercetărilor amănunțite ale autorului în diferite arhive, mai ales în arhiva Congregației "De Propaganda Fide" din Roma. Cercetarea nu se rezumă doar la secolele XVII-XVIII, ci atinge și perioada secolelor XIV-XV, cu incidență și în vremurile noastre, iar argumentele de ordin istoric, etnografic și filologic prezentate în cartea de față oferă lumini noi în cunoașterea trecutului adesea tumultuos al comunității catolicilor moldoveni. Tocmai de aceea se poate spune că prezentul volum se adresează nu doar cercetătorilor sau celor pasionați de istorie, ci și fiecărui catolic în parte, deoarece "istoria este martorul care confirmă trecerea timpului, iluminează realitatea, vitalizează memoria" (Cicero).

*

Opere postume. Vol. II: Cartea lui Iov, Satana, scrisă de Vasile Militaru. Cartea apare în colecția "Diverse", are 182 pagini și poate fi procurată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 12 lei.

Vasile Militaru s-a născut la 19/21 septembrie 1886 în localitatea Dobreni-Câmpurelu, jud. Ilfov. A început să scrie de la 15 ani, debutând în 1904 în revista "Literatură și artă română". În 1919 a publicat primul volum de poezii, cu titlul Strop de rouă. Alte volume, apărute în perioada interbelică (Vorbe cu tâlc, apărut în 1931, Viermi și stele, apărut în 1936 și Curcubee peste veac, apărut în 1937) scot în evidență un spirit analitic fin, care scrutează spiritul epocii tumultuoase cu care a fost contemporan.

Acest poet a dat dovadă și de o trăire creștinească profundă, pe care a exprimat-o artistic în volumul Psaltirea în versuri, premiat de Academia Română în 1933, dar lucrarea sa de căpătâi rămâne Divina Zidire, la care a lucrat peste 25 de ani (1926-1955) și care, până în 1990, s-a păstrat în manuscris.

Comunismul nu l-a "uitat" nici pe el în tăvălugul său nimicitor de talente... Întrucât a refuzat să se conformeze principiilor ideologice ale timpului, Vasile Militaru a fost arestat și a primit o pedeapsă totală de nu mai puțin de 32 de ani de închisoare și 10 ani de degradare civică pentru "crimă contra uneltirii sociale". De asemenea, securitatea i-a confiscat averea și i-a incendiat manuscrisele. Vasile Militaru, poet creștin și mărturisitor al credinței, a murit la 8 iulie 1959, în detenție la penitenciarul de la Ocnele Mari.

Acest al doilea volum, se inserează într-o fericită continuitate de stil cu primul, subintitulat Psalmii Vieții fără Moarte; Șoaptele Îngerilor; Poemele nemuririi, apărut tot la Editura "Sapientia"; ambele pot fi privite ca un omagiu adus acestui poet, căzut într-o nedreaptă uitare. Al doilea volum apărut prin grija profesorului universitar emerit N. Barbu, cu sprijinul pr. dr. Anton Despinescu și a pr. dr. Ștefan Lupu. Manuscrisele au fost păstrate în așteptarea unor vremuri mai bune, care aveau în cele din urmă să răsară și peste pământul românesc. Cartea lui Iov și Satana sunt două poeme ample scrise în 1950, respectiv 1956, când iarna comunistă era deja instalată. Problema chinuitoare a răului și a suferinței a fost o bogată sursă de inspirație pentru poetul bucureștean care trăia din plin ororile terorii staliniste dezlănțuite în anii '50 în România abia ieșită din cea mai teribilă conflagrație din istorie... Autorul parcă sfidează cutezător timpurile fiind încrezător în adevăratul Stăpân al istoriei.

Poezia lui Vasile Militaru este o strigare vibrantă după dumnezeire, un plânset pios, nemângâiat după Tatăl ceresc. Deși era conștient de riscurile evidente la care se expunea, numai moartea a putut frânge glasul inimii sale; acel glas care dorea să cânte frumusețea celui care se știe iubit de Dumnezeu.

Această nouă apariție la Editura "Sapientia" este o invitație caldă de a intra în intimitatea spirituală a acestui poet, aruncat într-un con explicabil de umbră, dar care a realizat o adevărată operă de răspândire a mesajului evanghelic și care și-a câștigat un loc de frunte în galeria poeților creștini români.

Andrei Dumitrescu

*

Manual de filozofie sistematică - Logica, semantică, gnoseologie
Battista Mondin, Ed. "Sapientia", 2008, ISBN 978-973-8980-16-4, 15x21, 334 p., 20 lei

Catolicii din Moldova în izvoarele Sfântului Scaun (secolele XVII-XVIII)
Anton Coșa, Ed. Sapientia, 2007, ISBN 978-973-8980-14-3, 17x24 cm, 576 p., 35 lei

Opere postume. Vol. II: Cartea lui Iov, Satana
Vasile Militaru, Ed. "Sapientia", 2007, ISBN 978-973-8980-07-5, 14x20, 182 p., 12 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat