Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": "Compendiu de doctrină socială a Bisericii"

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții, Compendiu de doctrină socială a Bisericii, editată de Consiliul Pontifical pentru Dreptate și Pace. Această carte apare în colecția "Teologie", în format 15x21, are 672 de pagini și poate fi achiziționată de la toate librăriile catolice din țară la prețul de 40 lei.

Editura Sapientia publică, în formă de ediție tipică, "Compendiul de doctrină socială a Bisericii", elaborat de Consiliul Pontifical pentru Dreptate și Pace, al cărui prefect este cardinalul Renato Raffaele Martino. Acest document este tradus de pr. prof. dr. Lucian Farcaș, profesor de teologie morală la Institutul Teologic Romano-catolic "Sf. Iosif." din Iași, cu avizul Conferinței Episcopale Române, prin prot. Nr. 107/11.10.2007. Prezenta ediție a beneficiat de sprijinul Confederației Caritas - România și de organizația Secours catholique din Franța.

În decursul istoriei sale și îndeosebi în ultimii o sută de ani, Biserica nu a renunțat niciodată - conform cuvintelor papei Leon al XlII-lea - să pronunțe "cuvântul ei de drept" în privința problemelor vieții sociale. Continuând să expună și să actualizeze bogata moștenire a doctrinei sociale catolice, papa Ioan Paul al II-lea a publicat, în timpul pontificatului său, trei mari enciclice - Laborem exercens, Sollicitudo rei socialis și Centesimus annus -, care constituie etape fundamentale ale gândirii catolice privind acest domeniu. Din partea lor, numeroși episcopi din întreaga lume au contribuit în timpurile recente la aprofundarea doctrinei sociale a Bisericii. La fel au făcut și numeroși cercetători, pe toate continentele.

Prin urmare, era de așteptat să fie editat un compendiu cu tot acest material, prezentând în mod sistematic fundamentele doctrinei sociale catolice. Această misiune a fost preluată în mod lăudabil de către Consiliul Pontifical pentru Dreptate și Pace, dedicând acestei inițiative o muncă intensă ce s-a finalizat în 2004.

Lucrarea arată cum doctrina socială catolică are și valoarea de instrument al evanghelizării (cf. Centesimus Annus, 54), pentru că pune persoana umană și societatea umană în relație cu lumina evangheliei. Principiile doctrinei sociale a Bisericii, care se bazează pe legea naturală, sunt apoi confirmate și consolidate, în credința Bisericii, de evanghelia lui Cristos.

În această lumină, omul este invitat, înainte de toate, să se descopere ca ființă transcendentă, în fiecare dimensiune a vieții, incluzând-o și pe cea legată de contextele sociale, economice și politice. Credința conduce la plinătate semnificația familiei, care, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, constituie prima celulă vitală a societății; mai departe, ea luminează demnitatea muncii, care, văzută ca activitate a omului rânduită spre împlinirea sa, are prioritate asupra capitalului și constituie dreptul de participare la roadele care derivă din muncă.

În textul de față se poate vedea apoi importanța valorilor morale, fondate pe legea naturală scrisă în conștiința fiecărei ființe umane; de aceea, fiecare conștiință umană este obligată să cunoască și să respecte această lege. Omenirea de astăzi cere mai multă dreptate în fața fenomenului globalizării; ea percepe preocuparea vie pentru ecologie și pentru gestionarea corectă a problemelor publice; acordă atenție necesității de a salva conștiința națională, fără a pierde totuși din vedere calea dreptății și conștiința unității familiei umane. Lumea muncii, modificată profund de cuceririle tehnologice moderne, cunoaște nivele extraordinare de calitate, însă trebuie să înregistreze și forme inedite de instabilitate, exploatare și chiar de sclavie, în cadrul acelorași societăți așa-zise prospere. În diferite zone ale planetei continuă să crească nivelul bunăstării, dar crește amenințător numărul noilor săraci și se extinde, în regiuni diverse, diferența dintre țările mai puțin dezvoltate și țările bogate. Piața liberă - proces economic cu aspecte pozitive - își arată totuși limitele sale. Pe de altă parte, iubirea preferențială față de cei săraci reprezintă o alegere fundamentală a Bisericii, care o propune tuturor oamenilor de bunăvoință.

În acest fel, este evident faptul că Biserica nu poate înceta de a-și face auzită propria voce privind "lucrurile noi" (res novae), tipice pentru epoca modernă, pentru că este misiunea ei să-i invite pe toți oamenii să se dăruiască total pentru a face să crească mereu o civilizație autentică orientată mai mult spre căutarea unei dezvoltări umane integrale și solidare.

Problemele actuale de natură culturală și socială îi privesc, înainte de toate, pe credincioșii laici, chemați, cum amintește Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican, să se ocupe de cele vremelnice, orientându-le după voința lui Dumnezeu (cf. Lumen gentium, 31). Prin urmare, se poate înțelege ușor importanța formării laicilor, pentru ca, prin sfințenia vieții lor și prin forța mărturiei lor, să contribuie la progresul umanității. Acest document vrea să-i ajute în misiunea lor zilnică.

Apoi, este necesar de a nota faptul că numeroase elemente aduse aici împreună sunt împărtășite de alte Biserici și comunități ecleziale, ca și de alte religii. Textul a fost astfel elaborat, încât să fie util nu numai celor din interior (ad intra), catolicilor, ci și celor din afară (ad extra). De fapt, frații care sunt uniți prin același Botez, cei care urmează alte religii și toți oamenii de bunăvoință pot găsi aici ocazii rodnice de reflecție și o motivație comună pentru dezvoltarea integrală a fiecărei persoane și a omului întreg.

Așadar, prezentul volum, de o valoare de necontestat, se adresează nu doar clericilor și persoanelor implicate în munca pastorală, ci și tuturor acelora care doresc să asculte glasul Bisericii cu privire la problemele și întrebările de natură morală cu care se confruntă omul contemporan.

Card. Angelo Sodano

* * *

Compendiu de doctrină socială a Bisericii
Consiliul Pontifical pentru Dreptate și Pace, Ed. "Sapientia", 2007, ISBN 978-973-8980-10-5, 14x20 cm, 672 p., 40 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 65.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat