Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Noutăți editoriale la editurile "Sapientia" și "Presa Bună"

Opere postume. Vol. I: - Psalmii vieții fără moarte; Șoaptele îngerilor; Poemele nemuririi, de Vasile Militaru, "Căsătoria și familia. Îndrumări pentru o viață creștină" de Albert Holenstein, De la kerygmă la cateheza sistematică, de Iosif Enășoae, precum și Ritualul Mirului sau al Confirmațiunii și Ritualul Înmormântării (Extras) sunt noile cărți publicate de editurile catolice "Sapientia" și "Presa Bună" din Iași.

*

Opere postume. Vol. I: - Psalmii vieții fără moarte; Șoaptele îngerilor; Poemele nemuririi

Editura "Sapientia" oferă o surpriză iubitorilor de literatură religioasă, o selecție din opera unui autor creștin iubitor de libertate, de frumos, de absolut, cunoscut în societatea literară românească încă din perioada interbelică și elogiat de criticii vremii.

Acest autor - Vasile Militaru -, s-a născut la 19/21 septembrie 1886 în localitatea Dobreni-Câmpurelu, jud. Ilfov și a început să scrie de la vârsta de 15 ani, debutând publicistic în 1904, la revista "Literatură și artă română". Primul volum de poezii - Strop de rouă -, l-a publicat în 1919, fiind urmat de alte volume, care au reunit în special "cugetările în versuri" publicate în ziarul Universul între anii 1927-1930. Poezia lui Vasile Militaru satirizează demagogia, servilismul, ipocrizia etc.; însă de o importanță capitală este opera sa religioasă. Un prim volum de poezii remarcat este Psaltirea în versuri (1933), premiat de Academia Română, dar opera sa de căpătâi rămâne Divina Zidire, la care a lucrat peste 25 de ani (1926-1955).

Comunismul nu l-a "uitat" nici pe el în tăvălugul său nimicitor de talente... Întrucât a refuzat să se conformeze principiilor ideologice ale timpului, Vasile Militaru a fost arestat și a primit o pedeapsă totală de nu mai puțin de 32 de ani de închisoare și 10 ani de degradare civică pentru "crimă contra uneltirii sociale". De asemenea, Securitatea i-a confiscat averea și i-a incendiat manuscrisele. Vasile Militaru, poet creștin și mărturisitor al credinței, a murit la 8 iulie 1959, în detenție la penitenciarul de la Ocnele Mari.

Prezentul volum, care poate fi privit ca un omagiu adus acestui poet, căzut într-o nedreaptă uitare, a apărut prin grija domnului profesor universitar emerit N. Barbu, cu sprijinul pr. dr. Anton Despinescu și a pr. dr. Ștefan Lupu. Acesta este un prim volum, care reunește trei cicluri de poezii - Psalmii vieții fără moarte, Șoaptele îngerilor și Poemele nemuririi -, păstrate până în prezent în manuscris de domnul profesor emerit N. Barbu. De altfel, domnia sa prezintă, în Cuvântul explicativ, odiseea acestor manuscrise pe care autorul le-a lăsat amicului său din București, Alexandru Cațichi, totodată rudă a domnului profesor emerit N. Barbu. Manuscrisele au fost păstrate în așteptarea unor vremuri mai bune, care aveau în cele din urmă să răsară și peste pământul românesc.

Putem observa că mai multe poezii au fost scrise chiar în anii '50, când iarna comunistă era deja instalată. Autorul parcă sfidează cutezător timpurile, fiind încrezător în adevăratul stăpân al istoriei. Poezia lui Vasile Militaru este o strigare vibrantă după dumnezeire, un plânset pios, nemângâiat după Tatăl ceresc. Deși era conștient de riscurile evidente la care se expunea, numai moartea a putut frânge glasul inimii sale; acel glas care dorea să cânte frumusețea celui care se știe iubit de Dumnezeu.

Această nouă apariție editorială a Editurii "Sapientia" este o invitație caldă de a intra în intimitatea spirituală a acestui poet, aruncat într-un con explicabil de umbră, dar care a realizat o adevărată operă de răspândire a mesajului evanghelic și care și-a câștigat un loc de frunte în galeria poeților creștini români.

*

Căsătoria și familia. Îndrumări pentru o viață creștină

Prelatul austriac Albert Holenstein, stabilit la Săbăoani (NT) din ianuarie 2005, oferă cititorilor români o nouă carte, utilă mai ales familiilor și celor care doresc să întemeieze o familie creștină. Autorul tratează teme "delicate" referitoare la familiile din zilele noastre.

Autorul este în deplină sintonie cu gândirea Bisericii cu privire la familie, înțeleasă drept celula de bază a societății. Omul primește educația în familie, părinții sunt primii educatori la școala vieții și sunt direct responsabili de transmiterea adevăratelor valori umane și spirituale. Dacă familia este viciată de orientările greșite ale societății contemporane, atunci nu ar trebui să ne mirăm de criza contemporană prin care trece familia și implicit societatea.

Această carte poate fi folosită și ca un manual de pregătire la căsătoria creștină, dar poate fi citită cu folos și de toți aceia care doresc o mai mare perfecțiune în trăirea lor creștină.

*

De la kerygmă la cateheza sistematică

Autorul, pr. Iosif Enășoae, este profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și este cunoscut cititorilor pentru lucrarea Valoarea salvifică a suferinței în magisteriul Papei Ioan Paul al II-lea, publicată la Editura "Sapientia" în anul 2003.

Prezentul studiu are în centrul atenției problema catehezei și multiplele cerințe pe care le implică opera de catehizare, alături de cea de evanghelizare. Lucrarea este mai mult decât binevenită, deoarece; după cum mărturisește și autorul, sunt puține lucrări care să fi abordat până acum, într-un mod sistematic, acest domeniu atât de important pentru creșterea și maturizarea credinței în comunitatea creștină locală. Înțelegerea corectă a catehezei, a modalităților de catehizare și de adaptare a catehezei în funcție de diferitele categorii de credincioși (copii, tineri și adolescenți, adulți) reprezintă o cerință fundamentală pentru reușita pastorală a mesajului evanghelic.

Kerygma este primul anunț evanghelic, rostit de însuși Isus Cristos prin cuvintele "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura" (Mc 16,15), care constituie totodată și mandatul divin pe care apostolii l-au primit din partea lui Isus. Acest mandat s-a perpetuat și rămâne mereu valabil și pentru discipolii actuali ai lui Cristos, care trebuie să-l adapteze la cerințele culturale și sociale contemporane. Societatea contemporană, atât de diversificată și de fluctuantă, reclamă necesitatea unei catehizări sistematice și bine fundamentată logic și teologic.

Studiul este foarte riguros întocmit și este fidel documentelor magisteriale contemporane în materie de cateheză, sprijinindu-se și pe un suport bibliografic solid, ceea ce îi conferă un incontestabil caracter științific. Cu toate acestea, autorul folosește un limbaj foarte accesibil, însoțit și de scheme explicative, diagrame și citate corespunzătoare problematicilor citate.

Cartea se adresează cu precădere celor direct implicați în munca de catehizare, adică preoților și cateheților, dar poate fi citită și consultată de către orice cititor, întrucât munca de răspândire a Evangheliei îi privește pe toți creștinii.

*

Ritualul Mirului sau al Confirmațiunii

Ritualul Mirului sau al Confirmațiunii, apărut recent la Editura "Presa Bună" din Iași cu aprobarea Conferinței Episcopale Române, este traducerea în limba română a ediției tipice a Ritualului (PONTIFICALE ROMANUM EX DECRETO SACROSANCTI OECUMENICI CONCILII VATICANI II INSTAURATUM AUCTORITATE PAULI PP. VI PROMULGATUM, Ordo Confirmationis, Editio typica, Typis Polyglottis Vaticanis 1973).

La editarea în limba română a acestui Ritual a lucrat Comisia liturgică din cadrul Diecezei Romano-Catolice de Iași, formată din pr. Alois Bulai (profesor de exegeză biblică), pr. Claudiu Dumea (profesor de liturgie), pr. dr. Ștefan Lupu (profesor de teologie dogmatică), pr. Iosif Răchiteanu (profesor de religie și metodologie), pr. dr. Mihai Patrașcu (profesor de drept canonic), pr. Florin Spătariu (profesor de muzică sacră), pr. Cornel Cadar (redactor), Fabian Tiba (tehnoredactor), Ionel Palade (corector) și Albert Gheorghe (corector).

Cartea este foarte utilă pentru pregătire liturgică a celebrării sacramentului Mirului, dar poate fi folosită și la pregătirea candidaților pentru primirea acestui sacrament. Este utilă așadar, atât preoților, cateheților și candidaților la Mir, cât și tuturor acelora care doresc să se familiarizeze cu modul celebrării acestui sacrament, necesar pentru dobândirea maturității creștine.

*

Ritualul Înmormântării (Extras)

Prezenta ediție, apărută anul acesta la Editura "Presa Bună" din Iași, este un extras din Ritualul Înmormântării publicat în 2005 la aceeași editură cu aprobarea Conferinței Episcopale Române. Acest extras a apărut ca răspuns la o necesitate practică și este îmbogățit cu texte din Cartea Sinodală și din Instrucțiunea de aplicare a Cărții sinodale cu privire la liturgie referitoare la înmormântarea credincioșilor.

Prezentul Extras preia din Ritualul înmormântării: 1) "Privegherea la mort și rugăciunea la punerea trupului neînsuflețit pe catafalc"; 2) "Prima formă de înmormântare, cu trei stațiuni: în casa răposatului, în biserică și la cimitir"; 3) "A doua formă de înmormântare, cu două stațiuni: în capela cimitirului și la mormânt"; 4) "Oficiul pentru răposați: Laudele și Vesperele"; 5) "Libera".

În plus față de Ritual, acest Extras conține în anexă: 1) "Modele de celebrări pentru credincioșii răposați"; 2) "Invocații litanice pentru răposați"; 3) Litanii; 4) Cântece.

Cartea este mai mult decât utilă, întrucât la întrunirea Consiliului prezbiteral din 16 mai 2007 Preasfințitul Petru Gherghel a decis ca, începând cu data de 1 iulie, în toate parohiile din Dieceza de Iași, să intre în vigoare prezentul Extras împreună cu noul Ritual al înmormântării, autorizat de Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor din Vatican, cu decretul nr. 1526/03/L din 23 aprilie 2004, aprobat de Conferința Episcopală Română, cu prot. nr. 68 din 25.05.2004 și publicat la Editura "Presa Bună" în 2005.

Așadar cartea este utilă mai ales preoților, dar poate fi consultată și de credincioșii care doresc să se familiarizeze cu ritualul înmormântării și cu normele ecleziastice referitoare la înmormântarea bisericească. De altfel, Comisia liturgică a Diecezei de Iași, prezentând acest Extras din Ritualul înmormântării, a declarat că dorește "să ofere un sprijin real părinților din parohii pentru a avea mereu celebrări liturgice demne, care să exprime credința și unitatea Bisericii în Cristos".

Andrei Dumitrescu

* * *

  • Opere postume. Vol. I: - Psalmii vieții fără moarte; Șoaptele îngerilor; Poemele nemuririi,
    Vasile Militaru, Ed. "Sapientia", 2007, 14x20 cm, 318 p., 16 RON

  • Căsătoria și familia. Îndrumări pentru o viață creștină,
    Albert Holenstein, Ed. "Sapientia", 2007, 96 p., 14x20 cm, 4 RON

  • De la kerygmă la cateheza sistematică,
    Iosif Enășoae, Ed. "Sapientia", 2007, ISBN 978-973-8980-03-7, 14x20 cm, 472 p., 20 RON

  • Ritualul Mirului sau al Confirmațiunii,
    Ed. "Presa Bună", 2007, 17x24 cm, 112 p., 20 RON

  • Ritualul Înmormântării (Extras),
    Ed. "Presa Bună", 2007, 12x18 cm, 224 p., 10 RON

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat