Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Edith Stein și Bernadeta, fetița de la Lourdes

Două femei sunt protagonistele celor două cărți apărute recent la Editura "Presa Bună" din Iași: Edith Stein și Bernadeta, fetița de la Lourdes, ambele fiind scrise de Teresio Bosco, ambele cărți fiind traduse de pr. Anton Bișoc, după originalele în limba italiană publicate de Editura Elle Di Ci Leumann din Torino, Italia.

* * *

Edith Stein

Figura celei pe care mulți o cunoșteau cu numele de Edith Stein, care ulterior a devenit sora Tereza Benedicta a Crucii, a fost adesea considerată un simbol al tuturor victimelor celor două războaie mondiale și al prigoanei antievreiești din prima jumătate a secolului al XX-lea. Viața ei, începută în 1891 și până la moartea din 1942, a cunoscut un traseu tumultuos. Convertirea ei, de la iudaism la creștinism, în anii de facultate, a fost precedată de o atentă studiere a ideilor creștinismului, din aceasta ea extrăgând forța unei credințe care a putut să o conducă până la a-și dărui viața pentru semeni. A fost profund marcată de cuvintele scrise de sfânta Tereza din Avila, în cartea ei autobiografică și a cerut să fie botezată în religia catolică, în 1922, la vârsta de 30 de ani, când obținuse deja titlul de doctor în filozofie. Atrasă de viața consacrată, a fost acceptată în 1933 ca novice într-un convent carmelit, iar după cinci a pronunțat voturile solemne. A fost arestată în 1942 și, ajunsă în lagărul de la Auschwitz, a murit prin gazare în vara aceluiași an.

A fost proclamată sfântă de papa Ioan Paul al II-lea în 10 octombrie 1988. Împreună cu sfânta Ecaterina de Siena și Brigita de Suedia este patroană a Europei.

*

Bernadeta, fetița de la Lourdes

Micuța Bernadeta Soubirous, fiica unei familii sărmane din Lourdes, avea 13 ani când, aflată lângă o grotă de pe malul râului Gave, "a simțit o adiere de vânt" și a fost martora unei apariții: "o doamnă tânără, îmbrăcată în alb", cea care s-a dovedit a fi Fecioara Maria, care singură s-a numit pe sine "Neprihănita Zămislire". Au urmat o serie de apariții, în cadrul căruia Maria i-a dat mai multe sfaturi, i-a făcut și unele dezvăluiri, dintre care o parte au rămas multă vreme secrete. Minunea petrecută la Lourdes, vindecările miraculoase care au urmat, au făcut din numele acestei localități un simbol al cultului adus Fecioarei Maria, un nume cunoscut de foarte mulți oameni: Lourdes.

"Ce este Lourdes, astăzi, după aproape 150 de ani? Unul dintre cele mai mari locuri de pelerinaj din întreaga lume. Lourdes este un loc binecuvântat unde bunul Dumnezeu revarsă multe haruri asupra omenirii întregi prin mijlocirea Maicii cerești".

La 8 decembrie 1933, papa Pius al XI-lea a declarat-o sfântă pe Bernadeta Soubirous, "fetița de la Lourdes".

Ovidiu Bișog

* * *

Edith Stein
Teresio Bosco, Ed. "Presa Bună", 2007, 10x14 cm, 38 p., 3 RON

Bernadeta, fetița de la Lourdes
Teresio Bosco, Ed. "Presa Bună", 2007, 10x14 cm, 40 p., 3 RON

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat