Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Sacramentum caritatis

Traducerea română a exortației Sacramentum caritatis, a papei Benedict al XVI-lea, a apărut recent la Editura "Presa Bună" din Iași.

Exortația, în traducerea pr. Mihai Pătrașcu, a apărut în format A5 (14x20cm) în colecția "Documente", cu nr. 53 (numărul documentelor Sfântului Scaun care au apărut până acum); are 126 de pagini, cu copertă galben-alb și poate fi achiziționată la prețul de 5 RON.

Sacramentul carității (Sacramentum caritatis) este titlul celui de-al doilea document important al papei Benedict al XVI-lea (publicat la 13 martie), după ce anul trecut a semnat enciclica Deus caritas est.

Documentul adună relatările și propozițiile celor 252 de părinți sinodali din cinci continente care s-au reunit la Vatican cu ocazia Celei de-a XI-a Adunări Generale a Sinodului Episcopilor (2-23 octombrie 2005) pentru a analiza tema "Euharistia, izvor și culme a vieții și misiunii Bisericii".

Titlul documentului (Sacramentum caritatis) preia expresia folosită de sfântul Toma de Aquino prin care a definit misterul Euharistiei.

Cea mai mare parte a textului este dedicată învățării cum să trăim mai intens Liturghia și să reflectăm asupra frumuseții sale.

Având o introducere, trei părți și o concluzie, conținutul documentului este distribuit în 97 de paragrafe. Cele trei părți ale exortației sunt: Euharistia, mister de crezut; Euharistia, mister de celebrat; Euharistia, mister de trăit.

Reflecțiile asupra Euharistiei sunt întărite de indicații cu caracter practic care încearcă să reînnoiască iubirea și venerația catolicilor pentru acest sacrament.

Dincolo de importanța Liturghiei, documentul îndeamnă să fie învățați copiii despre frumusețea petrecerii timpului cu Isus, insistă la a redescoperi adorația euharistică și practica mărturisirii frecvente, vorbește de folosirea limbii latine, mai ales în Liturghiile internaționale, oferă îndrumări pentru predică, pentru ritul păcii și pentru încheierea Liturghiei.

Benedict al XVI-lea invită la a avea o grijă specială pentru frumusețea liturgiei: "Nu este simplu estetism, ci o modalitate prin care adevărul iubirii lui Dumnezeu în Cristos ajunge la noi, ne fascinează, ne răpește".

Un rol important trebuie acordat cântului liturgic, evitând "introducere de genuri muzicale care nu respectă sensul liturgiei" și valorizând în schimb "în mod adecvat" cântul gregorian.

În privința participării active a laicilor la celebrarea Liturghiei, documentul notează că prin participare nu se înțelege "o simplă activitate exterioară", ci mai curând "a fi conștienți de misterul care se celebrează și de raportul său cu existența cotidiană".

Există apoi în text sublinierea participării la Euharistie duminica, în ziua Domnului, și zi de odihnă și încetare a muncii: duminica să nu sfârșească prin a fi - se spune în text - "o zi golită de Dumnezeu", iar "omul să nu se lase aservit muncii", "să nu o idolatrizeze".

Benedict al XVI-lea invită la a trăi în mod profund misterul euharistic, al cărui conținut este "a fi iubiți și a iubi la rândul său pe alții". Creștinul este astfel chemat să mărturisească în mod concret pe plan social și politic iubirea lui Cristos, făcându-se "pâine frântă pentru alții" și angajându-se "pentru o lume mai justă și fraternă", denunțând scandalul foametei, drama refugiaților, discrepanța crescândă dintre bogați și săraci provocată de "anumite procese de globalizare".

În concluzia documentului, Benedict al XVI-lea arată că "Euharistia este la originea oricărei forme de sfințenie. Enumeră apoi o serie de sfinți care au trăit o viață autentic creștină datorită evlaviei lor euharistice. Pontiful repropune apoi declarația unor creștini din Africa de Nord care, la începutul secolului al IV-lea în localitatea Abitene, sfidând interdicția de a celebra ziua Domnului, au fost martirizați în timp ce declarau că nu pot trăi fără Euharistie, fără hrana Domnului: sine dominico non possumus.

Documentul se încheie cu rugăciunea ca Duhul Sfânt să aprindă în noi aceeași ardoare pe care au simțit-o ucenicii de la Emaus și să reînnoiască în viața noastră uimirea pentru splendoarea și frumusețea care strălucesc în ritul liturgic, semn eficace al frumuseții infinite a misterului sfânt al lui Dumnezeu.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Sacramentum caritatis
Benedict al XVI-lea, Ed. "Presa Bună", 2007, ISBN 978-973-8191-81-5, 15x21 cm, 126 p., 5 RON

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat