Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Început de an cu cinci noi apariții editoriale

La începutul anului 2007, Editura "Presa Bună" din Iași prezintă cititorilor cinci noi apariții editoriale: "Cateheze. Anul Sfintei Scripturi II", "Mesajul cu ocazia Celei de-a XCIII-a Zile Mondiale a Migrantului și a Refugiatului", "Mesajul cu ocazia Celei de-a XV-a Zile Mondiale a Bolnavului", "Mesajul cu ocazia Celei de-a XL-a Zile Mondiale a Păcii" și "Carlo Carreto"

*

Cateheze. Anul Sfintei Scripturi II

La Editura "Presa Bună" a apărut volumul "Anul Sfintei Scripturi II", material atât de util atât preoților cât și laicilor.

În Dieceza de Iași anul liturgic 2006-2007 este dedicat Sfintei Scripturi, timp dedicat reflecției asupra Bibliei și importanța sa pentru Biserica locală. Un document important care va fi aprofundat în acest an va fi documentul conciliar Dei Verbum, constituția dogmatică despre revelația divină, document care a fost promulgat la 18 noiembrie 1965. Documentul Dei Verbum prezintă în primele două capitole învățătura Bisericii despre revelație, urmate de patru capitole care expun gândirea Bisericii despre Sfânta Scriptură.

Oficiul pentru Evanghelizare și Pastorație Biblică propune, la sugestia PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, patru cateheze despre documentul conciliar Dei Verbum. Cele patru teme sunt: 1. Revelația și transmiterea revelației divine; 2. Inspirația divină și interpretarea Sfintei Scripturi; 3. Vechiul Testament și Noul Testament; 4. Sfânta Scriptură în viața Bisericii.

Volumul de față începe cu Scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel: "Documentele Conciliului Vatican II, mai ales constituția dogmatică Dei Verbum, precizările din Catehismul Bisericii Catolice, precum și catehezele pe care le veți primi vă vor ajuta să pătrundeți în «caseta cu comoara vieții», în Sfânta Scriptură, lumină adevărată în întunericul lumii și rază de speranță pentru o lume mai bună și mai dreaptă".

Pr. Iosif Antile prezintă Anul Bibliei cu Dei Verbum, explicând cele patru teme ale documentului. Aceste teme au fost prezentate în timpul Adventului.

Pr. Cristinel Fodor prezintă Lectio divina cu Dei Verbum, având următoarele teme: botezul și ispitirea lui Isus; tabloul ucenicilor lui Isus; Isus și femeile; cele trei fețe ale eticii lui Luca; inefabila gingășie a lui Dumnezeu; de la ultima cină până la moarte; Isus înviat și viu în Biserică. Aceste cateheze vor fi prezentate în perioada Postului Mare, un prilej de a pătrunde mai profund în mesajul Evangheliei după sfântul Luca - evanghelie ce va fi proclamată în anul liturgic 2006-2007.

Pr. Felician Tiba scoate la lumină personalități biblice importante, începând cu Adam, continuând cu patriarhii, cu regii, cu judecătorii, cu profeții, cu Fecioara Maria, cu evangheliștii, finalizând cu Ștefan, primul martir. Aceste personalități expuse în cele 40 de cateheze sunt propuse drept exemple demne de urmat. Aceste cateheze vor fi prezentate în Timpul de peste an, destinate pentru catehezele generale ce vor avea loc în fiecare săptămână.

Marius Enășel

* * *

Mesajul cu ocazia Celei de-a XCIII-a Zile Mondiale a Migrantului și a Refugiatului

La Editura "Presa Bună" a apărut Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea cu ocazia Celei de-a XCIII-a Zile Mondiale a Migrantului și a Refugiatului. Tema acestui an - "familia migrantă" -, abordată și în alți ani (1980, 1986, 1993), dorește să fie expresia angajării Bisericii în fața acestei realități.

Având prezentă imaginea sfintei familii de la Nazaret - icoană a tuturor familiilor -, acest mesaj este o invitație spre o reflecție asupra condiției familiei migrante pusă în situația îndepărtării dintre membrii ei, stabilirii de noi relații, uitării trecutului etc., precum și asupra acestei ocazii, moment de sensibilizare a comunităților ecleziale și a opiniei publice.

Iulian Roca

* * *

Mesajul cu ocazia Celei de-a XV-a Zile Mondiale a Bolnavului

Colecția "Mesaje" de la Editura "Presa Bună" este completată de o nouă apariție cu ocazia desfășurării Celei de-a XV-a Zi Mondială a Bolnavului din 11 februarie 2007. Prezentul mesaj se adresează mai ales bolnavilor incurabili și celor aflați în fază terminală.

În ziua în care se celebrează comemorarea liturgică a sfintei Fecioare de la Lourdes, Biserica își îndreaptă atenția spre cei bolnavi. Acestora le este adresat un îndemn de a contempla suferințele lui Cristos răstignit, pentru ca împreună cu el să se îndrepte către Tatăl ceresc cu încredere totală.

Un apel la sensibilitate și condescendență se adresează celor care se implică în acțiuni dedicate îngrijirii bolnavilor, pentru a fi martori eficace ai iubirii lui Dumnezeu.

Iulian Roca

* * *

Mesajul cu ocazia Celei de-a XL-a Zile Mondiale a Păcii

La Editura "Presa Bună" a apărut Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea cu ocazia Celei de-a XL-a Zile Mondiale a Păcii care s-a celebrat la 1 ianuarie. Acest document a avut ca tema "Persoana umană, inima păcii".

Mesajul papei are opt puncte: persoana umană și pacea; dreptul la viața și libertatea religioasă; egalitatea de natură a fiecărei persoane umane; ecologia păcii; viziuni reductive ale omului asupra păcii; organizațiile internaționale și drepturile omului; drepturile internaționale umanitare; transcendența omului.

Pentru a fi pace trebuie mai întâi ca omul să recunoască în persoana proprie și în cei din jur marea demnitate de ființă umană creată de Dumnezeu iar această demnitate să se bucure de respect. Omul trebuie să conștientizeze că este creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu și astfel devine capabil de a dialoga cu Creatorul său și de a-l cunoaște în mod personal.

Sfântul Părinte subliniază în mesajul său pentru pace: "Respectul pentru demnitatea persoanei umane este o condiție esențială pentru pace în cadrul familiei umane. Doar prin conștientizarea demnității transcendente a fiecărui om, familia umană poate urma calea care duce la pace și comuniune cu Dumnezeu".

Marius Enășel

* * *

Carlo Carreto

La Editura "Presa Bună" a apărut cartea: Carlo Carreto de Teresio Bosco.

Viața lui Carlo Carretto a avut trei mari cotituri hotărâtoare: la 18 ani când "am îngenuncheat în fața unui bătrân misionar, de care îmi amintesc că avea ochii limpezi și simpli, spre a-i spune spovada mea" (acel eveniment îl numește "convertirea mea"); la 23 de ani când "am întâlnit un medic care mi-a vorbit despre Biserică și despre frumusețea de a sluji cu toată ființa noastră, chiar rămânând în lume"; iar la 44 de ani "a fost chemarea cea mai serioasă din viața mea... atunci am spus da la glasul: «Vino cu mine în pustiu!»".

Marius Enășel

* * *

Cateheze. Anul Sfintei Scripturi II
Ed. "Presa Bună", 2006, 15x21 cm, 272 p., 10 RON

Mesajul cu ocazia Celei de-a XCIII-a Zile Mondiale a Migrantului și a Refugiatului
Ed. "Presa Bună", 2006, 10x14 cm, 10 p., 0,5 RON

Mesajul cu ocazia Celei de-a XL-a Zile Mondiale a Păcii
Ed. "Presa Bună", 2006, 10x14 cm, 22 p., 0,5 RON

Mesajul cu ocazia Celei de-a XV-a Zile Mondiale a Bolnavului
Ed. "Presa Bună", 2006, 10x14 cm, 16 p., 0,5 RON

Carlo Carretto
Teresio Bosco, Ed. "Presa Bună", 2006, 10x14 cm, 40 p., 3 RON

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat