Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Mesajul pentru Cea de-a XXI-a Zi Mondială a Tineretului

La Editura "Presa Bună" a apărut Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a XXI-a Zi Mondială a Tineretului, care se va celebra la 9 aprilie, Duminica Floriilor. Prin acest document, cu tema "Cuvântul tău e făclie pentru pașii mei și lumină pentru cărările mele" (Ps 118 [119],105), tradus în limba română de pr. Mihai Pătrașcu, papa Benedict al XVI-lea arată că "prezența iubitoare a lui Dumnezeu, prin cuvântul său, este făclie ce alungă întunericul fricii și luminează drumul chiar și în momentele cele mai dificile".

Întrunirea tinerilor din ziua de 9 aprilie reprezintă o etapă de apropiere de ZMT de la Sydney, din iulie 2008. În mesaj, papa Benedict al XVI-lea îi încurajează pe tineri să citească Biblia pentru a-l cunoaște pe Cristos. Scrisoarea îi îndeamnă pe tineri: "Să deveniți familiari cu Biblia, să o aveți la îndemână pentru ca să fie busola voastră indicându-vă drumul de urmat. Citind-o, veți învăța să îl cunoașteți pe Cristos", afirmă papa citându-l apoi pe sfântul Ieronim: "Necunoașterea Scripturii înseamnă necunoașterea lui Cristos". Papa îi invită pe tineri să reflecteze profund asupra cuvântului lui Dumnezeu prin lectio divina, ce "constituie un real itinerar spiritual".

"Este urgent - scrie papa - să apară o nouă generație de apostoli înrădăcinați în cuvântul lui Cristos, gata să răspundă provocărilor timpului nostru și gata să apere pretutindeni evanghelia. Acest lucru - continuă pontiful - vi-l cere Domnul, la aceasta vă invită Biserica, nu vă fie teamă să-i răspundeți cu generozitate, în special atunci când vă propune să-l urmați în viața consacrată sau în viața preoțească. Nu vă fie teamă; încredeți-vă în el și nu veți rămâne dezamăgiți".

Benedict al XVI-lea, care amintește "îmbogățitoarele experiențe" făcute la ZMT de la Köln în august anul trecut, invită apoi tinerii să iubească "cuvântul lui Dumnezeu" și Biserica. Tocmai Biserica - subliniază papa - "vă permite să vă apropiați de un tezaur de o așa înaltă valoare introducându-vă la a-i aprecia bogăția. Iubiți și urmați Biserica ce a primit de la întemeietorul ei misiunea de a arăta oamenilor drumul adevăratei fericiri". În continuare, Benedict al XVI-lea se oprește la dificultățile pe care tinerii de azi le întâmpină în a găsi adevărata fericire. "Nu e ușor - se citește în mesaj - a recunoaște și întâlni adevărata fericire în lumea în care trăim, în care omul este adesea ostatic prins de curente de gândire, care-l conduc, chiar dacă se crede "liber", la a se pierde în erori sau în iluziile unor ideologii aberante".

De aceea, avertizează papa, "este nevoie urgentă de a elibera libertatea, de a lumina întunericul în care omenirea pășește orbecăind". Cuvântul întrupat, Cuvântul adevărului, afirmă pontiful, "ne face liberi și ne îndreaptă libertatea spre bine". Îndeamnă astfel tinerii să mediteze des cuvântul lui Dumnezeu, lăsând ca Duhul Sfânt să fie "maestrul vostru".

Papa dedică o bună parte a mesajului locului central al cuvântului lui Dumnezeu ca "armă indispensabilă în lupta spirituală". Cuvântul, explică papa, "acționează în mod eficient și aduce rod dacă învățăm a-l asculta pentru ca apoi să ascultăm de el. Secretul pentru a avea "o inimă docilă" - reamintește - este de a-și forma o inimă capabilă să asculte. Acest lucru se obține meditând fără oprire cuvântul lui Dumnezeu și rămânând înrădăcinați în el prin efortul de a-l cunoaște din ce în ce mai bine". Papa îndeamnă în continuare pe tineri "să capete familiaritate cu Biblia, să o țină la îndemână, pentru ca să fie ca o busolă ce indică drumul de urmat". Pe de altă parte, scrie mai departe, "o cale bine verificată pentru a aprofunda și gusta cuvântul lui Dumnezeu este lectio divina, care constituie un itinerar spiritual propriu-zis pe etape". Dar încheie, "lectura, studiul și meditarea cuvântului trebuie să se traducă într-o viață de adeziune coerentă la Cristos și învățăturile sale".

* * *

Mesajul cu ocazia Celei de-a XXI-a Zile Mondiale a Tineretului
Benedict al XVI-lea, Ed. "Presa Bună", 2006, 10x14 cm, 10 p., 0,5 RON (5.000 ROL)

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat