Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi cărți

Lista cărților apărute la Editura "Sapientia" s-a îmbogățit cu trei noi volume: Cartea sinodală, cuprinzând deciziile în urma Sinodului diecezan desfășurat în Dieceza de Iași între 2001-2004; un interesant volum de Scrisori către comunitatea parohială, semnat de prelatul Albert Holenstein, și un prim volum de poezii, intitulat Piatra de cristal, al tânărului preot Iosif-Irinel Iosub.

* * *

Cartea sinodală

Editura "Sapientia" pune la dispoziția celor interesați un document deosebit de important pentru cunoașterea realității Diecezei de Iași la începutul noului mileniu: Cartea sinodală, un document care prezintă sugestiile și hotărârile Sinodului Diecezan, care a avut loc în perioada 8 decembrie 2001 - 8 decembrie 2004, cu scopul de a edifica și de a pregăti Biserica locală de Iași pentru provocările noului mileniu.

Cartea sinodală a fost promulgată prin decret episcopal, semnat în noua catedrală episcopală, la data de 8 decembrie 2005, și oglindește roadele imediate ale lucrărilor sinodale. Elaborată de un colectiv coordonat de PS Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, lucrarea este structurată pe 16 capitole, divizate în paragrafe numerotate, pentru a facilita consultarea. Acest volum este deosebit de important, întrucât, după cum se exprimă și PS Aurel, "fiecare Sinod este un fel de îndemn la metanoia, adică la o convertire... la o schimbare a modului de a gândi", iar un prim pas spre acest deziderat îl constituie acest volum, care se adresează tuturor credincioșilor și oamenilor de bunăvoință

În cuprinsul cărții cititorul va găsi și un indice tematic, care răspunde unei nevoi acute de ușurare a căutării. Lucrarea de față reprezintă carte de vizită a credincioșilor catolici din Moldova și permite cunoașterea lor și a realității Bisericii locale, care se confruntă cu marile probleme ale societății românești actuale. Poate fi consultat și citit cu ușurință, întrucât limbajul este accesibil, iar volumul a fost realizat cu precădere pentru credincioșii laici, pentru a conștientiza mai bine apartenența lor la Biserica locală de Iași și chemarea de a înainta în larg și de a-și arunca mrejele unei trăiri evanghelice în lume.

Stud. Andrei Dumitrescu

* * *

Scrisori către comunitatea parohială

Pentru a transmite un mesaj unei persoane sau unei comunități există diferite modalități. Scrisoarea poate fi un mijloc eficace de a transmite un mesaj într-o lume care uită tot mai mult de Dumnezeu.

Cartea de față este o colecție de scrisori adresate comunității din Parohia "Sf. Kolumban" din Bregenz. Însă problemele atinse în aceste scrisori sunt valabile și pentru noi astăzi.

Accentul este pus pe trăirea autentică a credinței personale.

Cum își poate trăi un creștin catolic în mod autentic viața de credință? Prelatul Albert Holenstein dă câteva indicații la această problemă prin scrisorile sale.

Este important să trăim în comunitate, nu în afara ei, și să ne implicăm în viața comunității parohiale, să participăm activ la Liturghie, căci ea este centrul vieții noastre de credință, locul întâlnirii personale cu Cristos.

Creștinii trebuie să fie pietre vii. Credința vorbește prin fapte. Ele sunt mărturia concretă a credinței. Sunt scoase în evidență nucleul credinței (care este iubirea față de aproapele) și substanța ei (a-i ajuta pe cei care au nevoie). Credința duce la un nou mod de a vedea: a fi creștin înseamnă a exista pentru ceilalți.

Educația religioasă e necesară din copilărie. Și cea mai eficace metodă de a-i educa la viața de credință pe copii este exemplul dat de părinți. Rugându-se împreună cu părinții, copiii învață și ei să se roage. Noi creștem în credință asemenea unui vas în mâinile olarului (care este Dumnezeu), lăsându-ne modelați de el.

O viață autentică de credință înseamnă trăirea adevăratelor valori umane și creștine. Totul se rezumă la iubire. Dacă știm să iubim știm să iertăm, știm să depășim greutățile vieții prezentându-le lui Dumnezeu, știm să dăruim, știm să fim alături de cei care au nevoie de ajutorul nostru.

Viața de credință se trăiește prin participarea la sacramente, în special la Spovadă și Euharistie. Ele constituie o "transfuzie de sânge" și nu o obligație incomodă. Prelatul îndeamnă prin paginile acestei cărți la o profunzime sacramentală.

Toată viața de credință este călăuzită de speranța în înviere. Credința trăită autentic pe pământ ne va conduce la comuniunea deplină cu Cristos.

În încheiere aș vrea să redau câteva "cuvinte care ar putea face mai frumoasă viața comună cu toți oamenii pe care-i întâlnim": "Bună dimineața" (se referă la atitudinea prietenească pe care o putem arăta pe întreg parcursul zilei), "Da, cu plăcere" (are în vedere disponibilitatea de a ajuta întotdeauna acolo unde cineva are nevoie de noi), "Îmi pare rău" (se referă la iertare), "Te rog" (presupune că avem nevoie de ceilalți oameni și că nu putem trăi fără ei) și "Mulțumesc" (vrea să spună că există foarte multe prilejuri de a mulțumi pe parcursul unei zile).

Stud. Ștefan Bogatu

* * *

Piatra de cristal

Piatra de cristal este titlul primului volum de poezii al tânărului preot Iosif Irinel Iosub, volum recent apărut prin grija directorului Editurii "Sapientia", pr. Ștefan Lupu.

Am avut prilejul să citesc aceste lucrări în manuscris, înainte ca ele să se fi constituit într-o Piatră de cristal, în panoplia editorială a "reginei literaturii" (dacă-mi este îngăduit) și să-mi fac, încă de pe atunci, o părere.

Știam de la G. Papini, și nu numai, că poezia și religia se înrudesc până la confuzie; știam că poezia trebuie să fie artă trăită cu sfințenie, până ce în cuvinte se simte acea "ardere-de-tot" (de care pomenește în Psalmi regele David), sau... că religia, evangheliile, cuvântul Domnului trebuie atât de bine asimilat felului nostru de a trăi, până la a deveni identitari mărturisirii cuvântului; iar... evanghelizarea... să se facă... și firesc..., dar pentru ca firescul, să aibă efect, trebuie comunicat artistic! Să faci din artă, rugăciune și din rugăciune, o artă!

Sigur că, în viața de păstorire a majorității preoților, până la urmă se ajunge la un moment de confluență, de topire a acestor două revărsări lăuntrice și enoriașii își modelează spiritele, după forma și măsura în care slujitorul altarului și-a cristalizat dimensiunea sacrului.

Iosif-Irinel Iosub are privilegiul talentului literar, a receptării sensibile a lumii, a naturii, a divinului; iar aceasta l-a condus spre confluența celor două albii, poezia și religia. Șansa ca ele să pornească împreună, să se întrepătrundă, încă de la începutul drumului său de păstorire este o binecuvântare. Beneficiarii sunt enoriașii, care vor trebui să înțeleagă că duhul creației vine, sporește, doar prin credință.

Piatra de cristal este o carte care s-a cerut scrisă în perioada studiilor făcute în Italia de tânărul poet, în perioada de căutare, de înțelegere a drumului asumat, a angajamentului de slujire "în via Domnului".

Profesia aleasă, este una grea, responsabilă.

Trebuie să fii formator de conștiințe! Multe din lucrările îmbuchetate în Piatra de cristal sunt și argumentul responsabilizării, al asumării scopului înalt, vertical, toate având ca temelie o atitudine de încredere desăvârșită în Dumnezeu, de abandon în credința mântuitoare și totdeauna biruitoare! Dar nu înseamnă că acest început de drum nu este scutit de întrebări, de ușoare neliniști, de doruri umane.

Important este că toate stările manifestate sunt fidel supravegheate și direcționate pe o albie bine gestionată, în care, chiar dacă licăre în luciul poeziei, melancolia, dorul, dorința, totdeauna, deasupra străjuiește, biruitor, astrul-rațiunii-sacre.

Sentimentul de iubire îl mută din propria inimă în centrul universului sau din inima pământului își încarcă propria inimă. Pentru ca de acolo, sufletul său de poet, binecuvântat și de harul cunoașterii cuvântului-divin, să se transforme în spectru: într-o floare de cristal a iubirii, a drumului spre desăvârșire.

Versurile lui Irinel-Iosif Iosub aduc liniște și claritate. Așa cum îi este și sufletul. Iar sufletul său este aureolat de dorința de a-și împărtăși frumusețea interioară cu cei în slujba cărora s-a dăruit: oamenilor, în general, creștinilor, oamenilor din satu-i natal, părinților etc. Lor le închină sufletul său liric, elanul tineresc, savoarea mesajului divin.

Salutăm acest început de drum editorial prin publicarea acestor îmbuchetări lirice sub titlul Piatra de cristal și-i dorim preotului Irinel-Iosif Iosub clipe roditoare de frumos creativ și încununarea lor în, mereu, alte volume!

Constanța Apetroaie

* * *

Cartea sinodală,
Dieceza de Iași, Ed. "Sapientia", 2005, 17x24 cm, 356 p., 15 RON (150000 ROL)

Scrisori către comunitatea parohială
Albert Holenstein, Ed. "Sapientia", 2006, 14x20 cm, 84 p., 3 RON (30000 ROL)

Piatra de cristal,
Irinel Iosif Iosub, Ed. "Sapientia", 2005, 12x17 cm, 196 p., 10 RON (100.000 ROL)

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat