Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Serafica": Institutele de Viață Consacrată (cann. 573-730)

La Editura "Serafica", din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a apărut recent lucrarea Institutele de Viață Consacrată (cann. 573-730), a lui José F. Castańo, O.P., tradusă și îngrijită în limba română de pr. conf. univ. dr. Maximilian Pal, OFM Conv.

Lucrarea este un instrument util și indispensabil pentru toate institutele de viață consacrată de rit latin (și nu numai) din România. Claritatea și ușurința acestor pagini pe care cititorul le poate parcurge îi oferă posibilitatea de a pătrunde mai bine în normele și canoanele cu privire la institutele de viață consacrată existente astăzi în Biserică. Cartea se adresează tuturor persoanelor consacrate care doresc să cunoască și să aprofundeze mai bine diferitele aspecte ale acestei stări de viață propusă de însuși Mântuitorul nostru Isus Cristos.

Compusă din trei părți principale dispuse în patrusprezece capitole, cartea ne oferă o viziune globală și detaliată a doctrinei Conciliului și legislației canonice în vigoare. Prima parte este împărțită în șase capitole care expun normele comune tuturor institutelor de viață consacrată, semnificația ei (cap. I), formele și institute de viață consacrată (cap. II) cu patrimoniul și dreptul propriu (cap. III). În următoarele capitole, autorul ne oferă un comentariu cu privire la canoanele 579-585, care vorbesc despre înființarea, unificarea, împărțirea, modificarea și suprimarea unui institut de viață consacrată (cap. IV), despre relațiile institutelor cu autorizarea supremă a Bisericii și cu episcopii (cap. V) și despre puterea superiorilor și a capitulelor călugărești (cap. VI).

Partea a doua este împărțită în șapte capitole și analizează normele specifice institutelor călugărești. În capitolul al VI-lea, autorul expune natura teologică și juridică a institutelor călugărești și împărțirea lor. Apoi ne sunt prezentate actele juridice necesare pentru înființarea și desființarea canonică a caselor călugărești (cap. VIII).

Un alt aspect important de luat în considerare este acela cu privire la bunurile materiale și administrarea lor conform normelor civile și bisericești (cap. IX-XI), de exemplu, norme contractuale, plăți, înstrăinări și orice fel de operațiuni economice care ar putea deteriora situația patrimonială a unui institut de viață consacrată. O altă ramură importantă a institutelor de viață consacrată este fără îndoială admiterea și formarea candidaților, pe care autorul ne-o prezintă în capitolul al X-lea. Toate institutele de viață consacrată fac parte integrantă din viața unei dieceze și de aceea ele colaborează cu episcopul diecezan la operele de apostolat și de pastorație (cap. XII). În sfârșit, autorul ne oferă un comentariu foarte bun al canoanelor 684-704, cu privire la separarea de institutul de viață consacrată: trecerea la un alt institut, ieșirea sau eliminarea din institut (cap. XIII).

Partea a treia a cărții ne oferă pe scurt în capitolul al XIV-lea, normele specifice institutelor seculare cu un scurt isotric al acestora și antecedentele juridice.

Consider că această operă cu privire la institutele de viață consacrată, tradusă în limba română de pr. Maximilian Pal, este un ajutor în plus pentru toți cei care au îmbrățișat această stare de viață și care doresc să cunoască și să aprofundeze mai bine toate aspectele pe care le implică dăruirea întregii persoane în slujba lui Cristos și a Bisericii sale în colaborare cu episcopul locului.

Chiar dacă la prima vedere această carte pare să se adreseze în primul rând superiorilor și formatorilor institutelor de viață consacrată, totuși ea este un instrument util pus la dispoziția oricărui membru, pentru a cunoște drepturile și obligațiile pe care și le asumă prin profesarea unei stări de viață evanghelică cu bucuriile și frământările ei. Și dacă îmi este permis aș dori să fac o recomandare tuturor să găsească timp pentru citirea și studierea acestei cărți.

Pr. dr. Mihai Gal

* * *

Institutele de viață consacrată (cann. 573-730). Ediție îngrijită de pr. conf. univ. dr. Maximilian Pal
José F. Castańo, O.P., Ed. "Serafica", 2005, ISBN 973-7820-25-8, 17x24 cm, 306 p., 19,5 RON (195.000 ROL)

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat