Dublă sărbătoare la Onești: hramul și sfințirea Bisericii "Sfinții Apostoli Petru și Paul"
Duminică, 29 iunie 2025, în solemnitatea Sfinților Petru și Paul, comunitatea catolică din Onești a avut parte de o dublă sărbătoare, fiind celebrată Sfânta Liturghie de hram, în cadrul căreia a fost consacrat altarul și a fost sfințită Biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul". Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, avându-l alături și pe ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București. La eveniment au mai participat părintele paroh, preoți din decanat, preoți originari din comunitate, preoți care au activat în această parohie și alți preoți invitați. De asemenea, au fost prezenți: părintele Nicolae Zaharia, Protopop al Protoieriei Onești, domnul Claudiu Găburel, viceprimar al Municipiului Onești, credincioșii celor două parohii catolice din Onești, dar și credincioși din alte parohii mai apropiate sau mai îndepărtate.
La ora 10.45, cei doi episcopi au fost primiți în mod oficial în fața bisericii de părintele paroh Gheorghe Cojocaru și de toți cei prezenți. Celebrarea solemnă a început la ora 11.00, când episcopii, preoții, seminariștii și ministranții, venind în procesiune, au fost așteptați de toți credincioșii prezenți. Ajunși în fața Bisericii, Preasfințitul Iosif i-a salutat pe credincioși, iar apoi, părintele paroh a prezentat un scurt istoric al lucrărilor de renovare care au început sub conducerea sa în anul 2023 și au fost finalizate în anul 2025.
În continuare, episcopul a binecuvântat apa și sarea, pentru a stropi pereții exteriori ai bisericii. A urmat ritul deschiderii ușilor, după care, în procesiune, s-a intrat în interiorul bisericii, episcopul stropind și pereții interiori. Ajunși în prezbiteriu, s-a intonat imnul "Mărire" și au fost proclamate lecturile.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de ÎPS Aurel Percă care, la început, a scos în evidență faptul că aceste evenimente: hramul, consacrarea altarului și sfințirea bisericii sunt "o adevărată împletire între piatra materială și piatra vie care este Cristos". Apoi, ÎPS Aurel a prezentat o scurtă istorie a parohiei, spunând că biserica din Onești este "martora vie a atâtor generații: de la bunicii noștri care veneau aici cu bucurie, la copiii care astăzi se joacă în curtea bisericii, la cei plecați departe care își amintesc cu dor de botezurile, de nunțile și de slujbele din biserică". Continuând predica, a pus în față și exemplul patronilor bisericii, Sfinții Petru și Paul, doi oameni diferiți, dar uniți de aceeași iubire: iubirea pentru Isus Cristos, scoțând în evidență că fiecare credincios, cu darul primit de la Dumnezeu, poate fi un "mic Petru și un mic Paul în Oneștiul nostru. Petru ne învață să fim statornici, să fim fideli, chiar dacă mai cădem; Paul ne învață să fim misionari neobosiți, gata mereu să începem din nou, chiar dacă uneori apare și eșecul". În final, Înaltpreasfințitul i-a îndemnat pe credincioși să nu lase biserica goală, să nu uite de sfintele taine și să nu piardă obiceiul rugăciunii.
După predică a urmat Crezul, Litania tuturor sfinților și depunerea relicvelor în altar. Au fost depuse relicve ale Sfântului Ioan Paul al II-lea, ale Sfântului Paul al VI-lea, ale Sfântului Anton de Padova, ale Fericitului Ieremia Valahul, ale Fericitului Anton Durcovici, ale Fericitului Vladimir Ghika și ale Fericitei Veronica Antal. Au urmat rugăciunea de Consacrare, ungerea altarului și a pereților Bisericii cu sfânta Crismă, ritul tămâierii altarului și a pereților. Imediat după, altarul a fost acoperit cu fața de altar, iar lumânările și becurile au fost aprinse, luminând întreaga biserică, în timp ce corul a intonat cântecul "Înnoiește-te Noule Ierusalime". Ritul consacrării fiind încheiat, Sfânta Liturghie a continuat cu Liturgia Euharistică.
La finalul celebrării s-a dat citire "Decretului pentru consacrarea altarului și sfințirea bisericii". Apoi a luat cuvântul părintele paroh, Gheorghe Cojocaru, care a scos în evidență că toate au fost făcute pentru slava lui Dumnezeu. A adus mulțumiri lui Dumnezeu și tuturor celor care au participat și s-au implicat la lucrările de renovare a bisericii, în special credincioșilor parohiei "Sfinții Apostoli Petru și Paul", credincioși pe care el îi păstorește și care i-au fost alături în acești ani. Și, în final, le-a mulțumit și tuturor celor prezenți la această sărbătoare. Ultimul care a luat cuvântul a fost Preasfințitul Iosif Păuleț, care a adus un gând de recunoștință părintelui paroh, felicitându-l atât pe el, cât și pe credincioșii din parohie, îndemnându-i pe aceștia să fie alături de păstorii lor sufletești. Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea finală și trimiterea poporului.
Pr. Adrian Bortă
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
29 iunie: Dublă sărbătoare la Onești: Hramul și sfințirea Bisericii "Sfinții Apostoli Petru și Paul"