Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Leon al XIV-lea: Discurs adresat participanților la Întâlnirea Internațională Preoți fericiți "V-am numit prieteni" (In 15,15) promovată de Dicasterul pentru Cler (26 iunie 2025)

Începem cu semnul Crucii, pentru că toți suntem aici, pentru că Isus Cristos a murit și a înviat, ne-a dat viața și ne-a chemat să slujim. În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Pacea să fie cu voi!

[Salutul cardinalului Lazzaro You Heung-sik, prefect al Dicasterului pentru Cler]

Preaiubiți frați în preoție, queridos hermanos, dear brothers priests,

Preaiubiți formatori, seminariști, animatori vocaționali, prieteni în Domnul!

Este o mare bucurie pentru mine să fiu astăzi aici cu voi. În inima Anului Sfânt, împreună vrem să mărturisim că este posibil să fim preoți fericiți, pentru că ne-a chemat Cristos, Cristos ne-a făcut prietenii săi (cf. In 15,15): este un har pe care vrem să-l primim cu recunoștință și responsabilitate.

Aș dori să-i mulțumesc cardinalului Lazzaro și tuturor colaboratorilor Dicasterului pentru Cler pentru slujirea lor generoasă și competentă: o muncă vastă și prețioasă, care se desfășoară adesea în tăcere și în discreție și care produce roade de comuniune, de formare și de reînnoire.

Cu acest moment de schimb fratern, un schimb internațional, putem valoriza patrimoniul experiențelor deja maturate, încurajând creativitatea, coresponsabilitatea și comuniunea în Biserică, astfel încât ceea ce este semănat cu dăruire și generozitate în atâtea comunități să poată deveni lumină și stimulent pentru toți.

Cuvintele lui Isus: "V-am numit prieteni" (In 15,15), nu sunt doar o declarație afectuoasă adresată discipolilor, ci o adevărată cheie pentru a înțelege slujirea sacerdotală. De fapt, preotul este un prieten al Domnului, chemat să trăiască o relație personală și de încredere cu el, hrănită de cuvânt, de celebrarea sacramentelor, de rugăciunea zilnică. Această prietenie cu Cristos este fundamentul spiritual al slujirii primite prin hirotonire, sensul celibatului nostru și energia slujirii ecleziale căreia îi dedicăm viața noastră. Ea ne susține în momentele de încercare și ne permite să reînnoim în fiecare zi "da"-ul rostit la începutul vocației.

Îndeosebi, preaiubiților, din acest cuvânt-cheie aș vrea să scot trei implicații pentru formarea la slujirea sacerdotală.

Înainte de toate, formarea este un drum de relație. A deveni prieteni cu Cristos înseamnă a fi formați în relație, nu numai în competențe. Așadar, formarea sacerdotală nu se poate reduce la dobândirea de noțiuni, ci este un drum de familiaritate cu Domnul care implică întreaga persoană, inimă, inteligență, libertate și o plăsmuiește după imaginea Bunului Păstor. Numai cei care trăiesc în prietenie cu Cristos și sunt pătrunși de Duhul său pot vesti cu autenticitate, pot mângâia cu compasiune și pot călăuzi cu înțelepciune. Asta necesită ascultare profundă, meditație și o viață interioară bogată și ordonată.

În al doilea rând, fraternitatea este un stil esențial de viață prezbiterală. A deveni prieteni ai lui Cristos comportă să trăim ca frați între preoți și între episcopi, nu drept concurenți sau individualiști. Așadar, formarea trebuie să ajute la construirea de legături solide în prezbiteriu ca expresie a unei Biserici sinodale, în care creștem împreună împărtășind ostenelile și bucuriile slujirii. De fapt, cum am putea noi, slujitorii, să fim constructori de comunități vii dacă, în primul rând, nu ar domni între noi o fraternitate efectivă și sinceră?

În afară de asta, a forma preoți prieteni ai lui Cristos înseamnă a forma oameni capabili să iubească, să asculte, să se roage și să slujească împreună. Pentru aceasta, trebuie acordată toată atenția pregătirii formatorilor, deoarece eficacitatea muncii lor depinde în primul rând de exemplul de viață și de comuniunea dintre ei. Însăși instituția seminariilor ne amintește că formarea viitorilor slujitori hirotoniți nu se poate desfășura în manieră izolată, ci are nevoie de implicarea tuturor prietenilor și prietenelor Domnului care trăiesc ca discipoli misionari în slujba poporului lui Dumnezeu.

În acest sens, aș vrea să spun un cuvânt și despre vocații. În pofida semnalelor de criză care trec prin viața și misiunea preoților, Dumnezeu continuă să cheme și rămâne fidel față de promisiunile sale. Trebuie să existe spații adecvate pentru a asculta glasul său. Pentru aceasta, sunt importante mediile și formele de pastorație a tineretului impregnate de evanghelie, unde vocațiile la dăruirea totală de sine să se poată manifesta și maturiza. Să aveți curajul de propuneri puternice și eliberatoare! Privind la tinerii care în acest timp al nostru spun Domnului generosul lor "iată-mă", să simțim cu toții nevoia de a reînnoi "da-ul" nostru, de a redescoperi frumusețea de a fi discipoli misionari în urmarea lui Cristos, Bunul Păstor.

Preaiubiților, celebrăm această întâlnire în ajunul Solemnității Preasfintei Inimi a lui Isus: din acest "rug aprins" își are originea vocația noastră; din acest izvor de har vrem să ne lăsăm transformați.

Enciclica Papei Francisc Dilexit nos, dacă este un dar prețios pentru toată Biserica, este deosebit de prețioasă pentru noi, preoții. Ea ne interpelează puternic: ne cere să păzim împreună mistica și angajarea socială, contemplația și acțiunea, tăcerea și vestirea. Timpul nostru ne provoacă: mulți par să se fi distanțat de credință, și totuși, în adâncul multor persoane, mai ales al tinerilor, există sete de infinit și de mântuire. Atâția experimentează o absență a lui Dumnezeu, și totuși fiecare ființă umană este făcută pentru el, iar planul Tatălui este să-l facă pe Cristos inima lumii.

Pentru aceasta vrem să redescoperim împreună elanul misionar. O misiune care propune evanghelia lui Isus cu curaj și iubire. Prin acțiunea noastră pastorală, Domnul însuși este cel care are grijă de turma sa, îi adună pe cei împrăștiați, se apleacă asupra celor răniți, îi susține pe cei descurajați. Imitând exemplul Învățătorului, creștem în credință și, prin urmare, devenim martori credibili ai vocației pe care am primit-o. Când unul crede, se vede: fericirea slujitorului reflectă întâlnirea sa cu Cristos, susținându-l în misiune și în slujire.

Iubiți frați în preoție, vă mulțumesc vouă care ați venit de departe! Vă mulțumesc fiecăruia pentru dăruirea zilnică, în special în locurile de formare, în periferiile existențiale și în locuri dificile, uneori periculoase. În timp ce ne amintim de preoții care și-au dat viața, chiar până la vărsarea sângelui, astăzi ne reînnoim disponibilitatea de a trăi fără rezerve un apostolat de compasiune și de bucuriei.

Vă mulțumesc pentru ceea ce sunteți! Pentru că voi le amintiți tuturor că este frumos a fi preoți și că fiecare chemare a Domnului este, înainte de toate, o chemare la bucuria sa. Nu suntem perfecți, dar suntem prieteni ai lui Cristos, frați între noi și copii ai Mamei sale duioase Maria, și asta ne este îndeajuns.

Să ne îndreptăm către Domnul Isus, către Inima sa milostivă care arde de iubire pentru fiecare persoană. Să-i cerem harul de a fi discipoli misionari și păstori după voința sa: căutându-i pe cei pierduți, slujindu-i pe cei săraci, călăuzindu-i cu umilință pe cei încredințați nouă. Fie ca Inima lui să inspire planurile noastre, să transforme inimile noastre și să ne reînnoiască în misiune. Vă binecuvântez cu afect și mă rog pentru voi toți.

[Un preot îl întreabă pe Sfântul Părinte dacă îl poate îmbrățișa]

Dacă este unul pentru toți! Pentru că după aceea și ceilalți vor! Sunteți de acord? [preoții răspund: Da!] Unul pentru toți! Deci, unul pentru toți!

[în spaniolă] Să ridice mâna cei care vin din America Latină!

[în engleză] Câți vin din Africa?... Câți din Asia?... Din Europa?... Din Statele Unite?...

[vine acel preot, se prezintă și îl îmbrățișează pe Sfântul Părinte]

În numele tuturor celor prezenți în acest moment.

[în spaniolă] Pentru a încheia, propunem un moment de rugăciune. [în italiană] Un moment foarte scurt, dar ceea ce am spus mai înainte în cuvinte, cât de important este! Vreau să subliniez importanța vieții spirituale a preotului. De atâtea ori, când avem nevoie de ajutor, căutați un bun "însoțitor", un director spiritual, un bun duhovnic. Nimeni aici nu este singur. Și chiar dacă lucrați în cea mai îndepărtată misiune, nu sunteți niciodată singuri! Încercați să trăiți ceea ce Papa Francisc numea adesea "apropiere": apropiere de Domnul, apropiere de episcopul vostru sau superiorul călugăresc și apropiere și între voi, pentru că voi trebuie să fiți cu adevărat prieteni, frați; trăiți această experiență foarte frumoasă de a merge împreună știind că suntem chemați să fim discipoli ai Domnului. Avem o misiune mare și toți împreună o putem îndeplini. Contăm mereu pe harul lui Dumnezeu, pe apropierea și din partea mea, și împreună putem fi cu adevărat acest glas în lume. Mulțumesc!

Așadar, să ne rugăm împreună: Tatăl nostru...

Și Mariei, Mama noastră, să-i spunem: Bucură-te, Marie,...

[Binecuvântare]

Urări vouă tuturor! Dumnezeu să vă binecuvânteze mereu!

LEO PP. XIV

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat