Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
"Rerum novarum" republicată de Libreria Editrice Vaticana

Doi Leon pentru două revoluții

În mai 1891, Leon al XIII-lea dă la tipar o enciclică destinată să schimbe lumea: Rerum novarum. Împotriva unui model bazat pe exploatarea muncitorilor și pe îmbogățirea câtorva în detrimentul multora, papa reafirma centralitatea demnității umane și necesitatea solidarității, aducând creștinismul în dialog cu noile provocări sociale și economice. Pe 8 mai 2025, Robert Francis Prevost a fost ales papă și a ales să se numească Leon. O alegere departe de a fi întâmplătoare și care se reflectă în volumul - disponibil în librării de astăzi, marți, 17 iunie - intitulat Leone XIII - Rerum novarum. Lettera enciclica sulla questione sociale [Leon al XIII-lea - Rerum novarum. Scrisoare enciclică despre chestiunea socială] (Lev, HarperCollins, 105 pagini). Cartea se deschide cu o introducere de Aldo Cazzullo, din care publicăm mai jos câteva fragmente împreună cu primele două paragrafe ale enciclicei Papei Pecci.

Ieri, revoluția industrială. Astăzi, revoluția inteligenței artificiale. Astăzi, ca și ieri, un papă numit Leon.

Dacă acum Papa Leon al XIV-lea ar rescrie enciclica predecesorului său Leon al XIII-lea, Rerum novarum, "Despre lucrurile noi", întreaga lume ar striga de scandal. Stânga l-ar ataca pentru condamnarea clară a socialismului. Dreapta i-ar reproșa criticile sale la adresa inegalităților și a lăcomiei capitaliștilor, sau mai degrabă a "stăpânilor". Toți l-ar acuza că invadează domeniul. "Papa vrea să facă politică", ar spune ei.

Și, de fapt, Rerum novarum este o enciclică economico-politică. Papa Leon al XIII-lea simte necesitatea să interpreteze semnele timpurilor, conștient că trăiește o cotitură în istorie. Încă de la primele cuvinte, analiza sa impresionează prin claritate și clarviziune, până în punctul în care ar putea cu adevărat să fie rescrisă exact la fel astăzi: "Bogăția acumulată în mâinile câtorva și sărăcia răspândită pe scară largă..."

Evident, lumea din 1891, când a fost publicată enciclica, era foarte diferită de cea de astăzi. Condițiile majorității populației erau incomparabil mai dificile. Nu existau sistemele naționale de sănătate. Speranța de viață era mult mai mică. Tinerii, uneori copiii, erau considerați adulți mai mici, destinați să muncească, adesea cu sarcini deosebit de crunte, de exemplu în mină. Mințile bărbaților nici măcar nu erau atinse de ideea că femeile puteau avea aceleași drepturi ale lor; și, în orice caz, numai o minoritate dintre oameni aveau drepturi politice, puteau vota, erau liberi să exprime propria opinie, puteau participa la viața publică.

În alte privințe, timpul care ne este dat este foarte asemănător cu acela al străbunicilor noștri. Marele progres al "artelor" - așa cum le definește Leon al XIII-lea în Rerum Novarum -, al tehnologiei, al științei a creat bogății imense. Dar acestea nu sunt redistribuite, ci ajung în puține mâini și adesea sunt puse în siguranță în paradisuri fiscale. Pentru majoritatea societății, progresul implică efort mai mare, anxietate mai mare, o înrăutățire, dacă nu chiar o brutalizare a calității vieții. Dacă atunci a existat revoluția industrială, în timpul care ne este dat - așa cum a subliniat Leon al XIV-lea încă din prima zi a pontificatului său - există revoluția digitală și a inteligenței artificiale. Dacă muncitorii distrugeau mașinile, în care vedeau condamnarea lor, de data aceasta clasa de mijloc va fi cea care își va vedea distruse locurile de muncă: bănci, companii de asigurări, firme profesionale. Angajați, medici, avocați, arhitecți, jurnaliști vor fi din ce în ce mai mult înlocuiți de ChatGPT sau cum se va numi peste câțiva ani. Vor rămâne lucrările de îngrijire, serviciile aduse persoanelor, pe care copiii și nepoții noștri refuză să le facă, lăsându-le de bunăvoie migranților; a căror sosire, cu atât mai mult când este gestionată de traficanții moderni de ființe umane, provoacă grave dificultăți sociale, un adevărat război între săraci pentru casă, pentru un loc la grădiniță, pentru un pat de spital, pentru salarii, pentru drepturi.

Inteligența artificială nu se limitează să înlocuiască omul. Riscă să-l șteargă, așa cum a intuit și s-a temut Papa Prevost. Combinația dintre inteligența artificială, biotehnologii, clonări va face teoretic posibilă apariția unor creaturi post-umane, cyborg cu corp mecanic, care vor avea computerul drept creier și internetul drept memorie, care vor ști mult mai multe lucruri decât noi, care vor fi mult mai inteligente decât noi; și nu este clar de ce ar trebui să ne asculte, în loc să ne dea ordine.

Suntem siguri că în acel moment puterea politică va fi de partea oamenilor, mai degrabă decât de partea post-umanilor, care costă mai puțin, nu cer salarii sau drepturi, nu se îmbolnăvesc și produc mult mai mult? Concentrarea înfricoșătoare în puține mâini a puterii economice, a puterii politice și a puterii de control al datelor creează pericole imense și ambiții imense. Elon Musk nu se ascunde să afirme că țintește spre nemurire: dacă trupurile noastre umane se descompun și mor, conștiința noastră, memoria noastră, identitatea noastră, inserate ca un cip pe noile dispozitive biotehnologice, ne-ar putea face teoretic să trăim pentru totdeauna. Nu pe noi, desigur; pe tehnocrați și pe cei dragi ai lor. Eventual pe Marte.

Știință fantastică? Ce ar fi crezut cititorii lui Rerum novarum dacă le-ar fi spus cineva că strănepoții lor vor vorbi între ei de la distanță, vor zbura în spațiu, vor construi bombe capabile să distrugă planeta și că într-o zi vor amenința serios că le vor folosi?

[...] Mă aflam în America când s-a întâmplat (alegerea lui Leon al XIV-lea, n.r.). În trenul regional 95 de la New York la Washington, lângă Philadelphia, la ora 1.13, ora locală, pe 8 mai 2025, s-a auzit un strigăt de bucurie. Aproape toți pasagerii, între care mulți afroamericani, urmăreau transmisiunea în direct de la "Sfântul Petru" pe telefoanele mobile, unii pe CNN, alții pe Fox, în funcție de înclinațiile lor politice. Dar toți, democrați și republicani, negri și albi, s-au bucurat de vestea primului papă nord-american din istorie.

[...] Născut în Chicago, Illinois - orașul marcat de învățătura socială a arhiepiscopului Joseph Bernardin, foarte apropiat în ultimii ani de tânărul Obama -, Prevost a studiat în Pennsylvania, la universitatea augustinienilor din Villanova. Moto: Veritas, Unitas, Caritas. Papa Leon - pentru americani, Pope Leo - este un adevărat fiu al lumii. Tatăl său, Louis Marius, avea rădăcini franceze și italiene; mama sa, Mildred Martinez, este descrisă ca fiind de origine spaniolă. Dar New York Times a relansat o istorie extraordinară: bunica maternă a papei, Louise Baquié, era creolă; iar bunicul său, Joseph Martinez, era negru, un mic proprietar de pământ în Seventh Ward, cartier din New Orleans locuit în mod tradițional de o comunitate catolică de origini africane și caraibiene. Bunicii papei au părăsit Louisiana pentru Chicago la începutul secolului al XX-lea, ducând cu ei credința catolică și cultura creolă a muzicii și a somnului prăjit, care constituie humusul cultural al South Side din Chicago, unde s-a născut nepotul lor, Robert Francis, în 1955. Istoria este rezultatul cercetărilor efectuate de un genealogist, Jari C. Honora, educat și el de augustinieni, care lucrează la Historic New Orleans Collection și precizează că bunicii materni ai papei sunt descriși ca fiind de culoare sau mulatri în toate documentele și mărturiile pe care le-a găsit. Iar istoria a fost confirmată la New York Times de fratele mai mare al papei, John Prevost, în vârstă de 71 de ani, care încă trăiește la periferia orașului Chicago.

[...] (Papa, n.r.) Vorbește despre pace, se adresează săracilor, celor slabi, celor din urmă și, în același timp, se prezintă cu stilul său, cu personalitatea sa, cu limbajul său. Și cu numele său.

Leon cel Mare a fost papa care l-a oprit pe Attila, nu cu sabia, ci cu crucea. Papa făcător de pace.

Leon era numele celui mai fidel prieten al Sfântului Francisc, care a fost cu el până la sfârșit, a rămas alături de el în ora cea mai dificilă, când sfântul a căutat izolarea pe La Verna, unde, conform tradiției, a primit stigmatele, a adunat destăinuirile sale și ne-a lăsat pagini foarte frumoase despre Francisc. Și Papa Prevost, înainte de a fi ales de cardinali în secretul conclavului, a fost ales de Papa Bergoglio, care l-a găsit într-o țară de misiune, Peru, nu în Lima sau Arequipa sau la Cuzco, ci în îndepărtata Chiclayo, l-a simțit ca frate, l-a chemat la Roma la momentul potrivit și l-a făcut cardinal: la momentul alegerii, Prevost lucra de doi ani în Curia vaticană ca prefect al puternicei congregații a episcopilor; suficient pentru a cunoaște mașina, dar nu pentru a fi identificat cu ea. Însă principalul motiv pentru care Papa Leon este numit așa este textul tipărit în paginile următoare. Rerum novarum.

[...] Papa nord-american cu sânge italian, francez, spaniol, african, creol s-a prezentat spunând că Dumnezeu ne iubește și invitându-ne să ne iubim unii pe alții. Leon al XIV-lea se anunță ca papa al tuturor, papa al lumii. Prin istoria sa personală de fiu al migrațiilor și de misionar. Prin mesajul său de deschidere către "Bisericile surori", către celelalte credințe religioase și - așa cum a spus cu o expresie minunată, destinată să rămână - către "cei care cultivă neliniștea căutării lui Dumnezeu": adică aproape noi toți. Și prin modul în care își propune deschis să fie papă. Cu cea mai mare umilință și, în același timp, cu cea mai mare conștientizare. Repornind de la paginile scrise cu mulți ani înainte de un papă al cărui nume l-a ales.

(După L'Osservatore Romano, 17 iunie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat