|
© Vatican Media |
Celebrare euharistică și înscăunare pe Cathedra Romana a episcopului de Roma Leon al XIV-lea (Duminica a VI-a a Paștelui, 25 mai 2025)
Adresez un salut drag domnilor cardinali prezenți, îndeosebi cardinalului vicar, episcopilor auxiliari și tuturor episcopilor, preaiubiților preoți - parohi, vice-parohi și toți cei care în diferite roluri cooperează la grija pastorală în comunitățile noastre -; precum și diaconilor, călugărilor, călugărițelor, autorităților și vouă tuturor, preaiubiți credincioși.
Biserica din Roma este moștenitoare a unei mari istorii, înrădăcinată în mărturia lui Petru, a lui Paul și a nenumăraților martiri și are o misiune unică, bine indicată de ceea ce este scris pe fațada acestei catedrale: să fie Mater omnium Ecclesiarum, Mama tuturor Bisericilor.
Papa Francisc ne-a invitat adesea să reflectăm asupra dimensiunii materne a Bisericii (cf. Exortația apostolică Evangelii gaudium, 46-49, 139-141; Cateheză, 13 ianuarie 2016) și asupra caracteristicilor care îi sunt proprii: duioșia, disponibilitatea la sacrificiu și acea capacitate de ascultare care permite nu numai să oferim ajutor, ci adesea să prevenim nevoile și așteptările, chiar înainte de a fi exprimate. Sunt trăsături care ne dorim să crească peste tot în poporul lui Dumnezeu, inclusiv aici, în marea noastră familie diecezană: în credincioși, în păstori și în mine în primul rând. Lecturile pe care le-am ascultat ne pot ajuta să reflectăm asupra lor.
În Faptele Apostolilor (cf. 15,1-2.22-29), îndeosebi, se relatează cum comunitatea de la începuturi a înfruntat provocarea deschiderii către lumea păgână în vestirea evangheliei. Nu a fost un proces ușor: a necesitat multă răbdare și ascultare reciprocă; acest lucru s-a întâmplat înainte de toate în comunitatea din Antiohia, unde frații, dialogând - chiar discutând - au ajuns să definească împreună problema. Însă după aceea Paul și Barnaba au urcat la Ierusalim. Nu au decis singuri: au căutat comuniunea cu Biserica mamă și au mers acolo cu umilință.
Acolo i-au găsit, ca să-i asculte, pe Petru și pe apostoli. Astfel s-a început un dialog care a dus în cele din urmă la decizia corectă: recunoscând și luând în considerare dificultatea neofiților, s-a concordat să nu li se impună poveri excesive, ci să se limiteze la a cere esențialul (cf. Fap 15,28-29). Astfel, ceea ce putea să pară o problemă a devenit pentru toți o oportunitate pentru a reflecta și pentru a crește.
Însă textul biblic ne spune mai mult, mergând dincolo de dinamica umană bogată și interesantă a evenimentului.
Acest lucru ni-l revelează cuvintele pe care frații din Ierusalim le adresează, prin scrisoare, celor din Antiohia, comunicându-le deciziile luate. Ei scriu: "A părut bine [...] Duhului Sfânt și nouă" (cf. Fap 15,28). Adică, ei subliniază că, în întreaga chestiune ascultarea cea mai importantă, care a făcut posibil toate celelalte, a fost cea a glasului lui Dumnezeu. Ne amintesc, astfel, că o comuniune se construiește înainte de toate "în genunchi", în rugăciune și într-o continuă angajare de convertire. De fapt, numai în această tensiune fiecare poate auzi în sine glasul Duhului care strigă: "Abbá! Tată!" (Gal 4,6) și, prin urmare, să-i asculte și să-i înțeleagă pe ceilalți ca pe frați.
Și evanghelia ne reafirmă acest mesaj (cf. In 14,23-29), spunându-ne că nu suntem singuri în alegerile vieții. Duhul ne susține și ne arată calea de urmat, "învățându-ne" și "amintindu-ne" tot ceea ce ne-a spus Isus (cf. In 14,26).
În primul rând, Duhul ne învață cuvintele Domnului, întipărindu-le profund în noi, conform imaginii biblice a legii care nu mai este scrisă pe table de piatră, ci în inimile noastre (cf. Ier 31,33); un dar care ne ajută să creștem pentru a deveni "scrisoare a lui Cristos" (cf. 2Cor 3,3) unii pentru alții. Și este exact așa: noi suntem cu atât mai capabili să vestim evanghelia cu cât ne lăsăm mai mult cuceriți și transformați de ea, permițând puterii Duhului să ne purifice în interior, să facă simple cuvintele noastre, oneste și clare dorințele noastre, generoase acțiunile noastre.
Și aici intră în joc celălalt verb: "a aminti", adică a îndrepta din nou atenția inimii la ceea ce am trăit și am învățat, pentru a pătrunde mai profund semnificația sa și a-i gusta frumusețea.
În acest sens, mă gândesc la drumul angajant pe care Dieceza de Roma îl parcurge în acești ani, articulat pe diferite niveluri de ascultare: față de lumea înconjurătoare, pentru a-i primi provocările, și în cadrul comunităților, pentru a înțelege nevoile și a promova inițiative înțelepte și profetice de evanghelizare și de caritate. Este un drum dificil, încă în desfășurare, care încearcă să îmbrățișeze o realitate foarte bogată, dar și foarte complexă. Însă este demn de istoria acestei Biserici, care a demonstrat de atâtea ori că știe să gândească "măreț", dedicându-se fără rezerve în proiecte curajoase și punându-se în joc chiar și în fața unor scenarii noi și angajante.
Un semn în acest sens este marea lucrare cu care toată dieceza, chiar în aceste zile, se străduiește pentru Jubileu, în primirea și în îngrijirea pelerinilor și în nenumărate alte inițiative. Grație atâtor eforturi, orașul apare pentru cei care vin aici, uneori de foarte departe, ca o casă mare deschisă și primitoare și, mai ales, ca o vatră a credinței.
Din partea mea, exprim dorința și angajarea de a intra în acest șantier așa de vast ascultându-i, pe cât îmi va fi posibil, pe toți, pentru a învăța, a înțelege și a decide împreună: "creștin cu voi și episcop pentru voi", cum spunea Sfântul Augustin (cf. Discurs 340, 1). Vă cer să mă ajutați să fac aceasta într-un efort comun de rugăciune și de caritate, amintindu-ne de cuvintele Sfântului Leon cel Mare: "Tot binele pe care îl facem în desfășurarea slujirii noastre este lucrare a lui Cristos; și nu a noastră, care nu putem face nimic fără el, ci cu el ne lăudăm, el de la care derivă toată eficacitatea lucrării noastre" (Serm. 5, de natali ipsius, 4).
La aceste cuvinte, în încheiere, aș vrea să le adaug pe cele ale Fericitului Ioan Paul I, care la 23 septembrie 1978, cu fața radioasă și senină care îi adusese deja apelativul de "Papa zâmbetului", așa saluta noua sa familie diecezană: "Sfântul Pius al X-lea - spunea el - intrând în Veneția ca patriarh, a exclamat în San Marco: «Ce s-ar întâmpla cu mine, venețieni, dacă nu v-aș iubi?». Eu spun ceva similar romanilor: vă pot asigura că vă iubesc, că doresc numai să intru în slujirea voastră și să pun la dispoziția tuturor săracele mele forțe, acel puțin pe care-l am și care sunt" (Omilie cu ocazia luării în posesie a Cathedra Romana, 23 septembrie 1978).
Și eu vă exprim tot afectul meu, cu dorința de a împărtăși cu voi, pe drumul comun, bucurii și dureri, trude și speranțe. Și eu vă ofer "acel puțin pe care-l am și care sunt" și îl încredințez mijlocirii sfinților Petru și Paul și a atâtor alți frați și surori a căror sfințenie a luminat istoria acestei Biserici și străzile acestui oraș. Fecioara Maria să ne însoțească și să mijlocească pentru noi.
LEO PP. XIV
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu