|
© Agenția SIR |
Leon al XIV-lea. Mons. Lameri (liturgist): Papa este "păstor suprem al Bisericii, pentru că este episcop de Roma"
De Raffaele Iaria
Papa este "astfel tocmai pentru că este episcop de Roma. În realitate ar fi mai corect să se spună că, înainte de toate, este episcop de Roma, loc de comuniune a Bisericii universale, și, prin urmare, păstor suprem al Bisericii. De fapt, papa este succesor al lui Petru care și-a dăruit viața chiar în orașul Roma". Spune asta la agenția SIR Mons. Angelo Lameri, profesor ordinar de liturgie și sacramente în general la Universitatea Pontificală Lateran și consultant al Oficiului Celebrărilor Liturgice ale suveranului pontif la câteva zile de la celebrarea euharistică și înscăunarea pe Cathedra romana în Bazilică "Sfântul Ioan din Lateran" - care va avea loc astăzi, duminică, 25 mai 2025 - care prin cutumă antică este indicată ca "mamă și cap al tuturor bisericilor din orașul Roma și din lume".
Mons. Lameri, să pornim de la alegerea papei: Ce înseamnă pentru poporul lui Dumnezeu anunțul protodiaconului "Habemus papam"?
Mă aflam în Piața "Sfântul Petru" când cardinalul Mamberti a rostit aceste cuvinte. Ceea ce am experimentat împreună cu toate persoanele prezente la eveniment a fost o senzație de bucurie și, în același timp, de seninătate. De fapt, anunțul vine să ridice poporul lui Dumnezeu din durerea pierderii păstorului său. Dacă o traducere literală ne sugerează să spunem "avem un papă" sau "avem un nou papă", semnificația sa mai profundă este: Domnul ne-a dăruit un nou păstor, Domnul continuă să aibă grijă de Biserica sa, nu-și abandonează turma și dăruiește un păstor după inima sa.
În momentul în care cel ales acceptă alegerea făcută în mod canonic, devine episcop de Roma și păstor al Bisericii universale. De ce episcop de Roma?
Să nu uităm că papa este astfel tocmai pentru că este episcop de Roma. În realitate, ar fi mai corect să se spună că, înainte de toate, este episcop de Roma, loc de comuniune a Bisericii universale, și, prin urmare, păstor suprem al Bisericii. De fapt, papa este succesor al lui Petru care și-a dăruit viața chiar în orașul Roma. Biserica din Roma, încă din primele secole, este cea care prezidează în caritate. Este, ca să folosim cuvintele unui imn antic, cetatea care a fost îmbrăcată în mantia de purpură (culoare imperială) nu pentru propria sa laudă, ci pentru sângele vărsat de apostolii Petru și Paul și tocmai pentru aceasta strălucește de glorie nu pentru propriul său merit, ci pentru mărturia principilor apostolilor. Din acest motiv, în zilele care urmează celebrării începutului pontificatului său, în care noul papă se roagă la mormântul lui Petru, acesta merge la Bazilica "Sfântul Paul din afara Zidurilor", pentru a se reculege în rugăciune în fața mormântului apostolului Paul.
Alegerea noului papă este însoțită după aceea de o serie de celebrări începând de la liturghia de început al slujirii petrine. De ce?
Liturghia pentru începutul slujirii petrine a episcopului de Roma vrea să exprime cele spuse mai sus. Se desfășoară în Bazilica "Sfântul Petru", loc al martiriului și al înmormântării primului dintre apostoli. La începutul celebrării, papa se reculege în rugăciune, alături de patriarhii Bisericilor orientale, chiar la mormântul apostolului. Acolo au fost așezate și apoi luate pentru a fi înmânate Paliul pastoral și Inelul pescarului. Primul însemn, confecționat din lână de miel, amintește de Bunul Păstor care poartă pe umeri oaia pierdută și astfel face trimitere la episodul evanghelic al apariției Celui Înviat lui Petru, care, întrebat despre iubire, primește misiunea de a paște mieii săi și oile sale (In 21,15-17). Inelul este un semn al fidelității episcopului față de Biserica sa. Inelul pe care îl primește noul papă are și valoarea specifică a inelului-sigiliu care autentifică și întărește credința fraților, o altă misiune încredințată lui Petru. Se numește al Pescarului, pentru a reevoca episodul evanghelic al pescuirii miraculoase (In 21,3-14), în care Petru și-a arătat credința în Isus și în cuvântul său.
După Liturghia de început al pontificatului, un moment semnificativ este celebrarea euharistică de înscăunare pe Catedra din "Sfântul Ioan din Lateran". Ne puteți explica semnificația acestei celebrări. Care sunt caracteristicile acestei celebrări? Cum se va desfășura?
Ritualul este foarte simplu. La începutul celebrării Sfintei Liturghii, cardinalul vicar pentru Dieceza de Roma exprimă bucuria Bisericii romane de a-l primi pe episcopul său, succesor al apostolului Petru. După care papa urcă la catedra din Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", care este catedrala proprie a episcopului de Roma. Sensul acestui ritual a fost admirabil sintetizat de Benedict al XVI-lea în ziua înscăunării sale pe catedra romană: "Aceasta este misiunea tuturor succesorilor lui Petru: să fie călăuză în mărturisirea de credință în Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu. Catedra din Roma este înainte de toate catedră a acestui crez. De la înălțimea acestei Catedre, episcopul de Roma este chemat în mod constant să repete: Dominus Iesus - Isus este Domnul, așa cum a scris Paul în scrisorile sale către Romani (10,9) și către Corinteni (1Cor 12,3). Cel care stă pe Catedra lui Petru trebuie să-și amintească de cuvintele pe care Domnul i le-a spus lui Simon Petru în ora Ultimei Cine: «iar tu, când te vei fi întors, întărește-i pe frații tăi...». Cel care este titularul slujirii petrine trebuie să fie conștient că este un om fragil și slab - așa cum sunt fragile și slabe propriile sale forțe - având mereu nevoie de purificare și de convertire. Dar el poate fi conștient și de faptul că de la Domnul îi vine forța pentru a-i întări pe frații săi în credință și a-i menține uniți în mărturisirea lui Cristos răstignit și înviat. Episcopul de Roma stă pe Catedra sa pentru a da mărturie despre Cristos."
După această celebrare, papa face o oprire în Bazilica "Santa Maria Maggiore"?
Bazilica "Santa Maria Maggiore" este bazilica mariană prin excelență. Acolo este venerată Maica lui Dumnezeu și se păstrează imaginea Salus Populi Romani. Succesorul lui Petru merge să o roage pe Sfânta Fecioară și să invoce mijlocirea sa, pentru că cel care asumă conducerea Bisericii nu se poate lipsi de cea care este Mamă a Bisericii. Primul dintre apostoli se adresează celei care este binecuvântată între toate femeile și încă de la Biserica ce se naște este prezentă în rugăciune alături de discipolii Domnului pentru a invoca darul Duhului Sfânt.
Raffaele Iaria
(După Agenția SIR, 25 mai 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu