|
© Vatican Media |
Episcopii din COMECE după întâlnirea cu Leon al XIV-lea
"Să se ajungă repede la o pace justă pentru războiul din Ucraina"
Preocuparea pentru pace, în special în ceea ce privește criza din Ucraina, și problema reînarmării, "asupra căreia papa nu și-a exprimat o poziție - cu privire la oportunitatea sau nu a acesteia -, ci mai degrabă teama că o atenție mai mare acordată cheltuielilor pentru armamente va fi în detrimentul sprijinului pentru cei mai nevoiași și cei mai fragili". Pacea a fost, inevitabil, una dintre principalele teme abordate în audiența pe care Papa Leon al XIV-lea a acordat-o în dimineața zilei de vineri, 23 mai 2025, președinției Comisiei Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE). Asupra temei s-a oprit episcopul președinte Mariano Crociata, în timpul unei conferințe de presă la sfârșitul întâlnirii cu pontiful: pe această temă - a reiterat ulterior într-un interviu acordat presei Vaticanului - "Europa este chemată să găsească unitate, adică armonie și acord între națiuni și guverne în ceea ce privește voința și capacitatea de a ajunge la o direcție comună".
Audiența de vineri dimineață "are o mare semnificație pentru noi, deoarece a avut loc la câteva zile după alegerea lui Leon și la puțin peste o lună după moartea Papei Francisc", a mai spus Crociata. Pontiful augustinian "a dorit mai presus de toate să ne asculte liber, fără a oferi indicații precise în această fază, iar în aceasta am observat o mare atenție din partea sa pentru Europa-instituție, născută ca proiect de pace, și pentru funcționarea sa". Astăzi, ea "înfruntă un moment delicat de confruntare cu noua administrație americană, care a preluat funcția la începutul anului, și, de asemenea, cu o schimbare de paradigme în opinia publică, care vede răspândirea în multe țări a unor fenomene îngrijorătoare precum populismul, adesea în contrast cu însăși principiile cardinale ale Uniunii Europene", a admis președintele COMECE.
În special, "am fost impresionați însă - a declarat arhiepiscopul Antoine Hérouard, unul dintre vicepreședinții COMECE - de sublinierea pe care a făcut-o Leon al XIV-lea cu privire la consecințele economice și sociale ale conflictului ucrainean asupra vieții oamenilor. Mai multe fonduri pentru consolidarea sistemelor de apărare și de securitate nu pot corespunde cu mai puține ajutoare pentru cei care suferă sau trăiesc în dificultăți". Un fapt concret care s-a manifestat, de exemplu, odată cu creșterea prețurilor la energie. "Nu am intrat în detalii, a adăugat prelatul francez, ci ne-am oprit cu toții asupra exigenței de a ajunge rapid la o pace care să fie justă. Echilibrul dintre pace și dreptate este fundamental." Și luând la rândul său cuvântul, un alt vicepreședinte, episcopul lituanian Rimantas Norvila, a evidențiat cum "deși încă nu se văd soluții concrete, astăzi toate țările europene trebuie să se simtă implicate în obiectivul de a opri războiul cât mai curând posibil".
Și migrațiile au fost printre subiectele de discuție în timpul audienței. A vorbit despre asta în cadrul conferinței de presă un alt vicepreședinte, episcopul portughez Nuno Brás da Silva Martins. Pe de o parte, "este nevoie ca Europa să primească migranții și pentru a contracara declinul demografic", dar, pe de altă parte, este evidentă "o anumită incapacitate de a-i integra pe cei care sosesc la granițele noastre". Este vorba de o "problemă care privește respectul față de persoană în toată demnitatea sa" și care implică "și tema rădăcinilor creștine ale Europei". Este necesar "să găsească un punct de echilibru", a reafirmat și Crociata la mass-media vaticane, "revenind la o privire rațională și atentă față de persoane". În schimb, "adesea există impresia că suntem târâți de fricii exagerate și, prin urmare, de o apărare care, în realitate, mai mult atacă apără și face ca aceste persoane să fie respinse sau mutate în alte țări, cu efecte devastatoare pentru viața lor".
În afară de asta, papa a insistat "mult" asupra însoțirii tinerilor și asupra transmiterii credinței în familie. Au subliniat acest lucru fie Crociata, fie Hérouard. În timp ce Czeslaw Kozon, episcop de Copenhaga și reprezentant în calitate de vicepreședinte al COMECE și al Conferințelor Episcopale Scandinave, a pus accentul, în mod specific, pe ștergerea din registrele de botezuri: fenomen care în multe țări, "cum ar fi Belgia și Olanda", este în creștere. "În afară de tema copiilor care își acuză părinții că le-au impus o alegere de credință, există și aceea a interferenței statelor în viața Bisericii și în organizarea structurilor Bisericii, ceea ce riscă să pună în discuție libertatea religioasă. Și apoi există dreptul și obligația părinților de a-i educa pe copii." În curând, "ar putea chiar să vină o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire la acest punct, deoarece persoanele care doresc să se șteargă din registre, adesea din motive ideologice, o fac invocând normativa europeană despre prelucrarea datelor cu caracter personal". Prin urmare, în practică, a explicat părintele Manuel Barrios Prieto, secretar general al COMECE, dacă în loc de "simpla adnotare a voinței de a nu mai aparține Bisericii Catolice ("desbotezare") în marginea numelui s-ar merge spre o anulare efectivă a registrului de botezuri, acest lucru ar duce într-adevăr la un atac asupra libertății Bisericii și la o lipsă de respect față de autonomia sa".
În sfârșit, papa a arătat mare atenție față de inteligența artificială, a concluzionat Crociata, "o temă care implică dezinformarea; respectarea demnității, a secretului, a identității și a libertății persoanei; și care are consecințe asupra planului de muncă".
Roberto Paglialonga
(După L'Osservatore Romano, 23 mai 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu