|
© Vatican Media |
În Polonia beatificarea preotului martir Stanisław Streich
Martor al evangheliei până la sfârșit
Un preot totalmente evlavios, exemplar și zelos care s-a remarcat prin fidelitatea extremă față de vocația sa și prin preocuparea sa față de mântuirea persoanelor; un om căruia nu i-a fost frică, în pofida faptului că era pe deplin conștient de prețul maxim pe care risca să-l plătească pentru angajarea sa pastorală. Toate acestea au fost preotul Stanisław Streich care sâmbătă, 24 mai, va fi beatificat la Poznań, în Polonia. Celebrarea va fi prezidată de cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului Cauzelor Sfinților și reprezentant al papei, la ora 11.00 în piața din fața catedralei.
Preotul Streich s-a născut la 27 august 1902 la Bydgoszcz, fiul cel mare al lui Franciszek și Władysława Birzyńska. Avea doi frați, Czesław și Kazimierz. După școala obligatorie, a urmat timp de opt ani gimnaziul de științe umaniste. Și-a terminat studiile în Polonia de acum liberă, cu diplomă de bacalaureat. În 1920 a fost admis la Seminarul din Poznań și a început studiile filozofice și teologice, pe care le-a continuat și la Seminarul primațial din Gniezno. La 6 iunie 1925 a fost hirotonit preot de către episcopul Stanisław Kostka Łukomski.
Primii ani ai activității sacerdotale ai părintelui Streich au fost legați de Poznań, unde a continuat studiile universitare. A fost capelan la Surorilor Ursuline, în același timp preda religia la Școala de Comerț. Vicar la trei parohii - "Sfântul Florian și Preasfânta Inimă a lui Isus", "Corpus Christi" și "Sfântul Martin" - s-a făcut cunoscut și ca prefect al seminarului masculin pentru profesori din Komin.
În 1933 a devenit paroh de "Sfânta Barbara" din Żabikowo. A început imediat să construiască o nouă biserică în zonă, în satul Luboń. În 1935, a fost înființată Parohia "Sfântul Ioan Bosco", separată de cea din Żabikowo, al cărei paroh a devenit la 1 octombrie 1935.
Păstor zelos și conștiincios, a fost deschis față de ceilalți, în special față de săraci, oferind ajutor și mângâiere și scoțând forță din sacramente. Pe 27 februarie 1938, la ora 10.00, a început Liturghia cu copiii. După ce s-a îndepărtat de altar, s-a îndreptat spre amvon pentru a citi evanghelia și a ține omilia. Deodată, pe neașteptate, un bărbat a sărit din mulțime și l-a împușcat pe preot de două ori, țintindu-i spre față. Primul glonț, așa cum s-a dovedit mai târziu, a fost cea fatal. Al doilea glonț a lovit evangheliarul ridicat. Părintele Streich a căzut pe spate pe partea dreaptă și nu s-a mai mișcat. După câteva secunde, ucigașul l-a împușcat încă de două ori în spate. Înmormântarea a avut loc pe 3 martie 1938, prezidată de episcopul Walenty Dymek. Douăzeci de mii de oameni au participat. Numeroase delegații ale asociațiilor și organizațiilor au sosit și din Bydgoszcz, orașul natal al răposatului.
Faima martiriului preotului Streich a dăinuit ani de zile, chiar dacă a fost ascunsă de regimul comunist, și a supraviețuit până în zilele noastre.
Încercările de a efectua o investigație diecezană privind cauza de beatificare a martirului, preot al Arhidiecezei de Poznań, au început imediat după moarte. Însă au apărut dificultăți din cauza evenimentelor istorice care avuseseră loc pe pământ polonez.
Începând cu izbucnirea Celui de-Al Doilea Război Mondial și continuând cu subordonarea față de Uniunea Sovietică în perioada postbelică. Situația socială deosebit de tensionată a epocii nu oferea condiții favorabile pentru inițierea procesului de beatificare și pentru colectarea și examinarea imparțială a documentației.
Biserica Catolică din Polonia era singura structură socială independentă din țară, combătută încă de la început de autoritățile comuniste. Exercitând un impact enorm asupra poporului, ea apărea, de fapt, ca o amenințare serioasă la adresa regimului. Și această stare de lucruri a continuat până la căderea comunismului în 1989.
Abia după aceea a apărut posibilitatea de a relua lucrările de organizare a cauzei. Faima mereu vie a martiriului și sfințeniei preotului Streich și cererile credincioșilor au contribuit, într-un prim moment, la audierea a cinci martori oculari ai asasinatului. În afară de asta, au fost adunate documente din arhivele arhidiecezei, publicații de cărți și presă, declarații scrise și amintiri ale altor martori.
De-a lungul anilor, în Parohia "Sfântul Ioan Bosco" din Luboń s-au dezvoltat numeroase inițiative spirituale, cum ar fi rugăciuni și posturi în vederea beatificării, iar în timpul celebrărilor din biserică era amintită și promovată figura martirului.
Cauza de beatificare instruită de Arhidieceza de Poznań în 2017 a urmat încă de la început liniile directoare ale Dicasterului Cauzelor Sfinților, cu scopul de a clarifica pe deplin circumstanțele morții parohului din Luboń. Consultanții istorici, Congresul Special al Consultanților teologici și, în sfârșit, congregația ordinară a cardinalilor și episcopilor din același Dicaster au exprimat opinii favorabile cu privire la această chestiune, recunoscând că martiriul părintelui Stanisław Streich a fost provocat din ură față de credință, in odium fidei, ceea ce a fost confirmat prin promulgarea decretului din partea Papei Francisc la data de 23 mai 2024, care permite beatificarea.
Wojciech Mueller, postulator
(După L'Osservatore Romano, 23 mai 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu