Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Bartolomeu îl întâlnește pe Leon al XIV-lea: "Dorește să vină la Niceea." Omagiu adus Papei Francisc

Patriarhul ecumenic al Constantinopolului a fost primit luni dimineață, 19 mai 2025, în audiență în Palatul Apostolic de către Papa Leon al XIV-lea, cu care a reiterat importanța promovării și aprofundării dialogului teologic dintre Bisericile Ortodoxă și Catolică, precum și angajamentul pentru pace și mediu. La începutul după-amiezii, la "Santa Maria Maggiore" pentru a se ruga la mormântul "celui mai drag prieten" Francisc: "Am invocat rugăciunea sa din cer pentru noi toți și pentru succesorul său".

Dimineața în audiență la Leon al XIV-lea pentru primul dialog rezervat, schimbul de daruri, promisiunea unei angajări comune pentru pace și ambient și dorința de a se revedea la Niceea pentru cei 1700 de ani ai conciliului. Apoi, după-amiază la "Santa Maria Maggiore" pentru a aduce omagiu - în mijlocul cântecelor și rugăciunilor și un buchet de trandafiri albi - lui Francisc, papa definit dintotdeauna "frate drag" cu care a împărtășit călătorii și momente importante din slujirea reciprocă. Patriarhul de Constantinopol, Bartolomeu I, este la Roma unde, duminică dimineață, a participat la Liturghia de început de pontificat în Piața "Sfântul Petru" al Papei Leon al XIV-lea. Pontiful l-a primit luni dimineață în Palatul Apostolic vatican.

Audiență în Vatican

O întâlnire "cordială", așa cum prezintă un comunicat al patriarhiei ecumenice, în timpul căreia Bartolomeu "l-a felicitat personal pe noul papă pentru alegerea sa și în colocviu a subliniat, între altele, importanța de a continua să se promoveze și să se aprofundeze dialogul teologic dintre cele două Biserici, ortodoxă și catolică romană, precum și cooperarea lor în probleme de interes social, cum ar fi restabilirea și menținerea păcii în lume, sprijinul dat semenilor noștri suferinzi și protejarea ambientului natural". O temă, aceasta, din care Francisc s-a inspirat de la Biserica ortodoxă pentru magisteriul său cristalizat în Laudato si' și pentru celebrarea Zilei Mondiale a Creației.

Și tocmai "la comunicarea fraternă și la cooperarea pe care a avut-o cu răposatul Papa Francisc" a făcut referință Bartolomeu în colocviul cu Leon. Cu Papa Bergoglio au fost peste zece întâlnirile, fără a uita prima călătorie împreună în insula Lesbo în aprilie 2016, împreună și cu Ieronymos, arhiepiscop de Atena și al întregii Grecii.

Dialog și cooperare

La rândul său, Papa Leon al XIV-lea și-a exprimat recunoștința față de patriarh pentru prezența sa la ceremonia de duminică de început al slujirii petrine și - continuă nota - "a subliniat, de asemenea, importanța promovării dialogului și cooperării între creștini". Pontiful, așa cum făcuse deja în prima sa audiență cu reprezentanții presei mondiale, "și-a exprimat dorința puternică de a merge în Turcia, în cursul anului curent și la o dată care va fi stabilită, pentru a comemora împreună cu patriarhul cea de-a 1700-a aniversare a convocării primului Conciliu ecumenic din Niceea".

La momentul schimbului de daruri, patriarhul Bartolomeu i-a oferit Papei Leon o icoană a Fecioarei Maria Odighitria, pictată special pentru această ocazie pe Muntele Athos, tămâie preparată de călugării athoniți și cărțile sale. Leon al XVI-lea a răspuns cu o reprezentare artistică a Botezului.

Dorința călătoriei la Niceea

"Am văzut cu mare satisfacție că putem continua pe același drum al Bisericilor noastre pentru întreaga creștinătate, pentru pacea în lume", a comentat același patriarh ecumenic la microfoanele postului Tv2000, în afara Bisericii "Santa Maria Maggiore", unde s-a dus după-amiaza să viziteze mormântul Papei Francisc. Succesorul Leon al XIV-lea, a spus Bartolomeu, "m-a asigurat că va dori să vină în Turcia pentru aniversarea din Niceea", adică a 1700-a aniversare a conciliului. Dorință exprimată de multe ori de Francisc care, în pofida bolii grave din ultima vreme, nu și-a pierdut niciodată speranța de a putea face acea călătorie importantă.

Cu Papa Leon "nu am stabilit o dată concretă, dar cu siguranță anul acesta", a spus primatul ortodox, indicând ca posibilă perioadă luna noiembrie, când se celebrează sărbătoarea Sfântului Andrei. "Aceasta este dorința noastră, totodată și urarea noastră - a spus el - și va fi o onoare pentru noi să-l primim pe Sanctitatea Sa Papa Leon, poate în prima sa călătorie în afara Vaticanului. La Niceea, dar și o vizită oficială la Biserica din Constantinopol, la Patriarhia Ecumenică."

În rugăciune la "preaiubitul prieten" Francisc

Amintindu-l pe "preaiubitul, respectuosul, prietenul Papa Francisc, cu care am colaborat pentru binele Bisericii și al omenirii în timpul pontificatului său", Bartolomeu I a explicat că a lăsat trandafiri "în amintirea sa" și a invocat "rugăciunea sa din cer pentru noi toți și pentru succesorul său, cu care în această dimineață [luni, 19 mai 2025] am inaugurat o colaborare, o prietenie și o fraternitate în Domnul, căruia îi încredințăm toată viziunea noastră pentru viitorul Bisericii, toată speranța noastră și toată afecțiunea noastră fraternă reciprocă".

Salvatore Cernuzio

(După Vatican News, 19 mai 2025)

Link: https://www.vaticannews.va/it/papa/news/2025-05/bartolomeo-udienza-leone-xiv-preghiera-francesco-viaggio-nicea.html

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat