Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Omilii inedite ale lui Benedict al XVI-lea adunate într-un volum de la Libreria Editrice Vaticana

Un text din 18 mai 2014

Preoția noastră regală

Publicăm în această pagină un text inedit al lui Benedict al XVI-lea conținut în cartea «Il Signore ci tiene per mano». Omelie inedite 2005-2007. Avvento, Quaresima, Pasqua ["Domnul ne ține de mână". Omilii inedite 2005-2007. Advent, Postul Mare, Paște], îngrijită de Riccardo Bollati, Luca Caruso și Federico Lombardi, 334 de pagini, disponibilă în librării. Volumul prezintă omiliile necitite vreodată de la liturghiile "private" ale Papei Ratzinger, cele celebrate de papa în funcție și de papa emerit cu familia pontificală, în afară de oaspeții aflați în trecere, fie în capela din Palatul Apostolic, fie în Mănăstirea "Mater Ecclesiae", după renunțarea la pontificat. Cartea, care se folosește de prefața arhiepiscopului Georg Gänswein, fost secretar particular al lui Benedict al XVI-lea, acum nunțiu apostolic în țările baltice, și de introducerea părintelui Federico Lombardi (din care publicăm aici un fragment), este publicată în ediție exclusivă mondială de Libreria Editrice Vaticana; este în desfășurare traducerea în diferite limbi la diferiți editori. Sâmbătă, 17 mai, a fost prezentată la Salonul Internațional de Carte din Torino într-o întâlnire cu titlul "Benedict al XVI-lea: «Cristos este un viitor!». Omiliile inedite" (Sala Ambra, pav. 1). Au intervenit însuși Lombardi, președinte al Fundației Joseph Ratzinger - Benedict al XVI-lea, și Giovanni Lindo Ferretti, autor de cântece, lider al CCCP-Fedeli alla linea, moderați de Andrea Tornielli, director editorial de la mass-media vaticane.

*

Textul din Prima Scrisoare a Sfântului Petru, pe care l-am ascultat ca a doua lectură, face parte probabil dintr-o cateheză baptismală în care apostolul explică celor care urmează să fie botezați, celor botezați și, de asemenea, nouă, ce înseamnă a fi creștin, ce este esența creștinismului.

El face aceasta citând Vechiul Testament, cu aceste cuvinte frumoase: "Voi sunteți o împărăție de preoți, un neam sfânt, un popor care aduce lui Dumnezeu jertfe spirituale" (cf. Ex 19,6). Cu acest cuvânt era indicată demnitatea lui Israel, un cuvânt pe care Dumnezeu i l-a rostit lui Moise pe Sinai, care să fie dus înapoi poporului său pentru a clarifica intenția sa cu privire la Israel. Dacă acum Sfântul Petru ia aceste cuvinte despre Israel și le aplică celor botezați, adică tuturor creștinilor, înseamnă că creștinii au intrat în promisiunea lui Israel și sunt adevăratul și definitivul Israel, împărăția de preoți despre care vorbise Dumnezeu.

Astfel apar două lucruri foarte importante. Primul este că Botezul nu este o realitate doar individuală, în mine, care implică adică iertarea păcatului originar și darul harului sfințitor. Desigur, acest lucru este fundamental, dar nu este vorba doar de atât. Botezul aproape că mă scoate din mine însumi și mă pune într-un context nou, într-o totalitate nouă, creează o relație nouă, o ființă nouă în care în parte sunt eu, dar sunt și eu cu ceilalți. Nu mai sunt numai eu, pentru că a fi botezat înseamnă a intra în marea comunitate a poporului lui Dumnezeu, în "împărăția de preoți", în această comunitate care transcende timpurile și locurile și este cu adevărat familia lui Dumnezeu: înseamnă a intra în comuniunea fiilor lui Dumnezeu.

Este important să fim conștienți că, în calitate de botezați, suntem în această mare comuniune care transcende granițele popoarelor: fiecare dintre cei botezați este fratele meu, nu mai sunt eu singur, sunt într-o mare companie pe cale și, astfel, sunt în adevărata familie a lui Dumnezeu. Aceasta implică o deschidere a mea la totalitatea Bisericii, o catolicitate interioară și că nu trăiesc doar pentru mine, ci în această mare comunitate. Aș spune că iertarea păcatului strămoșesc și harul sfințitor înseamnă tocmai asta: că sunt eliberat de închiderea în mine însumi și că Dumnezeu mă inserează în această mare comuniune. Trebuie să încercăm să fim tot mai conștienți de acest lucru, să fim tot mai deschiși la această mare comunitate, care este adevărata noastră patrie.

Există un al doilea element. Dacă Dumnezeu numește Israelul, precum și pe noi, "împărăție de preoți", comunitate de regi și preoți, înseamnă că preotul nu este pentru sine, ci este întotdeauna pentru alții, în slujba altora, iar regele nu este numai pentru sine, este rege numai dacă există alții peste care guvernează. "Este un rege!" înseamnă că un creștin nu este pentru sine, ci pentru alții, așa cum Israel nu era pentru sine, ci era ca un far de lumină pentru popoare, ca locul unei prezențe a lui Dumnezeu în lume, din care se putea vedea și începe să se cunoască faptul că Dumnezeu există.

Tot așa și Biserica nu este creată doar pentru ea însăși, ci ca prezență a lui Dumnezeu care dă lumină altora; ca o cetate pe un munte - zice Domnul - ca o lumină pe un sfeșnic. Și ceea ce este valabil pentru Biserică în sine este valabil și pentru fiecare dintre noi. Nu sunt creștin doar pentru mine, pentru că a fi creștin înseamnă: "Sunt în slujba altora, de la mine trebuie să vină un pic de lumină, pentru ca Dumnezeu să fie cunoscut în lume și prezent în lume."

În felul acesta, am intrat în interpretarea a ceea ce înseamnă că suntem preoți și regi, că suntem "preoție împărătească" (1Pt 2,9). Conform definiției clasice, preoția folosește pentru predicare, pentru vestire și pentru cult, pentru jertfe. În realitate, a fi preoți - și noi toți, ca botezați, suntem preoți - înseamnă că trebuie înainte de toate să ducem în lume cunoașterea lui Dumnezeu, acest lucru este esențial; și, pentru a duce cunoașterea lui Dumnezeu, trebuie să-l cunoaștem noi înșine pe Dumnezeu, pe acel Dumnezeu care ne-a arătat fața sa în Cristos. Acesta este, așadar, un mandat fundamental al faptului de a fi creștin: a-l cunoaște tot mai mult pe Isus Cristos, a-l cunoaște tot mai mult pe Dumnezeu, a cunoaște glasul Domnului astăzi pentru a-l putea urma, pentru a-l putea face cunoscut altora.

Să-l rugăm pe Domnul să ne ajute să-l cunoaștem cu adevărat și astfel să facem prezentă în lume lumina cunoașterii sale în noaptea absenței lui Dumnezeu. Sfântul Augustin a scris o parabolă foarte frumoasă despre această misiune a creștinilor. El vorbește despre un tată care suferea de boala somnului: marele pericol este ca el, căzând în acest somn, să nu se mai trezească, așa că este necesar să fie sâcâit constant, să fie trezit, să fie chemat înapoi din această boală împotriva voinței sale, ca să nu cadă în moarte, ci să se întoarcă la viață. Astfel, spune Sfântul Augustin, un fiu bun trebuie să-și sâcâie tatăl. Acesta va spune: "Dar lasă-mă în pace, mi-e atât de somn, sunt atât de obosit!"; "Nu! - fiul trebuie să spună - Nu trebuie să te lași dus de somn!", trebuie să-l bată la cap, ca să se întoarcă, să revină la viață.

Și asta trebuie să facă preotul, prin urmare, fiecare creștin: să nu ne lase în boala somnului față de Dumnezeu. Acesta este marele pericol de astăzi, ca boala somnului față de Dumnezeu să facă să fie uitat Dumnezeu și astfel omenirea să se piardă pe sine însăși. Noi, creștinii, trebuie să fim insistenți, să nu lăsăm această pace a somnului față de Dumnezeu, ci să sâcâim, să reluăm discursul despre Dumnezeu, să-l facem prezent pe Dumnezeu prin cuvinte și mai ales prin existența noastră.

Cealaltă misiune a creștinilor este cultul, jertfa. Omenirea a știut întotdeauna că noi suntem datori față de Dumnezeu, că trebuie să încercăm să răspundem lui Dumnezeu, să dăm un răspuns de mulțumire pentru bunătatea sa și astfel s-a născut cultul. Păstorii au oferit lui Dumnezeu mieii mici ca fiind cel mai prețios lucru, agricultorii grâu și vin și așa mai departe.

Însă poporul lui Israel a înțeles tot mai bine că nu acesta este răspunsul pe care îl așteaptă Dumnezeu: Dumnezeu nu are nevoie de miei, nu are nevoie de grâu. Într-un psalm, Dumnezeu spune: "Dar crezi tu, Israel, că eu mănânc carne de tauri sau că beau sânge de miei?" (cf. Ps 50,13). Nu! Acesta nu este modul de a adora, răspunde Dumnezeu. În vechime exista și oroarea foarte mare a sacrificiilor umane, dar cu distrugerea omului Dumnezeu nu este niciodată glorificat.

Deja din vremuri foarte vechi găsim această discuție în Israel, cu primele răspunsuri profetice, care arată calea către Cristos. În Cartea lui Samuel auzim: "Nu aș vrea jertfe, aș vrea ascultare" (cf. 1Sam 15,22); în Cartea lui Osea: "Nu aș vrea jertfe, ci cunoaștere" (cf. Augustin de Hipona, Discurs 400, 10, 12) (cf. Os 6,6) și din nou: "Nu aș vrea jertfe, aș vrea fidelitate" (cf. Os 2,22). Și Domnul Isus citează Cartea lui Samuel, dar o transformă: "Nu aș vrea jertfe, ci aș vrea milostivire" (cf. Mt 9,13; 12,7). Ca adevărată purificare a cultului adus lui Dumnezeu, apar astfel patru cuvinte: cunoaștere, ascultare, fidelitate, milostivire; sunt atitudinile care transformă omul, astfel încât omul însuși devine jertfă, glorificare a lui Dumnezeu.

Din nou, cunoașterea este ca temelia: dacă nu-l cunoaștem pe Dumnezeu, dacă suntem somnoroși față de Dumnezeu, nimic nu se realizează, așa că primul punct este: să fim treji pentru a sta înaintea lui Dumnezeu, pentru a vedea, pentru a fi atenți la prezența sa. Și apoi de la aceasta, de la rațiune, ca să spunem așa, închinarea se transformă și merge la inimă, la voință, pentru a se transforma în ascultare. Ascultarea nu este ceva exterior, ci indică faptul că ne lăsăm transformați după voința lui Dumnezeu, care este adevărata noastră vocație. Și apoi fidelitatea, continuitatea: nu doar un moment de entuziasm, ci continuitatea umilă, zi de zi, a fidelității în transformarea în Dumnezeu. Și în sfârșit, milostivirea, ca iubire, care este o imitare a esenței lui Dumnezeu.

Astfel apare că adevărata jertfă este omul viu, omul care trăiește cu adevărat și se lasă transformat de Dumnezeu; vedem că elementul fundamental al sacrificiului este transformarea. O teorie susținea că sacrificiul este distrugere, dar ceea ce îi place lui Dumnezeu nu este distrugerea, ci transformarea voinței noastre, a ființei noastre conform voinței lui Dumnezeu și, trăind în acest fel, vom fi imagine a lui Dumnezeu. Aici am fi ajuns la adevăratul punct central, pe care însă nu-l putem dezvolta acum: adevărata transformare a lumii se realizează în jertfa lui Cristos, pentru că el a transformat moartea într-un act de iubire și astfel a deschis calea către Dumnezeu.

Intrând în actul iubirii lui Cristos, în Euharistie, noi înșine participăm la transformarea sa, la transsubstanțierea lumii și a noastră înșine. Să-l rugăm, așadar, pe Domnul să devenim tot mai realmente popor al lui Dumnezeu, adică preoți; ca în noi să se transforme lumea și ca să putem accepta această transformare a noastră zi de zi, chiar dacă ne-ar putea răni egoismul. Sfântul Petru folosește imaginea pietrelor care trebuie sculptate pentru a fi inserate în marea casă a lui Dumnezeu. În acest fel Dumnezeu lucrează cu noi, pentru ca, în cele din urmă, să fim cu adevărat adorare a lui Dumnezeu, să fim transformați, reînnoiți și parte din marea sa casă, în care să fim cu toții un singur trup cu Cristos și astfel să devenim adevărata jertfă, gloria lui Dumnezeu.

Să-l rugăm pe Domnul să realizeze din nou printre noi misterul transsubstanțierii și să ne transforme și pe noi, ca să putem fi cu adevărat preoți ai Noului Testament și adevărată glorificare a lui Dumnezeu, ca oameni vii și formați după voința sa. Amin!

Benedict al XVI-lea

© Dicastero per la Comunicazione - Libreria Editrice Vaticana

[18 mai 2014, Capela privată, Mănăstirea "Mater Ecclesiae"]

*

Introducerea președintelui fundației care are titlul pontifului bavarez

A învăța și a predica credința a fost misiunea vieții sale

Prezentând o nouă culegere de omilii ale luii Benedict al XVI-lea, nu putem să nu amintim că este vorba de o parte relativ mică dintr-o imensă activitate de predicare, dezvoltată timp de decenii cu regularitate și cu pasiune, răspunzând la vocația sacerdotală de slujire a vestirii evangheliei la poporul lui Dumnezeu. Ca preot, ca episcop, ca papă, Joseph Ratzinger - Benedict al XVI-lea a rostit în total câteva mii de omilii, multe dintre ele fiind publicate în diferite limbi și fiind accesibile în diferite colecții revizuite și aprobate de el însuși în mod explicit. Să ne gândim la cele trei volume mari din volumul al XIV-lea din Opera omnia în ediția germană, cu sute și sute de omilii de dinainte de pontificat.

Să ne gândim la site-ul vatican.va, unde sunt accesibile toate omiliile rostite în public în timpul pontificatului, chiar și în toate marile solemnități pentru care nu găsim omilii corespunzătoare în această culegere a noastră. Întregul an liturgic, sărbătorile Maicii Domnului și ale sfinților, celebrările sacramentale, nenumărate ocazii de viață creștină comunitară și personală au fost însoțite și ilustrate teologic și spiritual de omiliile acestui mare păstor.

Benedict al XVI-lea este considerat, în general, pe bună dreptate, unul dintre cei mai mari teologi catolici contemporani, dar nu trebuie uitat că poate fi considerat la fel de bine și unul dintre cei mai mari predicatori ai timpului nostru, în special în domeniul liturgic și sacramental. Și cele două lucruri merg împreună: învățarea și predicarea credinței au fost misiunea întregii sale vieți.

Citind și meditând aceste omilii din ultima etapă a îndelungatei sale vieți, nu putem să nu fim impresionați de continuitatea de spirit și metodă care caracterizează întreaga predică a lui Benedict al XVI-lea încă de la început.

Într-una dintre primele sale predici după hirotonirea sacerdotală, în 1954, tânărul Ratzinger spunea: "Dacă pot să relatez ceva despre amintirile mele, voi spune că încă de student m-am bucurat foarte des că într-o zi voi putea predica, voi putea vesti cuvântul lui Dumnezeu oamenilor care, în ciuda dezorientării unui cotidian care adesea uită de Dumnezeu, trebuiau totuși să aștepte acest cuvânt. Și mă bucuram mai ales când un text din Scriptură sau o legătură între credința noastră și viața noastră îmi apăreau într-o lumină nouă și mă umpleau de bucurie" (Menschenfisher, p. 666, cit. în Opera omnia, ed. germană, vol. XIV, Prefață, p. 34).

Și în 1973 profesorul Ratzinger scria: "Tensiunea internă a predicării depinde de arcul care unește: Dogmă - Scriptură - Biserică - Astăzi. Niciunul dintre acești pilaștri nu poate fi înlăturat fără ca totul să se prăbușească în cele din urmă" (Prefață la Dogma und Verkündigung, p. 849, cit. în Opera omnia, ed. germană, vol. XIV, p. 33).

Ca în întreaga sa viață, și în fiecare dintre omiliile publicate aici, Benedict al XVI-lea pornește de la Scriptură, în unitatea sa de Vechi și Nou Testament, străbate și reparcurge tradiția Părinților și a învățăturii Bisericii ai cărei membri suntem și ajunge la întrebările și la dificultățile credinței și ale vieții creștine de astăzi, conturate cu claritate și sinceritate. În sfârșit, încheie cu o rugăciune, un colocviu umil, direct și afectuos cu Domnul, pentru ca harul său să transforme viața noastră și să dăruiască mântuirea. Întotdeauna așa. De la ascultarea atentă a cuvântului lui Dumnezeu la credința în Cristos care formează și transformă viața, la comuniunea în caritate cu trupul său care este Biserica, la cererea finală umilă, plină de speranță și de iubire, adresată direct Tatălui, dătătorul oricărui bine.

Sinteza coerentă și armonioasă dintre ascultarea aprofundată a Scripturii, reflecția asupra credinței și a "conținutului" acesteia transmis de Biserică și traducerea acesteia în viața creștină este o caracteristică impresionantă și fascinantă a predicii lui Joseph Ratzinger - Benedict al XVI-lea. Exegeza, teologia, cateheza, spiritualitatea se împletesc și se unesc, conducându-l pe ascultător să pătrundă adânc în inima misterului lui Cristos. Se depășește cu mult exercițiul intelectual și conceptual pentru a fi implicați în raportul personal cu Dumnezeu în toată bogăția și intensitatea sa. Chiar și atunci când imaginile biblice ating apogeul profunzimii și frumuseții lor, când crucea lui Isus este adusă aproape de carul de foc în care profetul Ilie este dus în cer, ne dăm seama că predicatorul nu este călăuzit de o satisfacție estetică, ci ne duce spre intuiția splendorii adevărului.

Federico Lombardi

(După L'Osservatore Romano, 17 mai 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat