Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Despre recentul document al Comisiei Teologice Internaționale

Simbolul de la Niceea, fereastră larg deschisă asupra imensității

Recentul document al Comisiei Teologice Internaționale (CTI), cu ocazia celor 1700 de ani de la Conciliul din Niceea, Isus Cristos, Fiu al lui Dumnezeu, Mântuitor, continuă să ofere idei numeroase și stimulante pentru o reluare a principalelor probleme care animă dezbaterea teologică și astăzi. Între multele elemente care se impun atenției cititorului, impresionează în prima parte a documentului alegerea termenului "imensitate" care aproape cadențează și structurează expunerea credinței baptismale în sinteză, în versiunea Conciliilor din Niceea și Constantinopol. De ce să vorbim despre "imensitate"? Dacă ne uităm bine, în alegerea acestui termen apare tentativa de a încerca să se comunice cu un limbaj mai accesibil, după sensibilitatea actuală, inima mesajului pe care cei 318 părinți au voit să-l dea creștinilor de ieri și de astăzi. Așadar, imens poate fi înțeles ca sinonim cu "transcendent" sau cu "infinit"? De altfel, aceasta ar putea fi o operațiune asemănătoare cu aceea realizată în contextul Conciliului niceean când s-a ales să se recurgă la un termen "străin" de limbajul biblic (homooúsios) pentru a reafirma și a aprofunda un adevăr de credință: proclamarea lui Isus Cristos ca Fiu al lui Dumnezeu și Mântuitor.

De fapt, a-l recunoaște pe Fiul ca fiind consubstanțial cu Tatăl echivala cu a declara că plenitudinea adevărului despre identitatea sa personală rezida în referința constitutivă și indispensabilă la misterul lui Dumnezeu Tatăl. În acest sens, Fiul este la fel de imens ca Tatăl și Duhul. De fapt, "revelația în Cristos a paternității lui Dumnezeu manifestă și imensitatea Fiului și a Duhului. Dacă Dumnezeu Tatăl dăruiește totul, în afară de paternitatea sa, aceasta înseamnă că Fiul și Duhul sunt pe deplin egali cu Tatăl în divinitatea lor" (nr. 11). Însă, nu fără surprindere, limbajul imensității, asemenea unui val care se îndreaptă progresiv și neoprit, ajunge să mângâie și țărmurile umanului. De fapt, documentul CTI definește ca imensă nu doar "mântuirea oferită oamenilor", ci și însăși "vocația noastră umană". Ce este imens chiar și în experiența noastră umană?

A declara imense aceste realități înseamnă a le trimite la domeniul "misterului". Textul Comisiei Teologice Internaționale este, așadar, curajos tocmai pentru că, prin fereastra deschisă grație limbajului imensității, amintește de relația fundamentală dintre teologie și mister. Teologia are de-a face cu misterul. Acesta este un aspect deloc evident, într-un timp în care, pe bună dreptate, se vrea să se sublinieze necesitatea unei teologii mai atente la viața concretă, la practică și la dinamicele sale. De fapt, misterul creștin nu se referă doar la realități transcendente și eterne, separate de evoluția istoriei cu contradicțiile ei. Este, de asemenea, misterul istoriei umanității și al Bisericii inserate în planul misterios de iubire al Tatălui, conform viziunii din Scrisoarea către Efeseni. O teologie care face trimitere la mister nu neagă istoria, nu se închide în sofisme și speculații autoreferențiale. Imensitatea Fiului proclamat la Niceea ne cere să nu subestimăm excesul lui Cristos asupra lui Isus și excesul Logosului însuși. Tocmai această considerație a fost baza pentru a lărgi perspectivele razei de acțiune mântuitoare a lui Cristos, în învățătura Conciliului Vatican II, preluând ipoteza teologică a acelor Semina Verbi avansată de Iustin într-un alt context. Limbajul imensității proclamă ireductibilitatea lui Dumnezeu la realitatea finită, dar și a celuilalt față de mine însumi. Imensitatea devine astfel gardianul acelui exces, sau dacă se vrea, al acelui "rebut" (ca să adoptăm limbajul lui Jullien), care îl păzește pe celălalt ca atare.

Semper major: această expresie apare de zece ori în document, dar dacă privim cu atenție, nu se limitează la referirea la inefabilitatea misterului lui Dumnezeu. Tocmai pentru că omenirea și istoria sa nu sunt separate sau înstrăinate de acest "mister", înțeles în sens paulin, ci pe deplin implicate. Omul însuși este un mister care, ca atare, poate fi descifrat numai în lumina misterului lui Cristos, așa cum a învățat cu autoritate Conciliul Vatican II(cf. Gaudium et spes, nr. 22). De fapt, ceea ce stârnise reacția puternică a părții "ortodoxe" la lectura lui Arius era teama de a-l pierde pe "Mântuitorul". Faimoasa expresie, atribuită în mod tradițional lui Atanasiu, "L-au furat pe Mântuitorul meu" revelează teama că mântuirea creștină nu poate introduce pe deplin în viața divină, ci în vreun surogat al său, o versiune aproximativă. Și aici este un alt punct relevant, și anume legătura inseparabilă dintre imensitatea misterului Dumnezeului Unul și Întreit și imensitatea mântuirii pe care o experimentăm.

Toate acestea apar și mai clar dacă viața trinitară este prezentată conform dinamicii darului. Născându-l pe Fiul, Tatăl se dăruiește în întregime pe sine însuși. Și Duhul este dar al iubirii Tatălui și al Fiului revărsat în noi (cf. Rom, 5) care ne permite să experimentăm în mod direct viața divină. Încă din timpurile lui Ilariu și apoi Augustin, limbajul darului a fost adoptat pentru a explica dinamica inefabilă care caracterizează relațiile eterne dintre persoanele divine. O dinamică ce amintește de "identitatea în diferență a lui communio divinăa iubirii" (Gisbert Greshake, Dumnezeul unitreimic, 236).

Cheia pentru a înțelege Niceea și Constantinopol și, mai general, marile concilii ale Bisericii antice nu poate fi trimiterea la probleme teologice rafinate, desprinse de trăirea eclezială și existențială. Misterul Dumnezeului trinitar, departe de a fi ceva ce "nu are absolut nicio importanță practică" (așa cum decretase cumva un gigant al gândirii moderne precum Kant), devine o cheie pentru interpretarea enigmei existenței umane. Unele studii din ultimele decenii au încercat să plaseze învățătura doctrinală a primelor concilii în contextul mai larg al experienței spirituale și sociale a Bisericii din primele secole și în viziunea antropologică ce se dezvolta. Din acest motiv, alegerea CTI de a prezenta simbolul de credință în așa-numita versiune niceno-constantinopolitană, pe care am adoptat-o în liturgie, dacă poate ridica unele perplexități conform unei abordări istorico-critice, pare să vrea să evidențieze centralitatea argumentului soteriologic. Întrebarea despre mântuire este cea care ne determină să ne întrebăm cu privire la identitatea Fiului lui Dumnezeu. Este acel "pentru noi" care orientează toată viața lui Cristos, cheia de boltă care susține întreaga arhitectură a argumentului teologic. Este aceeași întrebare care a cerut în anii dintre Niceea și Constantinopol să se clarifice profilul divin al celui de-al treilea din Treime; acel Duh care face actuală și vie mântuirea în noi.

Dacă privim cu atenție, această deschidere a orizonturilor asupra imensității lui Dumnezeu este făcută posibilă, așadar, prin experiența iubirii infinite. Iubirea-agape este cheia de înțelegere a monoteismului creștin, amintind că "creștinismul este în mod fundamental un monoteism, care este în continuitate cu revelația făcută lui Israel" (Isus Cristos, Fiu al lui Dumnezeu, Mântuitor, nr. 9). Iubire este primul și ultimul cuvânt cu privire la misterul Dumnezeului Unu și Întreit, cel care mai bine decât toate celelalte reușește să dea cont de coexistența de unitate de pluralitate de identitate și relație, a fi-pentru-sine și a fi-pentru-celălalt. Proclamarea Dumnezeului lui Isus Cristos devine astfel performant al unei practici reînnoite, al unui nou mod de a înțelege relațiile dintre oameni și modul de a construi societatea, ca spațiu de adevărată fraternitate între oameni (cf. Gaudium et spes, nr. 37). Așa cum amintea scrisoarea Placuit Deo acum câțiva ani, mântuirea se manifestă într-o nouă "ordine de relații" (cf. nr. 4). Această lectură "largă" a textului de la Niceea, conform unei perspective care pune în centru întrebarea despre "mântuire", reușește să facă să se depășească acea prejudecată, parțial nedreaptă, care face să se asocieze la primul conciliu ecumenic o cotitură ireversibilă a teologiei, care l-ar fi dus tot mai mult la detașarea de aderența la experiența existențială a credincioșilor.

Limbajul imensității folosit pentru a vorbi nu numai despre cele trei persoane divine, ci și despre om și despre vocația sa la mântuire, poate fi o cheie interesantă de acces pentru o teologie care, proiectată în dorința să comunice kerygma conform limbajului timpului nostru, nu cedează lingușirii ușoare a unei "reduceri" sau a unei aplatizări asupra dimensiunii "materiale". În realitate, însăși Comisia Teologică Internațională a încercat să continue acea operă de "metafrază pneumatologică" (nr. 115) pe care ea o atribuie părinților de la Niceea. Acea operațiune care, potrivit lui Grillmeier, prin elenizarea limbajului a dez-elenizat conținutul. Este opera perenă de "traducere" a teologiei. Tocmai referința la mântuire ca experiență de relație cu Cristos este cea care poate orienta o teologie ancorată în trăirea existențială, înrădăcinată în istoria umană a lui Isus din Nazaret, dar cu obloanele ferestrei larg deschise spre orizontul imensității misterului.

Armando Nugnes

(După L'Osservatore Romano, 17 mai 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat