|
© Vatican Media |
A dispărea pentru ca să rămână Cristos
Există cuvinte destinate să marcheze ruta. În prima omilie ca papă a lui Leon al XIV-lea impresionează înainte de toate incipit-ul, cu reiterata mărturisire de credință a lui Petru, acele cuvinte pe care a voit să le repete la sfârșitul omiliei de la Liturghia de început al pontificatului și Ioan Paul I: "Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu". Dar este și o privire asupra Bisericii și asupra modului în care se exercită orice slujire în Biserică, ce transpare din frazele conclusive. Este un citat din Sfântul Ignațiu din Antiohia, condus spre martiriu: "Atunci voi fi cu adevărat discipol al lui Isus Cristos, când lumea nu va vedea trupul meu". Marele Părinte al Bisericii se referea la faptul de a fi devorat de fiare, și totuși acea expresie este iluminantă pentru fiecare clipă și fiecare circumstanță a vieții creștine: "cuvintele sale - a spus noul episcop de Roma - amintesc în sens mai general o angajare indispensabilă pentru oricine exercită în Biserică o slujire de autoritate: a dispărea pentru ca să rămână Cristos, a se face mic pentru ca nimănui să nu-i lipsească oportunitatea de a-l cunoaște și de a-l iubi". A dispărea, a se face mic, pentru ca el să fie cunoscut. A abandona orice protagonism, orice încredere lumească în putere, în structuri, în bani, în proiecte de marketing religios, pentru a se abandona Celui care conduce Biserica, fără de care - așa cum a spus el însuși - nu putem face nimic. Pentru a se abandona acțiunii harului său, care ne precedă mereu.
Există, și în această privire a noului papă, o continuitate semnificativă cu predecesorul Francisc, care a citat de mai multe ori acel mysterium lunae, imaginea lunii folosită de Părinții Bisericii pentru a descrie Biserica, ea care s-ar înșela dacă ar crede că poate străluci de lumina proprie, dat fiind faptul că poate doar să reflecte lumina Altuia.
La începutul parcursului său noul papă, un misionar născut în Statele Unite și care a trăit în periferiile lumii ca păstor "cu mirosul oilor", pare să răsune cuvintele lui Ioan Botezătorul despre Isus: el trebuie să crească, iar eu în schimb să mă micșorez. Totul în Biserică există pentru misiune, adică pentru ca el să crească. Toți în Biserică - începând de la papa până la ultimul dintre botezați - trebuie să se facă mici, pentru ca Isus să fie cunoscut, pentru ca el să fie protagonist. Există în asta neliniștea augustiniană a căutării adevărului, a căutării lui Dumnezeu, care devine neliniștea de a-l cunoaște tot mai mult și de a ieși din noi înșine pentru a-l face cunoscut altora, pentru ca să se reaprindă în toți dorința de Dumnezeu.
Impresionează alegerea numelui Leon, care îl leagă direct cu marea și foarte actuala tradiție a doctrinei sociale a Bisericii, cu apărarea muncitorilor, cu cererea unui sistem economico-financiar mai drept. Este semnificativă simplitatea primului său salut, invocarea păcii pascale, acea pace de care este nevoie extremă, și deschiderea către toți care evocă acel "todos, todos, todos" al lui Francisc. Impresionează voința de continua pe drumul sinodal. În sfârșit, impresionează acel "Bucură-te, Marie" recitat ieri cu poporul lui Dumnezeu, în ziua Implorării către Sfânta Fecioară Maria de la Pompei, și invocația finală de la prima sa omilie, un har cerut "cu ajutorul mijlocirii preaduioase a Mariei, Maica Bisericii".
Ieri, încă o dată, am avut confirmarea: în momentul lui extra omnes, în Capela Sixtină s-a întâmplat ceva care nu poate fi explicat complet cu logici și scheme umane. Ca 133 de cardinali provenind din orice colț al pământului, dintre care mulți nu s-au cunoscut niciodată înainte, să vină pentru a desemna în douăzeci și patru de ore pe episcopul de Roma și păstor al Bisericii universale, este un semn foarte frumos de unitate. Ștafeta Succesorului lui Petru, care cu puține zile în urmă strălucea în fragilitatea lui Francisc și în acea ultimă binecuvântare papală a sa dată poporului, acum a trecut la un blând episcop misionar fiu al Sfântului Augustin. Biserica este vie pentru că este viu și prezent Isus, care o conduce folosindu-se de discipoli foarte fragili dispuși să dispărea pentru ca el, și numai el, să rămână.
Andrea Tornielli
(După Vatican News, 9 mai 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu