Luncani: Prima serie din anul 2025 a cursului de formare permanentă a preoților din dieceză
Au fost înscriși 30 de preoți la prima serie din anul 2025 a cursului de formare permanentă a preoților din Dieceza de Iași, care s-a desfășurat la Luncani în perioada 6-8 mai 2025.
Formarea permanentă a clerului este una dintre preocupările constante ale Bisericii. Slujirea preoțească are nevoie să fie reînflăcărată și, pentru a fi cât mai eficientă, e necesară o reînnoire continuă a vieții spirituale personale. Deviza Sfântului Toma e mereu valabilă: Contemplata aliis tradere - Să împărtășim altora cele contemplate. Comuniunea cu Cristos în rugăciunea personală și celebrarea sacramentelor, lectura, pacea interioară etc, sunt esențiale pentru ca mesajul pe care-l proclamăm să fie viu și actual, capabil să înflăcăreze inimile în urmarea lui Cristos.
Comunicare - dl. Vlad Ropotică, îngrijirea sănătății psiho-spirituale - pr. Cristian Bîrnat, modalități de gestionare a situațiilor tensionate - pr. Lucian Horlescu, OFMConv., încercări și bucurii în viața preotului - pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă, viața spirituală și depășirea crizelor - pr. Bogdan-Emilian Balașcă, OFMConv., au fost temele abordate în cadrul primului curs de formare permanentă desfășurat la mănăstirea de la Luncani, în perioada 6-8 mai 2025.
O bună comunicare este esențială pentru un preot. Pe lângă abilitățile înnăscute și lecțiile însușite în Seminar, există și moduri de verificare și îmbunătățire a stilului de comunicare, ținând pasul cu evoluțiile recente. Marea provocare a timpului nostru este comunicarea pe rețelele sociale și platformele online, cu avantajele și dezavantajele lor. Marile riscuri sunt studiate de neurologi! Sunt încă insuficient cunoscute efectele negative. Comunicarea online e importantă, dar nu e suficientă. "Am ascultat Liturghia la televizor, pe tabletă..." Rețelele sociale sunt importante pentru a stabili relații și a transmite mesaje, în viața de fiecare zi, dar trebuie să conducă la întâlnirea față în față. Mai ales în parohie, o bună comunicare online trebuie să aibă ca finalitate mai buna cunoaștere a învățăturii lui Isus și să conducă la întâlnirea personală cu Dumnezeu și cu întreaga comunitate în biserică, la sacramente și cateheză.
Istoria lui Avva Sofronie, din Pateric, ar putea sintetiza temele părinților profesori care au ținut celelalte conferințe. Avva Sofronie era un om al lui Dumnezeu care lucra cu zel pentru Împărăția cerului. Un zel dus la extrem. Până la epuizare. Doar sfatul unui confrate l-a ajutat să înțeleagă că orice candelă are nevoie de untdelemn pentru a lumina. Fiecare dintre temele prezentate au subliniat aspecte esențiale ale îngrijirii personale interioare de care are nevoie preotul pentru a-și putea trăi în mod autentic vocația de evanghelizator. Nu e lipsă de credință să spui "nu mai pot", ci începutul smereniei. Dar și "împlinirea cu fidelitate și zel a datoriilor, e începutul sfințeniei". Recunoașterea limitelor personale conduce la căutarea soluțiilor adecvate. Și când nu mai reușim să le găsim singuri, cu încredere, trebuie să cerem ajutor.
Miercuri după-amiază, 7 mai, am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe PS Iosif Păuleț. Excelența Sa, în conferința prezentată, a subliniat câteva aspecte esențiale pentru o bună pastorație. De la trăirea cu pasiune a propriei vocații, la fraternitatea sacerdotală și de la o bună relație cu credincioșii din parohie, în ascultare plină de răbdare a copiilor, tinerilor, adulților și vârstnicilor, la o administrare responsabilă a bunurilor parohiale. Seara a fost alături de noi la Sfânta Liturghie și la cină, rămânând apoi la dispoziție pentru colocvii particulare.
Prezentările au fost urmate de discuții la subiectele propuse. Reflecțiile și împărtășirile au fost însoțite de celebrarea Sfintei Liturghii, de rugăciunea în comun și de momentele de fraternitate.
Aerul curat, bucătăria bună, căldura din camere și din sufletul gazdelor și, mai ales, priceperea conferențiarilor au făcut aceste zile petrecute la Luncani cu adevărat folositoare pentru alimentarea cu untdelemn a candelelor sufletești.
Tuturor, mulțumiri!
Pr. Iosif Răchiteanu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
6-8 mai: Luncani: Prima serie din anul 2025 a cursului de formare permanentă a preoților din dieceză