Pelerinaj la Lourdes al comunității române din Padova
Un grup de 51 de membri ai comunității catolicilor români din Padova au fost în pelerinaj la Lourdes în perioada 1-4 mai 2025, un drum al speranței și al întâlnirii cu harul.
În dimineața liniștită a zilei de 1 mai, când orașul încă dormea, 51 de suflete pornite din comunitatea română de la Padova ne-am îmbarcat cu inima plină spre un loc unde cerul a atins pământul: Lourdes. Cu rugăciuni, cântări și gânduri așezate în tăcere, am plecat spre grota în care Maica Domnului i s-a arătat de 18 ori Sfintei Bernadeta Soubirous.
Pe drum am retrăit povestea sfintei, am cântat Maicii Domnului și am pregătit sufletul pentru ceea ce urma să trăim. Ajunși la Lourdes, emoția a fost copleșitoare: dorința de a ajunge cât mai repede la grotă, de a atinge stânca sfințită de har ne-a purtat pașii într-o tăcere care spunea totul.
A doua zi, părintele Iosif Dorcu ne-a ghidat spiritual și istoric prin povestea locului sfânt, vorbindu-ne cu adâncă simțire despre Bernadeta - prima sfântă fotografiată, despre cele 27 de miracole recunoscute și despre nenumăratele minuni care continuă, tăcute, în inimile celor care cred.
După-amiaza a fost marcată de Spovadă, Sfânta Liturghie în criptă și procesiuni impresionante. În mulțimea tăcută și genuflexă, rugăciunea plutea în aer ca o tămâie nevăzută. La procesiunea de seară, șapte dintre românii noștri au cântat "Fecioară la munte" în limba română, iar ecoul bucuriei lor a rămas în inimile noastre.
Sâmbătă dimineața, am avut harul de a participa la Sfânta Liturghie în limba română, chiar la grotă, celebrată de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop emerit, împreună cu preoți români și pelerini din țară, printre care și membri ai Asociației Române a Ordinului Suveran de Malta - prezentă activ la Lourdes prin slujirea bolnavilor și organizarea pelerinajelor. A fost o Liturghie plină de har, cântată și trăită în limba inimii noastre.
În prima parte a zilei, împreună cu părintele Mihai Percă, am parcurs Drumul Speranței, cunoscut și ca Drumul Jubileului, care unește cele mai importante locuri ale vieții Sfintei Bernadeta și ale aparițiilor. Un drum al harului, care ne-a purtat pașii și inimile prin locuri binecuvântate.
După-amiază, ne-am rugat Calea crucii, am participat la procesiunea euharistică, unde membrii Ordinului de Malta însoțeau cu grijă persoanele bolnave, și am înălțat din nou Rozariul în limba română, chiar vizavi de grotă.
Seara, lumina lumânărilor din ultima procesiune a fost ca o mângâiere cerească. La miezul nopții, după Liturghia italiană prefestivă și un mic dejun nocturn, ne-am pornit înapoi spre Padova, purtând în suflet liniștea, credința și bucuria regăsirii cu Dumnezeu.
Impresiile trăite de pelerini vorbesc cel mai frumos despre ce a însemnat acest drum al credinței:
"Lourdes... locul unde m-aș întoarce de câte ori mi se va oferi ocazia. A fost locul în care am uitat să spun Doamne, te rog... Doamne, îmi doresc..., Doamne am nevoie... și am simțit doar nevoia să spun: Doamne, îți mulțumesc." (Valentina Mărtinaș)
"În ciuda tuturor evenimentelor contradictorii ale lumii, Lourdes mi-a transmis pace, speranță, liniște și armonie. A fost un loc de refugiu de la viața de zi cu zi, un loc minunat, măreț și plin." (Filipina Ciuche)
"Nu pot explica în cuvinte ceea ce am simțit la Lourdes... Totul s-a așezat în sufletul meu cu o pace adâncă, pe care nu o mai cunoscusem" (Anonim)
Mulțumim din inimă preoților care ne-au însoțit și îndrumat în aceste zile de har: părintele Marian Cazacu, părintele Iosif Dorcu și părintele Mihai Percă - călăuze de lumină, care ne-au condus spre o întâlnire vie cu Cristos, prin mijlocirea Maicii Sfinte de la Lourdes și a Sfintei Bernadeta.
Ne-am întors mai bogați în credință, mai senini în suflet și cu inima mai aproape de cer.
Comunitatea Romano-Catolică Română din Padova
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
1-4 mai: Pelerinaj la Lourdes al comunității române din Padova